Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Posviťte si na cestu: světlo jako nezbytný prvek exteriéru

Posviťte si na cestu: světlo jako nezbytný prvek exteriéru

Teplé letní večery lákají k posezení venku s přáteli či rodinou. Nikdo ale nechce být potmě, na své blízké chceme vidět. I proto vám tentokrát v rámci letní série zaměřené na zahrady a terasy přinášíme osvětlení.

Osvětlení do exteriéru má mnoho variant a při jeho výběru se vyplatí řídit se tím, co pro vás terasa či zahrada představuje. Pokud tam plánujete hlavně lenošit a relaxovat, nemělo by vás světlo rušit. K tomuto účelu jsou vhodná především zápustná svítidla v podlaze nebo ve stěnách, která poskytnou intimnější příjemné osvětlení a základní orientaci v prostoru. Jestliže chcete venku vařit, číst či pracovat, stropní nebo nástěnná svítidla budou sázkou na jistotu. Zaručí vám dostatek přímého světla, ať už vykonáváte jakoukoli činnost.

Osvětlené fasády jsou v dnešní době běžnou praxí, ať už jde o bezpečnostní funkci světla, nebo architektonickou, kdy má podtrhnout výraz stavby po setmění. U rodinných domů či bytů se obvykle používá tlumenější světlo, nejčastěji jako osvětlení vstupu, případně lemuje komunikace podél domu. Lze s ním modelovat vstupní prostor, vyzdvihnout detaily, upozornit na křivky stavby.

V tomto duchu funguje venkovní svítidlo Shot. Kužel světla vychází z dokonale propracovaného zdroje ve tvaru koule. Příjemně osvětluje okolí a na fasádě vykreslí parabolické světelné paprsky. Směry světla si zvolíte sami: nahoru, dolu či šikmo. Dokonalý světelný efekt zajišťuje technologie IvyLight a symetricky stmívatelné teplé světlo. Výrazné svítidlo vynikne jak ve spojení s moderní architekturou, tak i s tou klasickou, kde vzniká zvláštní napětí mezi současným a minulým. Tuto světelnou kouli najdete v distribuci Monobrand.

Svítilna Montur zaručí, že nesejdete z cesty. Hodí se především k osvětlení cest či vstupů do domu nebo na terasu. Na výběr jsou tři výšky světelného zdroje a různé druhy LED žárovek. Belgický rodinný podnik Delta Light, kde bylo svítidlo Montur vyvinuto, se specializuje na architektonické osvětlení. Spolupracuje s architekty, návrháři, dodavateli a investory, a tak vznikají nevšední světelná řešení. Ve své kolekci pro venkovní použití firma vyzdvihuje funkčnost, přičemž ale nezapomíná na klíčovou roli světla při navození atmosféry a v současné době také velmi aktuální téma ekologické udržitelnosti.

 

 

Hledáte-li výrazné a elegantní řešení, které bude promlouvat pouze řečí světla, série svítidel Aula od firmy Delta Light je určená právě vám. Ostré rysy jsou samy o sobě dramatické a se světlem udělají skutečné divy. Světelný paprsek vychází z horní části svítidla, odráží se na bílé vnitřní straně a poté klesá k zemi, kde vymaluje překvapivě široký zářící půlkruh. Díky zabudované čočce má světlo mimořádný rozptyl. Vybírat můžete ze dvou výškových variant. 

Zapichujete si špendlíky do mapy na místa, která jste navštívili? Podobně můžete zapíchnout sloupkové svítidlo Stievie na místa, kde se potřebujete pohybovat za tmy. Subtilní a zdánlivě křehká konstrukce je dalším zástupcem ze stáje společnosti  Delta Light. Vedle jednoduchého designu vám nabídne neomezenou svobodu v užívání. Zapíchnete ho zkrátka tam, kde je potřeba, a i když se vaše preference časem změní, jednoduše ho přemístíte jinam. Svítidla působí tajemným dojmem, obzvláště když jsou instalována ve skupině. Kombinovat lze dvě různé výšky tohoto osvětlení.

Podobně útlé tvary najdete i u venkovní lampy Flindt od tradičního dánského výrobce Louis Poulsen. Jméno podědila po svém tvůrci, designérovi Christianu Flindtovi. Zajímavě řešený zdroj v podobě prohlubně umístěné v horní části svítidla vydává intimnější rozptýlené světlo. Světlo směřuje dolů a u země vytváří asymetrické obrazce. Vybírat můžete z vyššího, nebo nižšího provedení u firmy Bulb.

Neměli bychom zapomínat, že možností, jak zútulnit terasu či zahradu, je nepřeberné množství. V obývák na vzduchu ji přetvoří například klasická stojací lampa Amphora od italského výrobce Bover . Záměrem tvůrců bylo přenést atmosféru domova i do vnějších prostor. Zároveň její oblé a vysoce dekorativní tvary naznačují spojitost s nádobami, které se dříve užívaly k výzdobě zahrad. Díky antikorozním vlastnostem a ochrannému neoprenu je vhodná k venkovnímu použití, ale její nepřímé komfortní světlo vynikne i uvnitř. Světlo propouští ručně vyráběný širm z UV syntetického polyetylenu různých barev. Toto ztělesnění domácí pohody najdete ve třech velikostech v distribuci firmy Stockist.

Svítidla ve formě lampiček mají ve venkovních prostorách zvláštní kouzlo. K vytvoření kolekce přenosných stolních lamp Follow Me inspirovala designérku Inmu Bermúdez představa lampičky zavěšené na stromě. Někomu mohou připomínat lampióny, jinému světlušky. Díky dubovému držadlu se snadno přenáší a můžete je vzít opravdu kamkoli. Nahradí vám romantickou svíčku na stole, nebo posvítí na cestu domů. Zavěste světlo do své zahrady a vychutnejte si výjimečnou atmosféru, kterou tento typ instalace přináší. Produkt španělské značky Marset seženete u firmy Light Works.

Pro ty, co nemají kam zavěšovat, přinášíme alternativu v podobě ikonického nástěnného svítidla navrženého Arne Jacobsenem. Venkovní verze slavné lampy AJ 50 Wall od firmy Louis Poulsen vznikla k 50. výročí slavné kolekce AJ navržené pro kodaňský Royal Hotel. Design zůstává, inovace přibývají – lampa funguje s LED osvětlením a ctí aktuální požadavky na úsporu energie. Toto ukázkové retro je k dostání u firmy Bulb.

Elegantní atmosférickou zahradu vám pomůže vytvořit především světlo, ať už na zdech, nebo schované v podlahách a podél komunikačních tras. Na terasách a balkonech můžete naopak využít celé množství závěsných variant lamp, lampiček a světélek, abyste dosáhli atraktivního útulného prostoru, který bude lákat k večernímu posezení. Doplňte je venkovní stojací lampou nebo stolním svítidlem pro více světla a oblíbený domácí koutek je na světě. Nyní můžeme světla zhasnout a těšit se na další téma, které pro vás chystáme. 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...