Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Posviťte si na vaření: osvětlení do kuchyně

Posviťte si na vaření: osvětlení do kuchyně

Kuchyně je místo pro kreativitu, nové nápady a hlavně radost z vaření. Ne nadarmo se říká, že je srdcem domu. Osvětlení kuchyňských prostor je důležité nejen z funkčního hlediska – na práci musíte vidět. Světlo ale může být i vysoce estetickou záležitostí. Bodová svítidla poskytnou rovnoměrné světlo po celé místnosti, závěsná svítidla se naopak hodí, pokud chcete zacílit například na pracovní prostor. V prvním případě sáhněte po jednodušších tvarech, u lamp se můžete náležitě vyřádit. Nebo zůstaňte u střízlivých elegantních svítidel, která zvládnou osvětlit celý prostor. Variant je opravdu mnoho, nechte se inspirovat.

Že neuhádnete, z čeho je vyrobené stínidlo lampy Unfold od dánské značky Muuto? Silikonová guma dodává lampě příjemný a moderní vzhled. Měkký materiál navíc umožňuje, že ji pouhým stlačením hravě složíte do kapsy. Švédské studio Form Us With Love nezapřelo své jméno a navrhlo lampy jako vystřižené z průmyslové haly. Nezapomnělo však na špetku klasiky. Zavítejte do Stockist a pusťte si do kuchyně trochu industriální Skandinávie.

Nenechá vás chladným a strhne na sebe pozornost. To je závěsné svítidlo Caravaggio dánské firmy Lightyears. Vyrábí se z oceli ve vysoce lesklých variantách: černé a bílé, nebo v tlumených matných tónech. A nesmíme zapomenout na variantu z foukaného bílého opálového skla, která působí tak křehce, že se budete bát přiblížit. Designérka Cecilie Manz si pohrála s moderním výrazem v podobě jemných oblých tvarů kontrastujících s chromovaným závěsným systémem. Otvor v horní části stínidla propouští světlo na stylový textilní kabel. Designérka ve své tvorbě kombinuje konceptualismus a slabost pro odolné materiály, která je pro Dánsko typická. Tato svítidla, která si vydobyla pevnou pozici ve světě průmyslového designu, najdete v obchodě Light Works či Stockist.

Jestli hledáte něco nepřehlédnutelného, zaměřte svou pozornost na světlo PH 50 z distribuce firmy Bulb. Díky trojitému stínícímu systému může připomínat létající talíř. Stínidla s matně lakovaným vnitřkem světlo mělce rozptýlí. Svítidlo pochází z dílny tradiční skandinávské firmy Louis Poulsen, která vznikla již v roce 1847 v Dánsku. Původně dovážela víno, ale se zavedením elektrického proudu vsadila na budoucnost světelných zařízení. A udělala dobře. Může se pyšnit spoluprácí s největšími jmény světového designu jako je Arne Jacobsen, Poul Henningsen nebo Verner Panton.

Může připomínat klasickou zářivku v minimalistickém moderním provedení. Nenechte se však zmást. Za svítidlem SANT se skrývá mnohem víc. Nizozemský designér Rob Van Beek dává světelnému designu nový rozměr. Spolupráce české firmy Halla s mezinárodně uznávaným designérem má úspěch. Opálový difuzor zajišťuje vynikající rozptyl světla a stmívatelné LED zdroje umožní měnit teplotu chromatičnosti, tedy barvu světla. Můžete jím olemovat celou kuchyni, nebo jej použít samostatně. Chcete královskou kuchyni? Pak jste tady správně, protože Rob van Beek se specializuje na osvětlení královských paláců.

Reinterpretace jsou vždy zábavné. Je v nich kousek historie, ale zároveň něco dráždivě nového. Ikonickým kouskům vdechnou nový život a energii. To je případ svítidla Musset 88 v režii francouzského dua Normal Studio. Firma Sammode zásobí svět výraznými svítidly již od roku 1927 a unikátní verze proslulého svítidla vznikla k jejímu 88. výročí – v počtu 88 kusů. Antracitově šedé stínidlo v podobě mřížky snižuje intenzitu světla, a poskytne tak příjemné intimní osvětlení. Kovové vzezření dodává celému světlu industriální nádech. Vyrábí se v nástěnných i závěsných variantách, vždy opatřené dvěmi LED žárovkami. Tento šarmantní nadčasový kousek seženete u firmy Monobrand.

V jednoduchosti je krása, ale i síla. Dokazuje to osvětlení z produktové skupiny Ultra od společnosti Delta Light. Firma v této řadě nabízí mnoho různých modelů. Jedno je ovšem všechny spojuje: válec. Drobné válcovité tvary působí nesmírně elegantně téměř v jakémkoli rozmístění. Můžete popustit uzdu své fantazii a kombinovat různé velikosti válečků napříč prostorem či ve skupinách. Podpořte architekturu silným minimalistickým osvětlením.

Světlo je životní nutností a měli bychom na něj mít velké požadavky. Ideální je, když forma svítidla sleduje i jeho funkci. Světlo je na prvním místě, ale i zhasnuté svítidlo by mělo poskytnout estetický zážitek. S tímto na paměti jsme pro vás vybírali osvětleni do kuchyní. Výběr je prostoupen dánskými produkty, což potvrzuje, že skandinávský design je stále aktuální a velmi oblíbený.

Povrchy, spotřebiče a nyní i osvětlení. Co zbývá, když už je kuchyň téměř vybavená? Doplňky. Posledním dílem našeho letního seriálu o kuchyních budou právě tyto drobné radosti, které umocní požitek z vaření, a vy se od nich nebudete chtít odtrhnout. Můžete se těšit na praktické věci, které pojí funkčnost s jedinečným designem, ale i výrobky čistě dekorativní.

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Alžběta Laňová Autor:
Alžběta Laňová

Foto: lightyears.dk, halla.cz, studio.sammode.com, stockist.cz

Publikováno: 16.08.2017

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...