Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Marthi Design: Když jsou látky vášní

Marthi Design: Když jsou látky vášní

Jakmile přijde řeč na dekorativní látky, objeví se Martě Šliperské, zakladatelce firmy Marthi Design, v očích vášnivá jiskra. Látkami a designem žije 24 hodin denně a na stejnou vlnu dovede často naladit i své zákazníky, kterým ráda předává filosofii o textilních dekoracích, jež dotváří duši každého prostoru a odráží osobnost majitele.

Marthi se vždy zajímala o interiérový design a kompletně si navrhla i vlastní byt, který přátelé a návštěvy pravidelně obdivovali. Postupně ji známí začali oslovovat s prosbami o rady a pomoc – a tak se Marthi rozhodla, že využije svého citu pro detail a bude se věnovat interiérovému designu i milovaným látkám profesionálně. 

Showroom Marthi. 

„Pomáháme klientům vytvořit styl a osobitost interiéru,“ říká o firmě Marta Šliperská, jejíž přezdívka Marthi tvoří název dnes již velmi vyhledávané společnosti. A pokračuje: „Už od samotného začátku tvorby interiéru doporučujeme třeba použít dekorativní lišty. Nejen pro stylové zakrytí závěsných systémů, ale i pro možnost zvýšení celkové hodnoty interiéru. Skvělé efekty dokáže třeba moderní nepřímé osvětlení, jenž se do lišty může instalovat.“

Firma zdůrazňuje, že vhodným a včasným výběrem materiálů se snadněji docílí sladění s ostatními prvky interiéru, které pak společně podtrhnou jedinečnost prostoru. V portfoliu firmy Marthi najdete obrovské množství textilních a potahových materiálů i dekorativních tapet všech cenových kategorií, a to od vyhlášených světových designérů a značek i lokálních a začínajících návrhářů. Společnost dodává i klasické či elektrické garnýže.

Marthi nabízí i realizace celých interiérů. 

Ve vlastním šicím ateliéru Marthi na míru vyrábí záclony, závěsy a různé další textilní dekorace. Nabízí také celkový návrh interiéru včetně tapetování, instalaci garnýží a ozdobných lišt, čalounění a kompletní záruční i pozáruční servis včetně odborného čistění závěsů a textilních dekorací.

Tapeta Poppy Bouvier od firmy Jakob Schlaepfer. 

Marthi za více než deset let svého působení na trhu vybudovala obrovský výběr rozličných materiálů dekorativních látek i tapet tak, aby u ní ideální produkt vedle hotelů a restaurací našli i běžné domácnosti. Dnes Marthi vyhledává látky různě po světě a zastupuje jen prokazatelně kvalitní dodavatele, a to zejména z Francie a Itálie. Jmenujme například francouzskou značku Pierre Frey, italského návrháře Roberta Cavalliho či francouzského módního guru Jeana Paula Gaultiera. Časem rozšířila svůj sortiment i o nábytek a dnes je tak schopna realizovat celý interiér – zastupuje mimo jiné produkty belgických Ethnicraft z běleného dubu a teaku či italských Ceccotti Collezioni. 

Látka Soleil Qui Brille od italské firmy Dedar Milano. 

Nedávno se firma v souladu se svou filozofií stala součástí projektu New Living Centre. Jedná se o velkou budovu, která na pěti patrech sdružuje profesionály z různých odvětví. Zákazník tu najde vše, co potřebuje k rekonstrukci i stavbě nového domu či bytu: od podlahářů až po architekty. Látky a tapety dostala na starosti právě Marthi.

Tapeta Buonanotte Giardino od firmy Jakob Schlaepfer. 

Firmu můžete požádat o pomoc nejen s výběrem látek, ale i zařízením celého projektu od píky, a to za asistence celého týmu profesionálů. Samozřejmostí jsou 3D vizualizace a individuální přístup. „Interiér tvoříme v podstatě odzadu: začínáme tapetami a pokračujeme přes další textilie,“ vysvětluje Marthi. A jaká jsou specifika českých zákazníků? „Bojí se experimentu a ornamentu, většinou sáhnou po neutrálním odstínu béžové. Oproti tomu Francouzi či Rusové mají často rádi výrazné výšivky a prvky,“ popisuje tým Marthi.

Tapeta Poppy Montezuma od firma Jakob Schlaepfer. 

Marthi byla také součástí projektu SQUAT iD23, kam dodala textílie do bytu, jejž navrhla architektka Lenka Míková. Na obrázku dětský pokoj s kašmírovým plédem a závěsy značky Sahco a hlavní ložnice s polštáři a roletou od stejné značky.

Společnost pečlivě vybírá nejen dodavatele, které bude zastupovat, ale i švadlenky. „Je nesmírně těžké sehnat spolehlivé a šikovné švadleny. Pracují s velmi drahými látkami a nesmí udělat chybu,“ popisuje Marthi a dodává, že krejčovství je jedním z nedoceňovaných řemesel. To není však jediný problém, se kterým se Marthi potýká. „Vadí nám i nepružnost dodavatelů. Na veletrhu si vyhlídneme novou kolekci a chceme s ní pracovat co nejdříve – někdy však trvá až půl roku, než nám látky dovezou,“ upozorňuje.

Tak jako u mnoha jiných odvětví, i textilní průmysl se z velké části přesunul do Číny, odkud se pak produkty dovážejí do Evropy. Látky vyrobené v Evropě jsou však stále napřed, co se kvality i tradice týče. Osvícený cílový klient navíc často ocení dohledatelnou stopu výroby či ruční zpracování. Látky vyráběné v evropských zemích mají svá jasná specifika: francouzské jsou známé pro svou noblesnost, italské bývají často jednoduché a moderní.

Tapeta Poppy Zephyre od firmy Jakob Schlaepfer. 

Do budoucna má Marthi velký sen: založit vlastní značku drobných produktů, a to pod jménem Marthi Origin. Autorská kolekce by zahrnovala například designové obaly, taburetky, kravaty či motýlky a odrážela by hlavní podstatu firmy: vášeň pro kvalitní a netradiční látky i zpracování.

____________________________________________________________________________________

New Living Center - Šafránkova 1, Praha 5

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: via Marthi Design

Publikováno: 26.09.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...