Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Prostor protkaný pivem a českou tradicí

 

Brandýská restaurace Radegastovna v sobě pojí několik prvků, které z ní dělají místo šité na míru českému národu. Jak se architektovi Lukovi Križkovi z ateliéru IO Studio podařilo do hospody, která v roce 2014 získala ocenění v Grand Prix, zakomponovat tradici cibuláku i českého řemesla? Odpovědi hledejte na řádkách níže.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

S pivovary má Luka Křižek již řadu zkušeností. V jeho portfoliu najdeme například realizace sítě restaurací Kozloven a právě pracuje na projektu pro Budějovický Budvar či slovenský pivovar Šariš. Původně se i v návrhu Radegastovny počítalo s tím, že vznikne jako první vlajková restaurace pro připravovaný řetězec. „Kvůli přílišnému zasahování Plzeňského Prazdroje do budoucí podoby navrhovaných poboček jsem však od spolupráce raději odstoupil,“ říká Križek.  Jedná se tak zároveň o první i poslední realizovanou Radegastovnu v tomto designu.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Že na zakázku kývne, se Luka Křižek rozhodl ve chvíli, kdy si přijel prohlédnout zadaný prostor. Původně se v něm nacházela historická dílna, později sloužil jako herna. „Prostor byl dost zdevastovaný, ale přesto měl atmosféru. Okamžitě jsem rozpoznal velký potenciál prostoru s krásnými litinovými sloupy a výraznou výškou. Právě kvůli záchraně tohoto místa jsem práci přijal,“ vzpomíná architekt.  Z čtyřměsíční rekonstrukce vyšly sloupy a klenby jako jedna z hlavních předností interiéru.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

„Při návrhu gastronomického řetězce musíte myslet na výrazné prvky, díky kterým se interiér vyčlení a hosté si ho budou pamatovat. Zároveň musí být lehce vyrobitelný a aplikovatelný, aby se mohl jednoduše použít i na dalších místech,“ říká architekt Križek. Tímto prvkem je například nejklasičtější dřevěná židle TON 14 v černém a bílém provedení. „Díky dvojímu barevnému provedení je židle více grafická a posunutá do současnosti,“ míní architekt.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Dalším výrazným grafickým prvkem je šachovnicová výmalba na stropě podniku. „Aplikovali jsme ji klasickou metodou válečku. Je to levný a zároveň skvělý způsob, jak zaplnit volné místo v prostoru,“ říká autor návrhu, který přizval ke grafické spolupráci výtvarníka Jana Padyšáka.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Atmosféru nad některými stoly určují dřevěná světla ARBO, která Luka Křižek navrhl pro firmu HALLA. Díky nim vzniká příjemné a teplé nasvětlení prostoru a tím i atmosféra.  Mají půdorysný tvar kříže a v prostoru vytváří grafickou značku.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Na zdech najdete dřevěné obklady s přiznaným šachovnicovým konstrukčním řešením vycházející z lidové architektury. Různé směry zavětrování vytvářejí opět grafický motiv stěn a posouvají celý nápad do současnosti.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Důležitým bodem pro architekta byla barevná nálada prostoru. Pracoval s přirozenou barevností a strukturou materiálu. Černá ocel je doplněna zářivým akcentem měděného plechu. Modrá výmalba stěn je kombinována s přírodní brašnářskou kůží s oranžovým nádechem. Nejvíce se v prostoru uplatňuje masivní dubové dřevo ve třech barevných tónech, díky čemuž architekt zaručil vrstevnatost interiéru.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Pozadí interiéru tvoří šedě zbarvené dubové obklady stěn, stoly a židle mají medové zbarvení a podlaha je řešena nejtmavším odstínem. „Potřeboval jsem v interiéru skloubit konzervativnost a modernost. Toho jsem docílil kombinací tradičních materiálů, jež přirozeně stárnou, technologií a moderním pojetím navrženého mobiliáře,“ vysvětluje autor návrhu.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Modré detaily mají odkazovat k tradici cibulákového nádobí a starých funkcionalistických a art-decových hotelových servisů. Jdou tak ke kořenům českého pohostinství. V návrhu jsou rovněž použity zakulacené a oblé tvary nábytku, lavic, stolů a výčepu, které dodávají místu charakter a útulnost.

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

„Vytváříte-li pivnici, musíte ji navrhnout tak, aby se líbila široké vrstvě, tedy  vzdělanému i méně vzdělanému publiku, konzervativnímu i náročnému fajnšmekrovi. To je vždy na těchto projektech nejnáročnější a zároveň nejzábavnější.  Všechny skupiny však spojuje to, že mají rády domácí a útulnou atmosféru. Jen tak koncept funguje,“ vysvětluje Luka Křižek. Zdali se mu cíl podařilo naplnit, posuďte sami. 

Bar / restaurace / café - Prostor protkaný pivem a českou tradicí

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: archiv IO Studia

Publikováno: 31.07.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...