Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Recyklovat se dá i kreativně: poznejte alternativní materiály v interiéru

Recyklovat se dá i kreativně: poznejte alternativní materiály v interiéru

Recyklace, udržitelnost a ekologické materiály jsou v designu velkým tématem. I designéři přemýšlí nad budoucností a nahrazují materiály druhotnými zdroji. Objevily se nové zajímavé způsoby, jak se posunout, co se týče uvedomělého životního stylu. Do svých domovů ho můžete vpustit v podobě funkčních estetických produktů.

Studio Smile plastics přichází s ručně vyráběným alternativním materiálem. Jejich ekologické panely vypráví příběhy o lepším světě bez hromad plastového odpadu. V interiéru se dají použít kdekoli – v kuchyních, koupelnách, na nábytku i v oblasti produktového designu.

Švýcarský výrobce kuchyní Brunner Küchen, kterého u nás zastupuje firma Taun, nezůstává pozadu, když přijde na ekologické materiály. Richlite® je jedním z nich. Jde o kompozitní materiál vyrobený z papíru. V interiérech je oblíbený nejen pro své environmentální kvality, ale i díky matnému přirozenému vzhledu a univerzálnímu využití.

Koberec Canyon z recyklovaných vláken od firmy BOCA v šesti různých barevných kombinacích vyzdvihuje kontrast různě dlouhých smyček.

Recyklovaný nylon známý jako Econyl charakterizuje koberec Reef. Šest variant tohoto moderního kousku najdete rovněž u firmy BOCA.

Koberec Cozy Living Grid využívá zbytky kůže z oblasti módního průmyslu a kombinuje je s bavlnou a jutou. Venkovský charakter mu dodávají pravé použité materiály. Dvojí velikost nabízí Stockist.

Kolekce Material Illusions novozélandské designérky Sophie Rowley je postavená na sekundárních materiálech, neužívá zdroje, které by jednou mohly chybět. Používá staré a imituje přírodní materiály, které tím pádem šetří. Pomáhá výrobcům, zde konkrétně z módního průmyslu, inovativně zpracovat jejich vlastní odpad.

Konferenční stolek z kolekce Bahia.

Stolička Bahia z denimových odstřižků získala své jméno díky podobě s brazilským modrým mramorem. Slepené vrstvy denimu se vyřežou do požadovaného tvaru, ať už jde o skulpturální nábytek či obklady na zdi či podlahy.

Výrobce mybarrels vdechl nový život starým plechovým sudům. Stačí trochu povrchových úprav a chytré řešení, jak barely implementovat do interiéru v podobě nábytku. Jejich výrobky nabízí společnost Premium Gastro.

Židle Zartan Raw je vyrobena z recyklovaného polypropylenu s dřevěnými vlákny. Její tvůrce, designér Philippe Starck, použil v názvu přesmyčku jména Tarzan, aby odkázal na návrat k přírodě v rámci výrobního procesu. Tři různé varianty této židle najdete v nabídce Stockist.

Nizozemská designérka Christien Meindertsma představila celolněnou židli Flax Chair. Za tepla lisovaný len spolu s ekologickou textilií PLA dal vzniknout minimalistické židli ohleduplné k životnímu prostředí.

Židle 111 Navy vznikla z úsilí společnosti Coca Cola redukovat spotřební odpad. 111 lahví se proměnilo v nadčasové sezení v typických barvách. Židle jsou k dostání u firmy Designpropaganda.

Název Rememberme ukrývá židli vyrobenou z recyklovaného oblečení. Designér Tobias Juretzek použil pryskyřici jako pojivo a pomocí formy proměnil textil v kus nábytku. Společnost Designpropaganda nabízí tento příklad recyklace od italské značky Casamania&Horm.

Ze stejné distribuce pochází i převratný květináč Boskke od značky SKY PLANTER RECYCLED. Vrtá vám hlavou, jak zde funguje zalévání květin? Disponují unikátním zavlažovacím systémem Slo-Flo, který dodává rostlinám vláhu až dva týdny v kuse.

Také kus starého kartonu najde v designu využití. Ukazuje to na příklad svítidlo Scraplights, nejznámější projekt americko-nizozemského studia Graypants. Ohnivzdorná opatření a netoxická lepidla z něj dělají parťáka pro dlouhé zimní večery s teplým intimním světlem. K dostání je i v bílé variantě u firmy Hagos.

Zavěsná svítidla Lullaby připomínají papírové lampiony. Ve skutečnosti se jedná o drcený vápenec, který přijal podobu pětibokého konického objektu. Hrany lemují dřevěné jasanové lamely. Jemné svitidlo z dílny Monicy Förster dodává firma Light Works.

Dalším příkladem dvojice papír a dřevo je světlo Ginger. Lisováním za tepla vzniká kulaté stínidlo. Celou kolekci od závěsných přes nástěnná svítidla včetně stolní lampičky najdete rovněž u firmy Light Works.

Ve Stockist také najdete koš od dánské značky Muuto. Úložné boxy Restore se vyrábí z použitých PET lahví. Stohovatelné a praktické úložiště se hodí do každé ekologicky uvědomělé domácnosti.

Alternativní nové materiály nabízí inovativní přístupy ve zpracování a výrobě povrchů, nábytku i produktového designu. Již nyní je škála originálních technologií ohleduplných k životnímu prostředí poměrně široká a jak se toto téma stává čím dál aktuálnější,  jejich počet roste.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...