Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rekreační dům v kanadských horách okouzlí milovníky přírody i designu

Rekreační dům v kanadských horách okouzlí milovníky přírody i designu

Krásu kanadské přírody zná jistě každý, ať už z vlastní zkušenosti, z vyprávění či televizního dokumentu. Rozlehlé tajemné lesy, jiskrné řeky a jezera, majestátní hory. V tomto ryzím prostředí navrhli architekti ze studia Thellend Fortin Architectes rekreační dům, ze kterého je nádherný výhled na řeku Saint Lawrence v Quebecu i na nedaleké vrcholky hor.

Dům s rozlohou 490 metrů čtverečních stojí mimo město, ve vesnici jménem Petite-Rivière-Saint-Francois, poblíž oblíbeného lyžařského střediska Le Massif. Architekti umístili dům částečně do svahu na vyvýšené místo. Díky tomu nabízí výhledy do tamní přírody.

„Dům stojí na strmém svahu, a proto jsme museli použít velké množství betonu pro ukotvení stavby. Vytvořili jsme jakési pilíře,“ vysvětlují architekti „Betonové pilíře vypadají jako dlouhé horizontální pásy, i proto jsme celý projekt nazvali Long Horizontals.“

Bloky domu jsou obložené antracitově šedým dřevem a šedými panely, které vizuálně zapadají do zalesněného prostředí. „Tato monochromatická paleta byla navržena tak, aby kompenzovala přírodní prostředí, které je v zimě sněhobílé a naopak v létě zelené,“ dodávají architekti.

Výjimkou v jinak šedém exteriéru je dřevěné obložení, které navazuje na spodní stranu převislé střechy u hlavního vchodu a garáže. „Přidali jsme přírodní dřevo, aby hosté cítili příjemnou atmosféru vždy, když se blíží k rezidenci,“ říká vedoucí architekt.

Také v interiéru se setkáte s dřevěným obložením a šedými i černými prvky. Zdi nechali architekti čistě bílé, právě aby mohl vyniknout kontrast materiálů a barev. Černé kovové schodiště vede ke spodní úrovni, která zahrnuje celkem tři ložnice s vlastní koupelnou a dva dětské pokoje. V přízemí se nachází také vinný sklípek, prádelna a spousta úložných prostor.

Hlavní obytné prostory jako obývací pokoj, kuchyň a jídelna se nacházejí v nejvyšším patře. Architekti zvolili toto uspořádání, jelikož právě odsud jsou ty nejhezčí výhledy do okolí. Celé patro je z větší části prosklené. Není třeba žádných nástěnných dekorací, sama příroda tu vykresluje živé obrazy, které tolik uklidňují.

Centrem domu je kuchyně. Otevřený prostor nabízí volné propojení jednotlivých obytných zón. Obývací pokoj v západní části na jednom konci, kuchyně uprostřed a jídelna na konci druhém. Navíc můžete kdykoli projít na velkou terasu, kde se dá v letních měsících také stolovat, nebo jenom relaxovat a nasávat čerstvý, voňavý vzduch.

Jídelnu architekti umístili do ze třech stran prosklené části. I díky tomu jde o jednu z nejzajímavějších místností v celém domě. Veliký stůl pojme až čtrnáct lidí, kteří tu přes den můžou při chutném jídle obdivovat krásy okolí a večer, když se zešeří, jednoduše zatáhnou závěsy a můžou si dopřát soukromí. K tomu jim poslouží elegantní závěsné lampy, které prostor ještě více zútulňují.

Architekti se v tomto projektu nechali inspirovat majestátní krajinou, která je přítomna všude kolem. Díky velkým proskleným plochám také v samotném interiéru. Hosté, kteří do Long Horizontals zavítají, tak budou moct obdivovat nejen onu kouzelnou přírodu, ale i moderní architekturu a příjemný interiér s nádechem skandinávského stylu.

Nahlédněte s námi také do našich hor, zveme vás do jedinečného horského pivovaru: Tady je Trautenberkovo. Ateliér ADR navrhl horský pivovar s ubytováním.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...