Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Restaurace Icha Chateau v Šanghaji vyzařuje krásu čajových plantáží

Restaurace Icha Chateau v Šanghaji vyzařuje krásu čajových plantáží

Čínská čajová kultura má dlouhou historii. Pochází od dynastie Tang, která ji proslavila před více než jedenácti stoletími. Od té doby se tradiční čajovny v čínských městech a vesnicích staly společenským místem nejen pro pití čaje, ale také pro chvíle relaxace a zábavy. Zatímco běžné čajovny dodržují obvykle tradiční až minimalistickou estetiku, restaurace a čajový bar Icha Chateau v Šanghaji nabízí něco trochu jiného.

Vydejte se s námi na prohlídku podniku z dílny architektonického studia Spaceman, který je inspirován čínským venkovem a rozmanitými čajovými plantážemi.

Icha Chateau sídlí v rekonstruované budově koloniálního dědictví z poloviny 19. století, v nově vyvinuté obchodní čtvrti Fengsheng Li. Oproti exteriéru, který zůstal takřka nedotčený kvůli historickým směrnicím, byl interiér o 170 metrech čtverečních zcela transformován.

Během procesu navrhování a cestě k jedné z čajových plantáží majitele byli architekti natolik okouzleni klidnou krásou a malebnými scenériemi nekonečných čajových polí, že se toto kouzlo snažili ztělesnit i v samotné identitě podniku. Architekti reinterpretovali topografii ikonických zelených kopců.

Už zvenčí působí historická budova podmanivě. Veliké prosklené vitríny umožňují posezení s výhledem na rušnou promenádu a čajový bar, který je z jedné strany otevřený do ulice, obklopuje zdobná konstrukce, připomínající čajovou konvičku. Šikmé mosazné lamely chrání bar před poledním sluncem a v noci, když se světlo naopak dere ven z foyer, stává se oslnivým majákem světla, které láká všechny kolemjdoucí, aby nahlédli dovnitř.

Do restaurace se vstupuje přes bar, kde je jasný přechod ze starého do nového. Barová část je díky velikým oknům prosvětlená a i zde se objevují mosazné prvky, které elegantně zdobí rámy oken, barové stolky i stylové židle. Architekti zde zvolili pestrobarevnou kachlovou podlahu, která dodává celému prostoru šmrnc a lehkou hravost.

Jakmile ale vstoupíte do hlavní části restaurace, dýchne na vás úplně jiná atmosféra. Hosté zde sedí pod vznešeným baldachýnem vyrobeným ze zlatých řetězů dlouhých 35 000 metrů. Tak jako zvlněné kopce čajových plantáží, i zde najdete řady zvlněných rovin ve třech odstínech. Od zlata, přes bronz až po měď. Jednotlivé vrstvy tvoří výklenky pro větší soukromí hostů a samotné řetězy maskují technické vybavení jako je osvětlení, reproduktory, postřikovače, kamery či servisní dveře. „Vlnitá“ struktura stropu navíc umožňuje hostům dotknout se jednotlivých řetězů, a cítit tak všemi smysli nezapomenutelnou atmosféru tohoto místa.

Na první pohled vypadá restaurace prostorně, trochu jako blýskavá jeskyně s různými zákoutími. Při bližším pohledu ale zjistíte, že tak veliká není. Strategicky umístěné zrcadlo za banketovým posezením dodává pocit prostornosti v jinak úzkém prostoru. Celkový výběr tlumené palety šedých a hnědých tónů doplňují kontrastní bílé stoly. Mosazné detaily židlí a stolů, šedá terrazová podlaha, jemné odstíny čalounění i matný černý nábytek poskytují vizuální odpočinek, který však neubírá nic z celkového nenásilného luxusu restaurace.

Architektům se podařilo vytvořit v restauraci Icha Chateau interiér plný jemného luxusu a moderní sofistikovanosti.

Podívejte se s námi také do Anglie, kde vznikla Restaurace Duddell´s přímo v kostele, nebo do Holandska do Baru Botanique Café Tropique, inspirovaného džunglí.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...