Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Restaurace SIA: Asie v centru Prahy

Restaurace SIA: Asie v centru Prahy

Na skvělou pekingskou kachnu a jiné asijské speciality už nemusíte cestovat přes půl světa. Stačí si zajít do Šporkovského paláce v centru Prahy do restaurace SIA. Překročením prahu tohoto výjimečného podniku, který jinde v Čechách nenajdete, se jako mávnutím kouzelného proutku rázem ocitáte v čínské čtvrti. Přivítá vás zde působivý interiér s mnoha zajímavými detaily a asijskými prvky, který zve k ochutnávce špičkové tamní kuchyně, z níž si při odchodu budete odnášet opravdový gastronomický zážitek.

Interiér restaurace vytvořili architekti z ateliéru PH5 (Václav Červenka, Jana Leskovcová, Veronika Michálková, Lukáš Novák, Tomáš Rejšek). „Restaurace navrhujeme už dvacet pět let a v tomto návrhu jsme se zatím dostali nejdál,“ říká architekt Václav Červenka, který nemá v oblibě podniky s příchutí „skandinávské nudy“, bez chuti a bez zápachu, ale hlavně zdravě a bez lepku. SIA je živoucí organismus, kde je omastek z kachen, pára z knedlíčků, je zde cítit kouř grilu a vůně kuchyně, říká s nadšením architekt, který v projektu vidí především prvky pravdivosti, humoru, nadsázky, funkce i trochu kýče.

SIA se skrývá za stávající kulisou fasády Šporkovského paláce, nedaleko Náměstí republiky. Při vstupu do restaurace máte opravdu pocit, jako byste se ocitli v jiném světě, v místě, které je zcela nečekané v centru Prahy. Architekti se po společných diskusích s provozovatelem a šéfkuchařem Jiřím Štiftem snažili vytvořit iluzi a atmosféru asijské ulice.

Hned u vstupu vítá návštěvníky veliká hlava asijského draka, jehož tělo vede až do samého centra veškerého kulinářského dění, kde se otevírá celý prostor netradičně řešeného interiéru. Restaurace, do níž se vejde až 210 hostů, je umístěna ve třech patrech, přičemž každé z nich má svou vlastní otevřenou kuchyni, zaměřenou na jiný typ přípravy jídla.

Trend otevřených kuchyní je stále populárnější a nabízí mnohem hlubší zážitek z jídla právě díky možnosti sledování celého procesu jeho přípravy. Setkáte se zde také s asijským stylem podávání pokrmů, které je postaveno na principu „sharing“. Jídla jsou servírována doprostřed stolu, aby mohli všichni přísedící ochutnat, a navíc v takovém pořadí, v jakém jsou hotová.

Pokud vás zaujal samotný název restaurace SIA a dumáte nad tím, co vlastně znamená, nic složitého v tom nehledejte. Logickou cestou zvolili majitelé krátký a výstižný název, kde ze slova ASIA vyškrtli počáteční písmeno a zrodila se SIA. Lehce zapamatovatelný název, který umí vyslovit a přečíst v jakémkoli jazyce snad každý.

Interiér působí takřka industriálně, avšak množství hravých drobností i různorodost materiálů toto nastavení odlehčuje a dává mu ten pravý východní styl. „Materiály jsou banální: černé železo, které je trochu zrezlé, vlnitý plech, neosámové fošny a nedbale udělaná omítka. Až kýčovité asijské motivy na stolech a židlích, kterých je opravdu hodně a jsou blízko sebe. Ale to jsou právě ty prvky, ze kterých vzniká neopakovatelná atmosféra, kterou tu lidé mají tak rádi a za kterou sem chodí v hojném počtu,“ vysvětluje architekt.

V prostředním patře restaurace má své místo také hudební stanoviště pro dýdžeje, kteří tu třikrát týdně rozproudí večerní atmosféru. V tomto prostoru se vyjímá také velký červený sloup, prostupující všemi patry. „Jsem hrdý na svého devítiletého syna Bruna, který nám pomáhal a onu dominantu v podobě červeného sloupu sám natřel,“ mluví o svém pomocníkovi architekt Václav Červenka.

Originální vizuální styl, který je patrný v názvu SIA, zapadá do celkového konceptu restaurace. Písmena poskládaná z jednoduchých čar mohou napodobovat čínské hůlky i prvky vyskytující se v interiéru. Stejný motiv, ale v hojnějším počtu, je možné vidět také na zástěrách personálu a podobným způsobem jsou navrženy i symboly pro toalety.

V celém prostoru restaurace vyniká krása přírodního dřeva. Neopracované podlahy a zároveň i stropy navozují pocit útulnosti a kontrastují s okolním nábytkem v tmavých tónech. Dřevěné povrchy v kombinaci s pryskyřicí navíc vytvářejí jemné světelné efekty. Každý stůl a každá židle se liší různými asijskými motivy, které jsou zřejmé v celém interiéru a v různých podobách. V kombinaci s nádobím a všemi doplňky, které na stolech najdete to funguje perfektně.

Bambusy nezdobí jenom stěny. V SIA mají i vlastní, živý bambusový háj, v kterém plánují pěstovat i houby shitake pro svoji kuchyni.

Zrak všech návštěvníků jistě upoutá také ohromné akvárium s živými rybami, které se rozprostírá mezi přízemím a spodním patrem, a tvoří tak zároveň i strop jednoho ze salonků.

V nejníže položené části SIA se nacházejí japonské grily. Jde pravděpodobně o divácky nejpřitažlivější část restaurace. Přímo před hosty se tu opékají na dřevěném uhlí hlavně ryby a mořské plody, ale i zelenina a steakové maso.

Na menu najdete průřez celou asijskou kuchyní, kterou vám připraví kuchaři z Indonésie, Nepálu, Indie, Vietnamu, Thajska, Malajsie, z Moravy i Číny. Ochutnáte různorodou gastronomii největšího kontinentu světa, z níž nejoblíbenější pokrmy jsou dva dny připravovaná pekingská kachna, knedlíčky dim sum a jídla připravovaná na robata grilu.

V této nejspodnější části restaurace je možné sledovat asijské filmy. Promítá se na vnější cihlové stěny, a právě i díky této autentické atmosféře to tu lidé milují.

Právě v těchto místech se nachází onen salónek, ve kterém vám nad hlavou budou plavat ryby. Tato jinak intimnější část restaurace vyniká také zdobnými stěnami. Reliéfy v betonovém povrchu mají až sochařský efekt a spolu s prostupujícím světlem skrz akvárium jde o fascinující prostor.

SIA je dnes jedna z nejúspěšnějších restaurací v Praze. A to díky symbióze tří faktorů, které jsou výjimečné. Jednak design, dále pak skvělá autentická kuchyň šéfkuchaře Jiřího Štifta a výborný servis číšníků, kteří musí lítat přes tři patra,“ říká s uznáním architekt Václav Červenka a dodává: „V současné době se realizuje ještě dvoupatrová zahrádka vytvořená z bambusového lešení, doplněná o venkovní bar a další gril. Tak by měla Praha k prvnímu květnu dostat svoji malou čínskou čtvrť."

Provozovatelem a šéfkuchařem restaurace SIA je jeden z nejlepších českých kuchařů Jiří Štift, který působil také v oblíbeném pořadu MasterChef. Za celým projektem pak stojí skupina Together, která v Praze vlastní hned několik podniků, například Vinohradský Parlament, Bruxx, Potrefenou husu v Hybernské ulici nebo výtečnou cukrárnu s názvem Cukrář Skála, o které vám řekneme více příště.


Sia restaurant

V Celnici 1034/6

Praha 1

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: SIA restaurant, Insidecor

Publikováno: 06.04.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...