Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Restaurace v kostele? I to jde, ukazuje londýnský podnik Duddell's

Restaurace v kostele? I to jde, ukazuje londýnský podnik Duddell's

V turisticky známé oblasti Londýna, poblíž London Bridge, byste našli kostel sv. Tomáše, který již neslouží bohoslužbám, ale prvotřídní kantonské gastronomii. Nově zde má své místo hongkongská restaurace Duddell's, ve které na vás dýchne vznešenost historie i odvážná tradice čínských čajoven šedesátých let minulého století.

Za rekonstrukcí kostela stojí architektonické studio Michaelis Boyd, které se snažilo dosáhnout jemné rovnováhy mezi honosným dědictvím budovy a posláním společnosti Duddell's. Vznikl tak prostor plný vzorů a barev s nádechem retro stylu. „Chtěli jsme zachytit ducha originální restaurace v Hongkongu, ale prezentovat ji zcela jinak,“ vysvětlují architekti.

Původní restaurace Duddell's byla založena v roce 2013 v Hongkongu jako místo pro lidi se zájmem nejen o skvělou gastronomii, oceněnou dvěma Michelinskými hvězdami, ale také o umění a kulturu. Anglická pobočka bude stejně jako její hongkongský protějšek fungovat jako restaurace i galerijní prostor, zobrazující sbírky současných uměleckých děl.

V přízemí restaurace Duddell's se rozprostírá hlavní prostor se stoly a posezením, otevřená dim sum kuchyně a koktejlový volně stojící bar, který architekti oživili zelenými obklady a mosazným regálem pro zavěšení sklenic. Návštěvníky jistě na první pohled upoutá výrazná geometrická podlaha z kaučuku, dodávající prostoru nádech retra. V okrajových částech jsou pak zachovány originální parkety bývalého kostela a po obvodu také dubové obložení vnášející starodávný šarm.

Z velké části jsme budově obnovili její bývalou slávu. Design ukazuje jasné rozlišení mezi tím, co je staré a co nové, což funguje dobře, zvláště v tomto monumentálním prostoru,“ říkají s nadšením architekti.

Dominantou interiéru je beze všeho původní barokní oltář, který v sobě nese samotné dědictví budovy, jako jednoho z nejlepších příkladů architektury královny Anny. Klíčovým rysem architektonického charakteru kostela sv. Tomáše jsou také ohromná okna, jež byla obnovena do původní vznešenosti a která po celý den zaručují dostatek přirozeného světla. Jakmile se ale dostaví večer, do popředí se dostávají impozantní lustry, které navozují atmosféru pokorného klidu.

Hosté se v restauraci mohou usadit k jednotlivým stolům s dřevěnými židlemi nebo do modré kožené sedačky podél celé zdi pod okny, nad níž visí osvětlení připomínající veselé asijské lampiony. Kdo má radši větší přehled či zajímavý výhled, ten jistě ocení, že restaurace má i další posezení v mezipatře.

S přihlédnutím na vysoký, osmimetrový strop kostela, začlenili architekti do prostoru mezipatro, které obklopuje dvě strany restaurace a slouží jako další jídelní prostor. Z této úrovně se i díky prosklené balustrádě nabízí všem návštěvníkům úchvatný výhled na celý interiér, zatímco v přízemí mají hosté postaráno o kulinářská kouzla kuchařů v otevřené kuchyni.

Líbil se vám tento netradiční interiér? Pak se s námi vydejte i na jiná zajímavá místa, která změnila svou funkci. Například do Bistra Kaprova na jídlo a knihy mezi rybářskými sítěmi nebo do historické budovy bývalé banky, kde se nyní nachází Kantýna: podnik z masa a kostí

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...