Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rezidence v Parnasu: muzeum, ve kterém se můžete i ubytovat

Rezidence v Parnasu: muzeum, ve kterém se můžete i ubytovat

Jako z pohádky vypadá kamenná „chaloupka“ sídlící na úpatí pohoří Parnasu v malebném Řecku. Dlouhá historie této původně státní rezidence sahá několik desítek let zpět, kdy bylo toto místo centrem obchodu širokého okolí. Desítky obchodníků sem denně přijížděly nakupovat alkohol, zápalky, oleje, lepenky a sůl. Dnes rezidence slouží jako muzeum, ve kterém se můžete ubytovat, a čerpat tak z kouzelné až tajuplné atmosféry plné vzpomínek.

Parnas je jedna z největších hornatých oblastí pevninského Řecka, nacházející se v blízkosti Korintského zálivu. Podle tamního bájesloví jde také o posvátné pohoří, jež patřilo bohu vína a nespoutaného veselí Dionýzovi.

Původní kamennou stavbu si vzali do parády architekti ze studia Tsolakis Architects, kteří z ní díky citlivé rekonstrukci vytvořili místo vhodné pro příležitostné bydlení. Na ploše 80 metrů čtverečních se tak mohou hosté vrátit v čase a užít si klidné prostředí bez moderních vymožeností v obklopení živoucí přírody.

Pojetí stavení má různé směry. Architekti si vyhráli s historií objektu a nabídli několik možností užívání objektu. Pohled se zaměřuje na historické objekty, mystickou atmosféru a lidský dotek, jež všechny tyto aspekty propojuje.

Prostor nasává emoce každého nového návštěvníka, na nějž doléhá sama historie. Vše odráží lidský obraz prostřednictvím sběratelských předmětů a každý kousek zdi zde říká svůj vlastní příběh,“ říkají architekti.

Když vstoupíte do rezidence, rovnou se ocitnete v hlavní obytné části, kde se nachází obývací místnost, kuchyň s jídelnou i pracovní koutek. Pro pohodlí hostů doplnili architekti původní předměty také moderním vybavením v podobě pohodlné sedačky i plně vybavené kuchyně.

Přírodní materiály odhalují svůj věk a vyprávějí původ i způsob, jakým byly zpracovány. Roky se odrážejí ve stárnoucích patinách, barvách i texturách. „V jednotlivých částech obydlí určují vizuální a haptické pocity intenzitu zážitku a usnadňují vnímání kompozice a robustnosti prostorových prvků,“ dodávají architekti.

Hlavním kompoziční prvkem, který se objevuje v celém interiéru, jsou dřevěné vitríny. Samostatné konstrukce, na nichž jsou vystaveny desítky jedinečných uměleckých děl, osadili architekti moderní pevnou základnou.

V ložnici se hosté vyspí do růžova na pohodlné posteli, která svým moderním designem neruší tamní atmosféru a harmonicky zapadá do starodávného konceptu. Chladné kamenné zdi i betonovou podlahu ruší teplé odstíny dřeva, které dodávají objektu na útulnosti.

Hned u ložnice se nachází stylová koupelna, chytře ukrytá za dřevěnými okenicemi.

Místo, kde se pojí minulost se současností, kde kontrastují původní historické předměty s těmi moderními a kde si lidé mohou odpočinout od shonu moderního života. To je rezidence v Parnasu, přinášející kulturní dědictví do běžných životů.

Pokud se vám líbí venkovská stavení podobného stylu, pak se s námi vydejte také do Venkovské rezidence ve španělské vesnici La Cerdanya nebo na Katalánskou farmu poblíž Barcelony, kde se nové pojí s tím starým.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...