Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rodinný dům v Kapském městě nabízí spojení s přírodou

Rodinný dům v Kapském městě nabízí spojení s přírodou

V jihoafrickém Kapském městě vytvořili architekti z ateliéru Saota jedinečný rodinný dům, který je maximálně propojený s exteriérem. Nabízí dokonalé výhledy na tamní pohoří Boland se Stolovou horou a Lví hlavou v popředí, ale i na celé město se vzdálenými vinařskými oblastmi. Krása zdejší přírody je součástí celého domova, který byl navržen tak, aby kouzlo krajinných scenérií mohlo co nejvíce vyniknout.

Směrem do rušné ulice zvolili architekti kamennou zeď, která ctí místní tradice a zároveň poskytuje majitelům domu co nejvíc soukromí. Asi nejzajímavějším prvkem celé stavby je obrácená pyramidová střecha, která kolem horního patra vytváří prosklený světlík. Díky němu je zde dostatek světla a prostupují sem i ony úchvatné výhledy na blízká pohoří. Naopak v noci poskytuje zvenčí osvětlená střecha krásnou podívanou, jež dodává domu nádech mystična.

 

Dům má tři podlaží. Na 850 metrech čtverečních najdete soukromé prostory i rozlehlé společenské místnosti, které často přecházejí do zahrady a svěžích zelených teras.

Když vstoupíte do domu skrz velké kovové dveře, uvítá vás malá vstupní hala, propojená s nádvořím zahrady. Z tohoto klidného prostoru se po pár krocích dostanete do obytné části.

V přízemí najdete garáž, posilovnu, kino a pokoj pro hosty. V patře se pak nachází pracovny a ložnice. Každá úroveň má vlastní sadu zahrad a nádvoří, která se rozprostírají od horských vrcholků až k domu a zintenzivňují harmonický vztah s přírodou.

Prostory jsou prosvětlené a vzdušné, plné venkovní zeleně. Nábytek s doplňky v tlumené paletě barev je doplněn přírodním dubovým dřevem, které dodává interiéru teplo domova. 

V nejvyšším patře si užijete ty nejkrásnější výhledy na Kapské město. Najdete tu i většinu obytných prostor, jako jsou otevřená kuchyně, jídelna a společenská místnost s terasou a bazénem.

Kuchyně je ukázkou decentní elegance. Dominuje jí dřevěný nábytek, který do celého konceptu skvěle zapadá. Dostatek světla zajišťuje nejen světlík uprostřed domu, ale i prosklená fasáda u stropu, lemující stavbu po obvodu. A to nemluvíme o scenériích, které jako živé obrazy dokreslují celou atmosféru.

Otevřené pohledy na oblohu, které sem přinášejí ve dne slunce a v noci měsíc, zvyšují propojení s přírodou a jejími cykly,“ vysvětlují architekti.

Není příjemnějšího místa pro relaxaci než zde, v nejvrchnější části domu. Velký obývací pokoj přechází v terasu s tyrkysovým bazénem a nabízí úžasný výhled na město, který se jen tak neokouká.

Propojením interiéru s exteriérem se architektům podařilo vnést do rodinného domu kouzlo zdejší krajiny, které můžou majitelé obdivovat ve dne i v noci, a to v každém ročním období. Jsou to právě přírodní cykly, které činí dům jedinečným a pokaždé jinak okouzlujícím.

V podobném duchu se nese i rustikální hotel La Granja Ibiza, který se vrací ke kořenům nebo Moderní chatka na Slovensku, nabízející spánek pod hvězdami.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...