Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Rodinný dům Zdiměřice

Rodinný dům Zdiměřice

Dům se nachází ve Zdiměřicích u Prahy, na pozemku, kde v době jeho návrhu bylo jen pole s předpokladem satelitní zástavby. Právě kvůli nejasnému charakteru budoucího okolí ho architekt Fiala navrhl uzavřený do sebe. Čtvercový půdorys je proříznutý zálivem organického tvaru, který dovnitř přivádí zahradu. Je to jediná strana, kde se dům otevírá do okolí, nicméně i terasa se dá zavřít pomocí posuvných panelů vypletených vrbovým proutím...

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Terasu od vnitřku domu dělí prosklenná stěna, která díky oblému tvarování nechává měkký dojem nejasné hranice. Plynulé propojení interiéru s exteriérem umocňuje i podlaha - břídlice přechází venku na tropické dřevo ve stejné úrovni, stejném směru a stejné šířce. Stejným směrem běží i otisk prken ve stropu z pohledového betonu.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Hlavní obytný prostor pomáhá prosvětlit i prosklené atrium, které jako svým oblým tvarováním působí jako kapka přírody v interiéru. Podobné zasklení o střešní osvětlení je pak použito i u tubusu točitého schodiště do podzemního patra.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Jádro domu tvoří plynulý obytný prostor, na který po obvodu navazují jednotlivé soukromé pokoje a místnosti zázemí. Architekt Fiala a jeho kolegové z ateliéru D3A interiér vybavili mnoha promyšlenými atypickými detaily, jako například průsvitný rolovaný laminát na kuchyňském ostrůvku.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Díky bohatému prosvětlení nepůsobí vnitřní prostor domu stísněně ani s poměrně nízkou světlou výškou 2,65m zvolenou kvůli nákladům.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Terasa je krytá venkovní pergolou a prochází v menší šířce i před ložnicemi po stranách domu.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Na hlavní prostor navazuje i prostorná masážní vana, kterou je možné díky posuvným dřevěným dveřím otevřít či naopak uzavřít...

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Koupelny jsou věrné rukopisu architekta Fialy - oživené výraznými barvami, s atypickými betonovými umyvadly.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Charakteristické je i netradiční řešení topného tělesa. Dalším chytrým detailem jsou například i žárovky zapuštěné v otvorech přímo v betonovém stropu.

Obchod - Rodinný dům Zdiměřice

Uliční fasáda domu je stejně jako ty boční víceméně uzavřená, na plotě se zopakoval krásný detail vyplétaného proutí.

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lenka Míková Autor:
Lenka Míková

Foto: Filip Šlapal, Petr Jedinák, Pavel Hozák

Publikováno: 11.06.2013


Přidejte se k Insidecor komunitě...