Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Šampaňské Krug a gastronomie: Dva světy, které pro sebe byly stvořeny

Šampaňské Krug a gastronomie: Dva světy, které pro sebe byly stvořeny

Pověstné šampaňské té nejvyšší kvality, jehož každý doušek přináší jedinečný chuťový prožitek. To je Krug, šampaňské, které francouzská rodinná firma Krug vyrábí již od roku 1843.  Obsahuje to nejlepší z hroznů vypěstovaných v daném roce. Jen díky tomu pak vzniká šampaňské, které si nese pověstný francouzský esprit, který mu již od založení firmy vdechoval její zakladatel Joseph Krug. 

Krug Grande Cuvée je ikonické šampaňské, které v sobě mísí to nejlepší z více než 120 vín, pocházejících z 10 různých let. Míchání tolika různých vín z různých ročníků umožňuje dosáhnout výrazné plnosti chutí a nabídnout tak širokou paletu aromat, která u vín pocházejících z jediného ročníku nenajdete. Každému, kdo jej ochutná, umožňuje najít něco jedinečného, co osloví jeho smysly. 

Vzhledem k tomu, že vytříbená chuť tohoto šampaňskému otevírá naplno chuťové pohárky, zrodil se v myslích potomků Josepha Kruga nápad spojit dva světy, které pro sebe byly stvořeny. Svět prvotřídního šampaňského a gastronomie. Letos tak můžeme být již potřetí svědky pozoruhodného párování Krug Grande Cuvée s gastronomií v jejích nejdelikátnějších podobách. 

Základem každého párovaného pokrmu musí být jedna ingredience, zvolená pro daný rok. Jen díky tomuto propojení plného šampaňského s pokrmem je možné přinášet ten pravý chuťový zážitek. Stačí zvolit tu správnou ingredienci. A která je to letos?

V roce 2015 to byla skromná brambora, o rok později jednoduché vajíčko. Letos pokračuje prozkoumávání nečekaných kombinací párováním s houbou. Nenechte se však zmást domnělou jednoduchostí zvolené ingredience. Každý, kdo ochutná Krug Grande Cuvée, si na něm najde něco jiného – a podobně je to i s houbou. Šéfkuchaři ji nabízejí v několika podobách. 

Každý z 18 šéfkuchařů pocházejících od Tokia po Paříž se potkal s výzvou vytvořit jedinečný pokrm založený na jedné hlavní ingredienci – na houbě – a podpořit tak vychutnání sklenky Krug Grande Cuvée. Kromě samotného zapojení šéfkuchařů vznikla také publikace „From forest to fork“ mapující vytvořené recepty, motivace a inspirace jejich tvůrců. V neposlední řadě přináší fotografie, které umožňují pozorovateli proniknout do tajů skutečných i duševních kuchyní. 

Podívejte se společně s námi, jaké poklady pod rukama šikovných profesionálů vznikaly. Při pohledu na ně nelze jinak než připustit, že zdánlivě jednoduchá ingredience, která je snad každému v nějaké své podobě známá, dovoluje mnohem více užití, než jsme byli sami schopni pomyslet. 

S pokrmem Mushroom Millefeuille spároval šampaňské tokijský šéfkuchař Yosuke Suga. Pod tajemným názvem pokrmu se ukrývá kombinace křupavého těsta s unikátní chutí hlívy máčkové a foie gras. Dokonalé vizuální spojení s původem houby přinesl šéfkuchař Robin Zavou působící v Hong Kongu. Připravený pokrm nazvaný Fermented ceps z restovaných hub shiitake servíroval na opražených plátcích chleba a celá kreace byla doplněna savojskou kapustou. Kreativním a hravým přístupem autora tak došlo k propojení s lesem, ze kterého houby pocházejí. Podívejte se sami, nevypadá to snad, jakoby houby byly servírovány přímo na podhoubí? 

 Chef: Yosuke Suga; Krug Ambassade: Sugalabo, Tokyo

 

Chef: Robin Zavou; Krug Ambassade: Mandarin Grill, Mandarin Oriental, Hong Kong

 

Vzhledem k dnešní velké oblibě hamburgerů, k jejichž méně zdravým verzím dnes vznikají i mnohé zdravější verze, nelze nezmínit pokrm šéfkuchaře Chikara Yamada z Tokya. Ten byl totiž inspirován tvarem samotné houby k tomu, aby ji využil pro svůj jedinečný hamburger místo pšeničné bulky. Pod jeho taktovkou tak vznikl pokrm s názvem Charred mushroom hamburger, neboli uzený houbový hamburger plněný zeleninou a hovězím masem. 

Chef: Chikara Yamada; Krug Ambassade: Yamada Chikara, Tokyo

 

 

Chef: Kihak Lim; Krug Ambassade: L'Espoir du Hibou, Seoul

 

Chef: James Won; Krug Ambassade: Enfin by James Won, Kuala Lumpur

Pokud vás některý z uvedených pokrmů naladil, můžete se nechat inspirovat recepty z tvorby také ostatních patnácti dalších šéfkuchařů, kteří se do letošního párování kromě výše uvedených zapojili. Pokrm každého z nich je totiž kombinací vizuálního a chuťového zážitku, který v párování s Krug Grande Cuvée musí potěšit každého gurmána. 

 


Moët Hennessy Czech Republic s.r.o.
Karlovo náměstí 10, Praha 2
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Aneta Šteflová Autor:
Aneta Šteflová

Foto: Carol Sachs, archiv Krugu

Publikováno: 27.05.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...