Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Šampaňské Ruinart: Múza světových umělců

Šampaňské Ruinart: Múza světových umělců

Třicet osm metrů pod francouzským městečkem Remeš se táhne osm kilometrů dlouhá podzemní chodba gallo-románského původu, pozůstatek po dlouhotrvající těžbě křídy. Tato oficiální historická památka však po ukončení těžby nespí. Už téměř tři sta let je místem, kde dozrává víno nejstaršího domu šampaňského na světě – Ruinart.

Šampaňské sklepy Ruinart jsou národní kulturní památkou

Na tom má zásluhu mnich Dom Thierry Ruinart, který přes svou oddanost Bohu oplýval dobrým obchodním instinktem. Jeho předpověď budoucího úspěchu „toho nového šumivého vína“ byla impulsem, proč jeho synovec Nicolas Ruinart v roce 1729 s výrobou šampaňského skutečně začal. Rodina Ruinartů se zprvu věnovala obchodu s látkami a pilotní láhve tak putovaly jako dárek těm nejlepším klientům. Zájem o nápoj však exponenciálně rostl (v roce 1730 se prodalo 170 láhví, v roce 1731 už 3 000), a tak už v roce 1735 Nicolas Ruinart svůj textilní byznys úplně zrušil a začal se vínu s bublinkami věnovat naplno.

Ruinart byl první, kdo začal šampaňské převážet v dřevěných krabicích.

Základem poctivé a plné chutě šampaňského Ruinart je čistota hroznů citlivé a dlouho zrající odrůdy Chardonnay. Ty jsou ručně sbírané z vinic na Cotes de Blancs a Montagne de Reims, kde se ke zpracování využívají jen ty skutečně nejlepší hrozny. Chardonnay se trpělivým vinařům odplácí intenzivní aromatickou vůní čerstvého ovoce a jemnou elegantní chutí s nádechem bílé hrušky a oříšků. Vína nechává Ruinart zrát až deset let a její lahve dosud vypadají jako ty z 18. století.

Vlajkovou lodí domu Ruinart je Ruinart Blanc de Blancs vyráběné výhradně z odrůdy Chardonnay. Toto čisté a měkké cuvée si získá každé hrdlo díky lehkému květinovému buketu a nektarinkovo-mirabelkovému aroma. Dalším klenotem značky je „R“ de Ruinart. Nápoj delikátní svěží vůně s odstínem akátu, hlohu, šípku a másla tvoří z 40 % odrůda Chardonnay, z 50-55 % odrůda Pinot Noir a z 5-10 % odrůda Meurier. Zatímco Blanc de Blancs se perfektně hodí k mořským plodům, suché a rafinované „R“ de Ruinart skvěle doplní třeba španělské gazpacho. Vhodným večerním aperitivem je naopak Ruinart Rosé. Osvěžující a lahodně plné víno vonící po čerstvě sklizeném červeném ovoci se skládá z 45 % z odrůdy Chardonnay a z 55 % z odrůdy Pinot Noir. Právě rosé z produkce domu Ruinart se stalo prvním úspěšným rosé v Evropě vůbec.

Vlajkovou lodí domu Ruinart je Blanc de Blancs.

Od konce 19. století dům vedl André Ruinart. Tato éra patří k nejplodnějším obdobím podniku vůbec. Ruinart má tradičně velmi úzký vztah k umění. V roce 1895 oslovil André Ruinart tehdy nejslavnějšího ilustrátora, Čecha Alfonse Muchu, a nechal si u něho vyrobit plakát, který svojí moderností rozpoutal velmi živou diskusi. Byl prvním reklamním plakátem z mnoha, kterými se Alfons Mucha později proslavil.

Plakát, který pro Ruinart vytvořil Alfons Mucha v roce 1895.

Šampaňské Ruinart nadále inspiruje umělce po celém světě. Kouzlo starých vinných sklepů přimělo k sérii působivých černobílých snímků uznávaného fotografa a umělce Erwina Olafa. Skotka Georgia Rusell, milující Francii a staré knihy, se zase nechala inspirovat prací knihkupců a vytvořila pro Ruinart Blanc de Blancs nádherné dárkové krabice. Dům Ruinart se každoročně účastní světových přehlídek umění. Stal se například oficiálním šampaňským na Paris photo nebo na přehlídce v Miláně – kde navíc Gideon Rubin prezentoval své portréty rodiny Ruinartových. Ruinart bar se objevil na událostech jako Art Paris, Art Dubai nebo Masterpiece London.

Umělkyně Georgia Rusell vytvořila pro Ruinart originální krabice.

Nedávno značka navázala spolupráci se španělským umělcem Jaumem Plensou, který pro ni vytvořil sochu složenou z písmen. Výtvarník proslul křehkými siluetami postav a na tradici navazuje i tentokrát. Socha v nadživotní velikosti zobrazuje Thierryho Ruinarta, zakladatele značky. Umělec zároveň navrhl obal na lahev šampaňského, která se pyšní stejnou strukturou i zpracováním. Kolekce je poskládaná z ocelových písmen osmi různých abeced. Proč? Podle autora jsou totiž soustavy znaků nejvíce vypovídajícím prvkem kultury. Dárková edice dostala název Ruinart Blanc de Blancs.

Mezi nedávné umělecké projekty Ruinartu patří spolupráce s katalánským umělcem Jaumem Plensou.

Pokud chcete tento symbol francouzského „umění žít“ poznat, můžete se v Remeši zúčastnit dvouhodinové prohlídky podzemních chodeb s ochutnávkou. Pozor ale na to, že tyto prohlídky během zimní sezóny neprobíhají.


Moët Hennessy Czech Republic s.r.o.

Karlovo náměstí 10, Praha 2
 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Petra Dvořáková Autor:
Petra Dvořáková

Foto: www.ruinart.com

Zdroj: Ruinart, Moët Hennessy CZ

Publikováno: 02.04.2017


Přidejte se k Insidecor komunitě...