Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Sednout do sněhu, nechat se obejmout světlem. Poznejte značku Objekto

Sednout do sněhu, nechat se obejmout světlem. Poznejte značku Objekto

Dobrý design nestárne. Dokazuje to francouzsko-brazilská značka Objekto, která dnes patří mezi špičky na poli interiérového designu. Neměla by uniknout nikomu, kdo touží po ikonickém nábytku od proslulých designérů i současném designu.

Objekto oživuje interiéry od roku 2004. Se značkou je spojován mimo jiné proslulý brazilský architekt Paulo Mendes da Rocha (1928), který je známý mimo jiné pro své brutalistní betonové budovy a přispěl k revitalizaci São Paula, kde také vyučoval na univerzitě. V roce 2006 dostal Pritzkerovu cenu za architekturu.

Pro Objekto navrhnul křeslo židli Paulistano, která vyniká subtilní strukturou a koženým sedadlem přivázaným na kovovou konstrukci. Design vymyslel architekt už v roce 1957, Objekto se ho chopilo ale až roku 2006. Návrh vytvořil Paulo Mendes da Rocha pro atletický klub v São Paulu. Konstrukci tvoří pětimetrová kovová trubka, která je svařená v jediném bodě. Za židlí se skrývá nefalšovaná ruční práce a patří mezi ikony v portfoliu Objekta.

 

Objekto nabízí i osvětlení. Za zmínku stojí návrhy Mauricia Klabina (1952–2000), který vytvořil mimo jiné lampu Eclipse. „Ve svých návrzích chtěl Klabin navodit atmosféru bezpečí a pohody. Jako kdyby vás někdo bral do náruče,“ vysvětluje tým Objekta. Jeho design nemá ostré tvary, zároveň je přímočarý a jednoduchý.

Podle Klabina měl být design pro každého: „Myslím, že dobrý design musí být kvalitní, krásný a dostupný. V lampě Eclipse se vymezuji proti drahému designu. Nemá smysl vyrábět produkt pro několik málo lidí,“ popsal samotný designér.

Dalším výrazným jménem v nabídce Objekta je i brazilský architekt Flávio de Carvalho (1899–1973). Z padesátých let pochází design židle FDC1. Skulpturální oblý tvar ocenila i modernistická ikona Le Corbusier: popsal ji jako romanticky revolucionářskou.

Nesmí chybět ani současní designéři. Brazilec Pedro Paulo Venzon je autor stolku Moça a řady dalších návrhů. Minimalistický a elegantní stolek charakterizují nohy, které mu propůjčují lehkost. Jako by v prostoru tančil.

Francouzsko-argentinský ateliér Fournier+Endrizzi zase pro Objekto navrhl stolek Tipi, který je hravý a variabilní – díky lehké konstrukci se dá jednoduše přenášet a poslouží jak v ložnici, tak na terase.

Barovou židli Bienal navrhl brazilský architekt Fernando Jaeger (1956) – ukazuje, že barovky nemusí být nutně nepohodlné a nestabilní. Velký sedák zaručí pohodlí v komerčních i soukromých prostorech.

Řadu ocenění v Brazílii posbíralo houpací křeslo Gaivota od Renauda Bonzona (1954), které zemi reprezentovalo v roce 1990 na bienále v São Paulu. Návrh kombinuje precizní estetiku a ergonomii. Křeslo má i úsměvný příběh: Když byl Bonzon v Alpách, sedl si do hlubokého sněhu. Tvar, který po něm zůstal, pak inspiroval křivky Gaivoty.

Jedinečné designy Objekta by vydaly na celou knihu. Nejlépe se jeho produtky ale testují naživo – jen tak můžete zjistit, jak se sedí v židli, kterou inspiroval sníh, nebo jestli může být barová stolička pohodlná. Pro odpovědi zajděte do vinohradského obchodu Designpropaganda.


Designpropaganda

Vinohradská 34

12000, Praha 2

www.designpropaganda.cz

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...