Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Serge Mouille: ikona francouzského designu a nadčasových svítidel

Serge Mouille: ikona francouzského designu a nadčasových svítidel

Když se řekne Serge Mouille, mnohým se vybaví ikona francouzského poválečného designu. Designér, jehož dílo padesátých let minulého století žije díky limitovaným edicím i dnes, se proslavil výjimečnými a velice nadčasovými svítidly z tepaného kovu. Značka nesoucí jeho jméno vyrábí každoročně pouze omezené množství autorových nejslavnějších návrhů, které jsou zpracovány tak jako kdysi, s použitím originálních forem, proporcí, materiálů a technik.

Respekt k originálnímu dílu, know-how a výrobnímu procesu tak zůstává základním kamenem značky Serge Mouille, která má mnoho příznivců po celém světě.

Lampy Serge Mouilleho jsou velmi uznávané a ne marně, jejich tvůrce byl jedním z nejúspěšnějších francouzských návrhářů lamp minulého století. V patnácti letech se zapsal na Uměleckoprůmyslovou školu v Paříži, kde studoval pod vedením sochaře Gilberta LaCroixe. Po ukončení studia začal pracovat jako asistent LaCroix. Později se Serge Mouille připojil k francouzskému odporu a po válce nakonec otevřel i vlastní hutní designovou dílnu, zároveň vyučoval také na Uměleckoprůmyslové škole.

V roce 1953 ho najal architekt a designér Jacques Adnet s prosbou, aby pro něj navrhoval design osvětlení. Tehdy odstartovala významná fáze jeho života, kterou už nikdy neopustil. Jeho lampy byly reakcí na italské modely, které přišly na trh v roce 1950. Mouille je považoval za příliš komplikované.

Serge Mouille usiloval o design inspirovaný přírodou a částečně i erotismem, který evokuje pohyb a dynamiku v prostoru. Chtěl tak dosáhnout kinetické až sochařské estetiky. Nikdy neuznával průmyslovou výrobu, proto každý z jeho modelů byl a v současnosti také je vyráběn ručně.

STOLNÍ LAMPY

Tak jako všechna osvětlení z dílny Serge Mouilleho vynikají i stolní lampy jednoduchými liniemi s nastavitelným směrem svícení. Jsou vyrobeny z hliníku, oceli a mosazi v bílém či černém provedení. Ať už si zvolíte stolní lampu ANTONY, jejíž stínidlo připomíná právě vykvetlé poupě, nebo o něco jednodušší tvar lampy TRIPODE, parádu na vašem pracovním stole udělají obě.

ZÁVĚSNÉ LAMPY

Velmi oblíbené jsou závěsné lampy. Jejich různorodost a přesto stejný tradiční styl zpracování, v jehož každém kousku poznáte dotek slavného designéra, je obdivuhodný. Několikaramenné lampy s nastavitelným přímým osvětlením dodají každému interiéru styl a lehkost zároveň.

Závěsná lampa PAR3B

Závěsná lampa PAR5BC

Závěsná lampa P2B

NÁSTĚNNÉ LAMPY

Za některé z vůbec nejznámějších návrhů Serge Mouilleho se považují nástěnné lampy. Jsou jimi elegantní lampa OEIL, dále lampa FLAMME, připomínající spirálu, nebo minimalistická lampa SATURNE. Ať už si zvolíte černé či bílé provedení, budete nadšeni. Materiály jako hliník, ocel i mosaz dodávají lampám to pravé kouzlo a jejich svit zase příjemnou atmosféru.

Lampa OEIL vytvořená v roce 1953

Lampa FLAMME z roku 1954

Lampa SATURNE z roku 1958

Lampa Rotating Sconce 3 arm je tříramenná nástěnná lampa, která může osvětlovat místnost pod různými úhly. Mohou za to nezávislá otáčecí ramena i možnost naklopit stínidla do různých úhlů.

Nástěnná lampa WALL LAMP, navržená roku 1953, je dalším krásným kouskem, který oživí váš interiér. Disponuje dlouhým ramenem, díky kterému prostorově osvětlíte místnost, zatímco kratší rameno slouží k přímému osvětlení u zdi. Ideální, chcete-li si v pozdních hodinách například číst svou oblíbenou knihu. Maximální flexibilitu pak zaručují nezávisle se otáčející a výkyvná stínidla.

STOJACÍ LAMPY

Když Serge Mouille navrhoval osvětlení, nezapomněl ani na stojací lampy. Mezi nejznámější a lidmi nejopěvovanější patří například lampa nesoucí jméno svého autora. Stojací lampa z kolekce MOUILLE je opravdu variabilní. Stínidla drží na třech rotujících ramenech a můžou být orientována do různých směrů.

K pozdějším Mouilleho modelům patří například lampa SIGNAL, při jejímž vzniku se autor inspiroval invencí neonových trubek. I tato lampa patří k stále se vyrábějícím edicím, které si lze pořídit.

Serge Mouille získal za svou práci různá ocenění a stojí za ním i projekty pro různé univerzity, salonky výletních lodí, pro salon Christiana Diora či velvyslanectví a katedrálu v tuniském městě Bizerte.

Každý rok se vyrobí pouze 1000 kusů lamp v 35 různých černých nebo bílých modelech, které se vyvážejé do celého světa. Všechna světla jsou očíslována a nechybí jim certifikace pravosti. U nás je prodává například společnost Bulb.

Duch minimalismu a nadčasové elegance Serge Mouilleho tak může žít dál skrze jeho jedinečná svítidla.


Bulb

www.bulb.cz

Jankovcova 49, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...