Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Skrz dveře do zahraničí

Skrz dveře do zahraničí

Francie a Anglie. Dvě rozdílné země se specifickým přístupem k designu interiéru. Co se stane, když se vám zalíbí jednak křehkost a čistota francouzské elegance i cihly a kov britského velkoměsta? Podobnou otázku si kladli majitelé bytu ve Valentinské ulici v Praze, když se rozhodli investovat do rekonstrukce bytu v srdci hlavního města. Když provedli základní stavební úpravy, požádali o spolupráci Lucii Novákovou, která tvoří pod studiem lulu new!man. S prací této mladé interiérové designérky jste se mohli na insidecor již setkat v článku o Eco Art Salonu Rolland.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Lucie pracovala s touhou majitelů vnést do interiéru špetku francouzské atmosféry i přáním jejich syna mít pokoj, který by propojil jeho dvě velké záliby - psy a Anglii. Autorka tak začala intenzivně pracovat na vizualizacích, ve kterých se snažila tyto dva světy propojit. Ve skicách se soustředila na rozvržení prostoru, barevná propojení i pečlivé detaily, které se v konečné realizaci jen v malém lišily od prvotních návrhů. Zaměření na vlastní kresby je v oboru již spíše výjimečným přístupem, pro Lucii však skýtá onu nutnou dávku upřímnosti a osobitosti každého návrhu.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Realizaci vévodí obývací pokoj, volně propojený s kuchyní a jídelním stolem. Na první pohled nás zaujme oškrábaná omítka, která ve své surové podobě přidává pokoji na historické autenticitě a barevně komunikuje se zvoleným gaučem ve smetanovém odstínu. Prostor je doplněn variabilní knihovnou ze Stockist, která překvapí svým horizontálním členěním. Tu je možné skládat podle přání a vždy dosáhnout jiného vzhledu a efektu. Od stejného dodavatele pak pochází i kulaté konferenční stolky.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Do kontrastu ke světlým barvám je do interiéru zapojeno několik tmavších momentů v podobě nablýskaného televizoru, zvolené komody či osvětlení. Jemný francouzský šarm pak dodává prostoru ponechané dominantní zádveří, zvolené bílé obklady, vyrobené na míru u truhláře, které lemují místnost kolem dokola nebo garnýže ukryté pod sníženým stropem, jež dají vyniknout půvabnosti přirozenému řasení látky.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Na neviditelném rozhraní obývacího a jídelního prostoru, designérka vytvořila útulný koutek vhodný pro čtení nebo lenošení. Intimnější charakter vytvořila s pomocí svého oblíbeného nábytkového kousku - pohodlného křesla RO od Republic of Fritz Hansen a na míru vytvořené niky s poličkami. Do interiéru zvolila křeslo v šedé barvě, která se stala odstínem propujujícím celý byt. 

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Jak postupujeme pokojem dále, narazíme na výrazné svítidlo Bubble od Georga Nelsona nad jídelním stolem, které z tohoto místa vytváří ideální centrální bod pro společná setkání. Díky speciálně tkanému potahu po setmění připomíná lampion a navodí příjemnou atmosféru, ze které jsou noví majitelé nadšení. Stůl je doplněn židlemi různé barevnosti z dubového dřeva In Between finského designéra Samiho Kallia tak, aby se vizuálně propojily se zbytkem interiéru. 

Mezi doplňky obývacího prostoru najdeme zajímavé kousky od předních českých designérů - vedle osvětlení Balloons od Lucie Koldové a Dana Yeffeta i třeba mísu Bubbles od Ronyho Plesla navrženou pro českou firmu BOMMA. 

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Stupně šedi použila Lucie i v ložnici majitelů ve formě nástěnné tapety. Jednoduchost tvarů a barev dává vyniknut detailům, jako jsou na míru ušité závěsy, které pokoj náležitě zjemní nebo designové lampičky Yoko od Foscarini. Samotný přechod mezi stěnou a stropem je pak téměř neznatelný.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Lehkost Francie zůstala za dveřmi. Vstupujeme do světa surových kovových předmětů, cihlových tapet a masivního dřeva. Šedivý surový kov ikonické Tolix židle skvěle komunikuje se starým recyklovaným dřevem, v na míru vytvořeném stole a rámu postele, i temnou kůží otočného křesla. Vysněný pokoj mladého majitele Lucie doplnila ve spolupráci s grafickým studiem Intrika tapetou, ilustrující anglické prostředí přímo na míru. Dokonce ani na psa nezapomněli. Zvolenou materiálovou upřímností a barevností se autorce zdárně podařilo pokoj propojit s celou realizací. Tlumené barvy nábytku a doplňků narušuje jen typicky zrzavý odstín zvolené grafiky.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

V jednoduchosti pokračovala designérka i na chodbě, kde použila kombinaci dřeva a hravých detailů v podobě jemného deštíku z kapiček od Normann Copenhagen, které jsou k dostání třeba u DesignVille. Kapičky lze v interiéru použít jednotlivě a intenzita deště už tak může být jen na vás.

Interiér - Skrz dveře do zahraničí

Přestože se nejedná o byt ohromující svou rozlohou, lulu new!man se podařilo naplnit přání klienta, který dnes spokojeně bydlí, vytvořit interiér plný rafinovaných doplňků a zároveň ctít paměť původního prostředí.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...