Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Soliter Parket: Někdy je dobré být dřevo

Soliter Parket: Někdy je dobré být dřevo

Buk, dub, borovice... Když vkročíte za dveře s nápisem Soliter Parket, je vám jasné, že zvolit tu pravou podlahu mezi desítkami typů a vzorů nebude snadné. Od toho jsou tu však manželé Kramlovi, kteří vám s výběrem rádi poradí.

Soliter Parket sice vznikl v roce 2003, její zakladatelé se však podlahám věnují již od roku 1997. Jak tomu tak bývá, začátky nebyly růžové – už proto, že značka vznikla v podstatě vydělením z konkurenční firmy. „Museli jsme začínat naprosto od znovu, měli jsme však štěstí, že do toho s námi šli podlaháři, které jsme již znali. Profesionalita i úspěch práce se totiž do velké míry odvíjí od řemeslníků,“ vysvětlují Jitka a Václav Kramlovi. V nových začátcích firmě pomohla také skvělá znalost materiálů a Kramlovi ke spolupráci oslovili jen ověřené značky, které většinou zastupují dodnes.

Norská firma Boen patří mezi přední výrobce podlah.

Dnes si v Soliter Parket můžete vybírat mezi vrstvenými dřevěnými podlahami od norské značky Boen či švédské společnosti Kährs. Samostatnou kapitolou jsou masivní dřevěné podlahy, které jsou pochopitelně dražší, ale při správné péči vydrží až sto let. Soliter Parket je nabízí v různých úpravách i provedeních. Velkou výhodou přírodního dřeva je i to, že ho lze průběžně renovovat, ať už potřebuje zbrousit nebo jen přelakovat. Pro srovnání: laminátové podlahy se běžně mění zhruba po dvaceti letech.

Na showroomu Soliter Parketu můžete vybírat z velkého množství úprav a vzorů.

Zejména v posledních letech začaly dřevu konkurovat vinylové podlahy, které u Soliter Parket také dostanete a jejichž životnost má být až padesát let. Prodávat se však začaly zhruba před pěti lety, a tak důkazy o jejich výdrži ještě nemáme. Vinylové podlahy na rozdíl od těch laminátových dobře snášejí vlhkost, a tak je možné je umístit třeba do koupelny. Mají také lepší akustiku. Pokud si nejste jistí a rádi byste realizaci předali profesionálovi, Soliter Parket umí zařídit i spolupráci s architekty či designéry a stavebními společnostmi. Dostanete tu i vybavení pro venkovní terasy a v doplňkovém prodeji rovněž koberce.

Termo dub v úpravě Chevron.

Celkem v Soliter Parket najdete produkty od deseti dodavatelů. I když většina podlah pochází ze severských zemí, Kramlovi spolupracují také s českou firmou Esco. „Málokterá fabrika u nás má dobré podmínky pro vysychání dřeva. Česká produkce dřeva pokryje akorát malé parketárny,“ vysvětluje tým Soliter Parket, „zároveň se nám líbí, když výrobce šetří uhlíkovou stopu a těžba, sušení i výroba probíhá na jednom místě.“

Dubová podlaha od firmy Boen ve velmi světlé úpravě Nordic Ash.

Jelikož se nabídka výrobců neustále rozšiřuje – třeba vlivem nových technologií, doplňují svůj sortiment i Kramlovi. Zatímco se dříve laminátové podlahy nabízely ve třicítce provedeních, dnes jich je už kolem stovky. Za poslední roky se zlepšila také jejich estetika: ve svých začátcích vypadaly laminátové podlahy velmi uměle, jejich zpracování se ale zdokonalilo a dnes svými rustikálními povrchy poměrně věrně napodobují klasické dřevo.

Dubová podlaha v úpravě Chevron Cognac.

Oblíbený je aktuálně tzv. maďarský vzor parket, který ovládl trh nejen u nás. Mají o něj zájem především architekti a Soliter Parket jej dováží z Litvy. Velkou výhodou této podlahy je, že se dá položit na podlahové vytápění. Zaujme i její vzorec: jednotlivé části jsou totiž seříznuté pod úhlem, a vytvářejí tak tvar šípu. „Jde o alternativu k typickému stromečkovému vzoru parket,“ vysvětluje Václav Kraml. Úspěch v současnosti sklízí rovněž podlahy v hodně světlých, nebo naopak výrazně tmavých tónech. 

Bílý dub s úpravou Prestige od firmy Boen.

Dub v úpravě Aldante. 

Podlahy ve světlé a tmavé úpravě dodal Soliter Parket i pro projekt SQUAT iD 23, a to do bytu od architektky Radky Valové.

V bytu, který pro SQUAT iD 23 navrhla Radka Valová, najdeme jasan typu Alabaster a dub v černě pigmentované úpravě s matným lakem Nouveau Charcoal od švédské firmy Kährs. Mimo to je v pracovně a dámském pokoji i bělený dub Andante 209 od norského výrobce Boen.

Naopak zájem o kdysi velmi populární exotické dřevo v posledních letech poměrně slábne. Výrobci ho nahrazuji imitacemi, a to zejména kvůli ekologičnosti. V Soliter Parket se z tropického dřeva dělají jen venkovní terasy. I ty se však Kramlovi snaží nahrazovat. V Estonsku si proto našli výrobce podlah z termoborovice, tedy borovice v odolné povrchové úpravě, která má podobné vlastnosti jako tropické dřevo. Podobně je na tom termojasan. „Přes vyšší cenu si získává stále více příznivců. Terasa v tomto provedení má elegantnější vzhled, prkna jsou hladká a bez drážkování, dřevo není sukaté a netřískuje. Proto se hodí hlavně jako obklad k bazénům, vysvětluje Jitka Kramlová a dodává: „Exotické dřevo se dnes používá většinou jen jako tenká svrchní vrstva, pokud vůbec."

Termoborovice a termojasan plně nahradí exotické dřevo. 

Tak jako každá země, i Češi mají svá specifika: mimo jiné perfekcionismus. „Někdy jim vadí každý škrábanec a neumí pochopit, že materiál přirozeně stárne. Zároveň hledají chyby, aby získali slevu,“ smějí se Kramlovi. Důležité je proto lidem vysvětlit, že dřevo umí přirozeně stárnout a není třeba se ho bát. Kramlovi také prý neradi slyší, když chce klient keramickou dlažbu do obývacích pokojů – třeba kvůli podlahovému vytápění. „Tepelné ztráty jsou přitom u vrstveného dřeva minimální. Keramická dlažba pochází z jižanských států, kde se lidí potřebují spíše chladit. V našich podmínkách byly vždy podlahy dřevěné. A tak to by to mělo i zůstat,“ uzavírají Kramlovi, kteří jsou tu pro vás, kdykoliv potřebujete radu od podlahy. 

 

_____________________________________________________________________________________

Dukelských hrdinů 6
Praha 7
 

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...