Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Soutěž Dřevěná stavba roku 2016 přinesla zajímavé návrhy rozhleden i lávek

Soutěž Dřevěná stavba roku 2016 přinesla zajímavé návrhy rozhleden i lávek

Soutěž Dřevěná stavba roku 2016, kterou každoročně pořádá Nadace dřevo pro život, zná své vítěze. O nejlepších projektech hlasovala jak odborná porota, tak veřejnost – ta do soutěže odevzdala více jak 45 000 hlasů. Do soutěže se přihlásilo 88 staveb, které zápolily v osmi kategoriích. 

OD ROZHLEDEN PO DOMY

Nadace dřevo pro život se zabývá možnostmi využití dřeva jako jedinečné obnovitelné suroviny. Klade rovněž důraz na ekologicky šetrné užívání dřeva. Právě pomocí soutěže Dřevěná stavba roku chce podporovat osvětu tohoto jedinečného materiálu. Soutěžní kategorie zahrnovaly realizaci interiéru, ale i hřiště či rozhledny a roubenky. Pojďte se podívat, jaké projekty nás zaujaly, i když nakonec nevyhrály.

Lávka pro pěší k vrchu Knihov/Zdice od firmy RECOC

Lávka je určená pro pěší a cyklisty, propojuje centrum města Zdice a rozsáhlou obytnou čtvrť nacházející se na jeho severním okraji s populárním lesoparkem nacházejícím se na vrchu Knihov (369 m). Přemosťuje cca 8 m hlubokou rokli a přirozeně navazuje na ulici. Cílem návrhu bylo vytvořit jednoduchou, úspornou a zároveň elegantní konstrukci využívající možnosti běžných stavebních prvků a materiálů (dřevěné trámy a fošny, ocelové spojky) a materiálově korespondující s kontextem, v němž se stavba nachází (náletové dřeviny v údolí potoka, nedaleký les na vrchu Knihov). 

Stezka v oblacích od Fránek Architects a TAROS NOVA

Na Dolní Moravě pod Kralickým Sněžníkem najdete v nadmořské výšce 1 116 m nad mořem stavbu, která nemá ve střední Evropě obdoby. Již samotný název napovídá, že se jedná o stavbu vyhlídkové stezky, jež se vypíná až do výšky 58,5 m nad okolním svažitým terénem. Konstrukce stezky se skládá ze tří věží, kolem kterých se vine lávka až do výšky 53,5 m nad terénem. Cestou vzhůru je nutné překonat vzdálenost 750 m a výškové převýšení 38 m.

Lavička Woody s výhledem na Mont Blanc od mmcité

Lavička se nachází na vyhlídkové terase na nové stanici lanovky Helbronner ve francouzských Alpách. Stanice leží ve výšce téměř 3 500 metrů. Tato lanovka leží na masivu Mont Blanc. Lavičku Woody tvoří hvězdice dřevěných bloků na subtilních ocelových nožkách. Provedená je borovicového dřeva a žlutě lazurované pinie.

Dům v Řevnicích od Důmrazdva s.r.o.

Dům v Řevnicích je nepodsklepená dřevostavba tvaru „L", která vznikla pro čtyřčlennou rodinu. Dům opticky rozděluje pozemek na dvě části a je umístěn tak, aby byla maximálně využita slunná část zahrady. Část domu, která je orientovaná rovnoběžně se severní hranicí pozemku, je jednopodlažní s pultovou střechou a část objektu, která je orientována kolmo k severní hranici, je dvoupodlažní. Jižní část tohoto objektu kopíruje terénní vlnu pozemku a v interiéru vzniká „mezipatro“. Fasáda objektu je z vertikálně orientovaného dřevěného obkladu. Střešní roviny mají různý sklon a v hřebeni jsou vůči sobě převýšeny. Vzniká zde prostor pro okno, které prosvětluje úroveň 2.NP. Dispozičně je dům řešen jako jedna bytová jednotka.

Dvoupodlažní a jednopodlažní část objektu se setkává v nároží, kde se nachází kryté závětří. V jednopodlažní části se nachází obytný prostor a koupelna s WC, v přízemí dvoupodlažního objektu obytný prostor s kuchyňským koutem, šatna, koupelna a WC. V místě, kde dům kopíruje terénní nerovnost pozemku, vzniká ve zvýšeném podlaží pokoj, který je možno využít jako pracovnu nebo hostinský pokoj. V podkroví se nachází pouze ložnice. V návaznosti na obývací pokoje je u obou objektů dřevěná terasa.

Poloroubenka na Vysočině od Jiřího Petra

Jde o rekreační dům s břidlicovou krytinou a třemi podlažími. 

Vila Emilka –  interiér typového domu od NOVAHOME s.r.o.

Velikost i dispozice domu vycházejí z potřeb čtyřčlenné rodiny, kompaktnost řešení je důsledkem rozumně nastaveného rozpočtu. Do tvaru domu se promítnuly vlivy současné dřevěné architektury, potřeba minimalizace tepelných ztrát a touha přirozeně začlenit terasu do obytné plochy pro každé období, provázat s její pomocí vnitřní prostor domu se zahradou.

Velké otvory zasklené často bezrámově umožňují silný kontakt s okolím, sedací okno u jídelního stolu je centrem všeho dění. Přízemí poskytuje dostatek volného prostoru pro společné trávení času i osobnější zákoutí pro nerušenou práci. V patře jsou dětské pokoje, ložnice se šatnou a koupelna, to vše bez hluchých míst bez užitku. Prostor v podstřeší je otevřený, umožňuje uložení méně používaných věcí, případně může sloužit jako sezónní ateliér. Fasáda je tvořena modřínovými prkny, celý dům je navržen v nízkoenergetickém standardu.

V hlasování však nakonec uspěly následující projekty: 

HLASOVÁNÍ VEŘEJNOSTI

1. Dřevěné hřiště – malé: Kamínkové hřiště v Rosicích; Soutěžící: Město Rosice

2. Dřevěné hřiště – velké: Replika hradu Trosky v přírodním zábavním dětském areálu Šťastná země; Soutěžící: Tomovy parky, s.r.o

3. Dřevěné konstrukce – návrhy: Rozhledna Enimuka s altánem; Soutěžící: Radek Havránek

4. Dřevěné konstrukce – realizace: Stezka v oblacích; Soutěžící: TAROS NOVA, s.r.o. Stezka, které vznikla ve spolupráci s Fránek Architects, zároveň vyhrála i v hlasování odborné poroty. Více si o ní můžete přečíst zde.

5. Moderní dřevostavby – návrhy: Dřevostavba turistické útulny s téměř nulovou potřebou energie - Píšťalka; Soutěžící: Ing. Miloš Pavelek

6. Moderní dřevostavby – realizace: Administrativní budova Krajského ředitelství Lesů ČR České Budějovice - Dobrá Voda; Soutěžící: Lesy České republiky, s. p. Administrativní budova Lesů ČR vyhrála také v hlasování odborné poroty.

7. Roubenky a sruby – realizace: Imitace roubenky na Vysočině
; Soutěžící: Jakub Šimerda

8. Interiéry – realizace: Srub Beskydy; Soutěžící: Sruby Pacák s.r.o.

HLASOVÁNÍ ODBORNÉ POROTY

1. Dřevěné konstrukce – návrhy: Schönkirchovský palác Praha; Soutěžící: SEMACZ s.r.o.

2.  Moderní dřevostavby – návrhy: PAVILON SLONŮ; Soutěžící: Ing. arch. Sandra Schwarzová

3. Roubenky a sruby – realizace: Rodinný dům HONKA® Rokytnice nad Jizerou; Soutěžící: FINNY s.r.o.

4. Interiéry - realizace: PACAK Architecture - bistro Eurest; Soutěžící: Ing. arch. Radim Pacak

 

Autoři výherních návrhů si odnesli unikátní dřevěný diplom a poukaz na 10 000 Kč. „Tato částka slouží na podporu činnosti daného soutěžícího, u dřevěných hřišť mají soutěžící milou povinnost ji použít na zorganizování dětského dne na vítězném hřišti,” vysvětlují organizátoři soutěže.

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: www.drevoprozivot.cz

Publikováno: 24.03.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...