Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Stará usedlost za Prahou: ráj pro milovníky historie i světového designu

Stará usedlost za Prahou: ráj pro milovníky historie i světového designu

Stará usedlost za Prahou si zasloužila trochu oprášit. Majitelé s prosbou o pomoc oslovili designérku Martinu Schultes, které na projektu pracovala téměř tři roky. Co se skrývá mezi mohutnými kamennými zdmi? Podívejte se s námi.

Designérka si s klienty hned padla do noty. Rozhodla se zachovat co nejvíce z původního vzhledu domu, a tak se výrazným prvkem interiéru staly dřevěné stropy. „Hned od začátku spolupráce jsme si s majiteli rozuměli, co se barevnosti a celkové koncepce interiéru týče. Klienti jsou osvícení, mají vytříbený vkus i estetické vnímání. Návrhy mi většinou schválili hned po první prezentaci,“  říká o spolupráci Martina Schultes

 Při vstupu do domu vás přivítá hala s dlažbou z čediče.

Do patra můžete vystoupat po minimalistickém černém schodišti, jež má místo zábradlí pouze nerezová lanka.

Začalo se zařizováním prvního patra domu: kuchyně spojené s obývací částí, ložnice a haly s knihovnou. Kuchyně získala moderní šmrnc vsazením do betonové stěny. Atypicky řešená pracovní plocha z černé žuly je rozdělena do dvou úrovní; prostor pro vaření je z praktických i bezpečnostních důvodů vyvýšen nerezovou deskou. Kuchyňský ostrůvek s barovým sezením propojuje opticky kuchyni, jídelní část i obývací pokoj. 

Netradiční použití betonu se ukázalo jako dobrá volba, skvěle totiž koresponduje s dřevěnými stropy, podlahou i odhaleným zdivem.

Systém na ukládání vína tvořený nerezovými trubkami vloženými do betonu je nejen zajímavým detailem interiéru, ale také chytrým pomocníkem v kuchyni.

Chloubou obývacího pokoje se stala zachovalá prkna ze starého mlýna, která schoval bývalý majitel usedlosti. Pohodlné sezení poskytuje velká sedačka Groundpiece od známého designéra Antonia Citteria. Dalším ikonickým prvkem je polstrované křeslo HUSK od španělské designérky Patricie Urquioly

Obývacímu pokoji vévodí velká stojací lampa Costanza.

V interiéru převládají neutrální odstíny béžové, šedé, antracitové a akcenty černé barvy. Většina zařízení byla pořízena ve Stockist a Designpropagandě.

Designérka si dala záležet také na méně výrazných, avšak velmi důležitých detailech interiéru – třeba na osvětlení. V celém domě detailně rozmístila nespočet přímých i náladových zdrojů. Sháněla je v obchodě Bulb

Dominantou spodní ložnice je nepřehlédnutelná ikonická postel od firmy Bonaldo Squaring a světlo Balloon od Lucie Koldové a Dana Yeffeta.

Podlahu komfortní koupelny tvoří opět nesmrtelná čedičová podlaha. Za pozornost stojí také netradičně řešený sprchový kout.

Po několika měsících od koupě nemovitosti majitelé zjistili, že stávající střecha a krovy jsou staticky nestabilní a bude nutná jejich kompletní výměna. V rámci tohoto zásahu se majitelé rozhodli vytvořit z půdních prostor celé druhé patro, které původně obytné nebylo. V patře tak vznikl dětský pokoj, ložnice, lounge, samostatná šatna, koupelna a chodba. Veškeré místnosti druhého patra jsou navrženy ve stejném duchu jako přízemí. 

Nízká pohovka vznikla na míru prostoru se zkosenými stěnami.

Moderní pojetí a rovné linie se ve starém domě plném nerovných stěn staly mnohokrát výzvou při výrobě nábytku na míru. Partnerem při navrhování atypických prvků se designérce stala opět truhlářská firma Doorway.

Veškeré vybavení kromě postele a křesla v manželské ložnici vzniklo na míru.

Atypicky řešená knihovna, do které jsou zasazené také dva psací stoly, pokrývá všechny stěny útulné pracovny.

Dětský pokoj nenarušuje svou hravostí celý koncept domu, ba právě naopak. Jeho nespornou výhodou je velké množství úložných prostor, které kopírují zkosené stěny podkroví. Na první pohled nevyužitelná zákoutí poslouží malým obyvatelům jako dětský koutek na hraní. Částečně zakryté kulaté okno v čele místnosti je jedním z odkazů na historii domu.

Péče designérky se projevila i na těch nejmenších detailech, jako jsou kožená madla u skříněk na poklady pro děti.

Nejen interiéru domu se dostalo zasloužené péče, k rekonstrukci se vázala také kompletní úprava zahrady včetně pergoly, venkovní kuchyně a sezení.

A na jaké další projekty se můžeme těšit? „Momentálně navrhuji taneční klub, který bude součástí již otevřené kavárny v centru Prahy. Začínám pracovat také na kompletní rekonstrukci krásného domu na Vyšehradě, kde se budou realizovat veškeré interiéry,“ říká Martina o svých současných realizacích, které si určitě nenecháme ujít. 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...