Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Stezka od Fránek Architects vás vezme do oblak

Stezka od Fránek Architects vás vezme do oblak

 

Nová realizace ateliéru Fránek Architects vám dovolí projít se oblacích. V areálu Dolní Morava architekti v prosinci 2015 dokončili ve spolupráci s projektantem Radkem Ondruchem z firmy Taros Nova 55 metrů vysokou rozhlednu, která nápadně připomíná horskou dráhu.

Rozhledna se nachází 1116 metrů nad mořem. Výjimečnost projektu spočívá zejména v rozsahu použití modřínového a smrkového dřeva, které není pro stavby tohoto typu běžné. „A také v tom, že stezka tvoří nový druh zážitku, kde si člověk lépe uvědomí svou skutečnou maličkost v lůně přírody,“ říká architekt Zdeněk Fránek.

„Neznám dřevostavbu s ocelovými prvky podobných rozměrů a účelu. Obdobně velké stavby najdete, ale ta naše má abstraktní formu připomínající let nočního motýla, létajícího zdánlivě chaoticky. Nabídne nekonečné množství pohledů, situací a momentů, kdy se nepatrná lidská figura vnořuje do nitra a vynořuje na okraj této přírodní struktury,“ doplňuje autor návrhu.

Pro hlavního projektanta Radka Ondrucha znamenala stavba nejen důkladně propracovanou konstrukci, ale doslova stezku odvahy a sebepoznání. „Když máte stavět v takové nadmořské výšce a ve složitém terénu, kam musíte dopravit materiál a mechanizmy, jde o úplně jinou situaci,“ vysvětluje a dodává, že se zároveň musela dodržovat přísná bezpečnostní pravidla.

Stavba byla navíc náročná i co se samotné montáže týče: montážníci se museli pohybovat ve velkých výškách. „Vybavovaly se nám fotografie ze stavby Empire State Building, něco takového jsme na vlastní oči viděli poprvé, bylo to úchvatné a mrazivé zároveň,“ vysvětluje Ondruch.

Problematické bylo rovněž proměnlivé počasí. Zatímco pod kopcem bylo teplo a příjemně, nahoře foukal silný vítr, který stavbu komplikoval. Celá výstavba trvala zhruba půl roku a celková trasa stezky je dlouhá 710 metrů. Na samém vrcholu najdete tzv. kapku  síť, pod kterou se nenachází nic, jen vzduch a hloubka pětapadesáti metrů.

Rozhledna zaručuje nejen úžasné výhledy, ale i pohodlný bezbariérový přístup. Pro dobrodruhy navíc nabízí překvapení: přes sto metrů dlouhý nerezový tobogán s okýnky, kterým si mohou návštěvníci zkrátit cestu dolů. Stezku také propojují různé tunely a odpočinek skýtají sítě. Pro zvídavé cestovatele tu zase stojí informační tabule, které vyprávějí příběh okolní krajiny, historii tamního údolí a dozvíte se tu také informace o mracích jako meteorologickém jevu. Přijdete se mezi oblaka podívat?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Jakub Skokan, Martin Tůma - BoysPlayNice

Publikováno: 23.02.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...