Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Studio Flat White vytvořilo útulnou rekonstrukci bytu v severském stylu

Studio Flat White vytvořilo útulnou rekonstrukci bytu v severském stylu

Severský styl je stále velice populární nejen ve světě, ale i u nás. Interiér, ve kterém vládne bílá barva a čistý design, si zamilovalo mnoho lidí, včetně jedné rodiny z Dejvic. Rekonstrukci bytu v jejich vysněném stylu jim zrealizovalo architektonické studio Flat White, které do projektu vneslo i originální a zajímavé nápady.

Když jsem přišla poprvé do bytu, který byl jinak členěný, nebylo poznat, že je zdaleka tak velký. Původní majitelé obývali jen tři místnosti, a podle toho to také vypadalo. Byt působil i mnohem tmavěji, nicméně jsem viděla potenciál ve velkých oknech a skvělé orientaci bytu,“ vzpomíná na začátky projektu Hana Davidová Štěpková z Flat White.

Inspirací pro interiér nám byl již zmíněný severský styl, materiály a především funkčnost, kterou hledáme ve všech našich řešení. Rádi používáme přírodní materiály, které nepodléhají módním trendům,“ doplňují architekti.

Jelikož mladý pár s malou holčičkou plánuje do budoucna rodinu rozšířit, bylo jeho přáním nejen zvětšit samotný prostor, ale hlavně uzpůsobit bydlení i dětem. Hlavní obytná část je otevřená a velmi prostorná. Obývací místnost volně přechází do jídelny i kuchyně, a nabízí tak dokonalý přehled o veškerém dění. 

Jsem ráda, že se nám sem vešel i velký stůl pro osm až deset osob, protože majitelé se rádi setkávají v rodinném kruhu, všichni u jednoho stolu,“ vysvětluje Hana Davidová.

Zajímavým prvkem jídelny je velká grafika přes celou stěnu od tvůrců Tomski&Polanski. „Majitelé chtěli pohled na Hrad a Hradčany, jenže to se mi zdálo jako klišé, tak jsem přemýšlela dál. Nakonec jsme navrhli pohled z druhé strany, z Jeleního příkopu, kam rodinka chodí na procházky,“ říká architektka o stylizované grafice, kde je možné spatřit i zajíce a plno dalších zajímavých detailů z (ne)všední procházky.

Představu o materiálech a barvách měli architekti celkem brzo. Jelikož parkety v bytě už byly, volili je znovu a v novém: v bělené variantě dubu. Většina nábytku je navíc vytvořena na míru, což umožnilo vestavit více úložného prostoru, než by podle architektů kdokoli čekal. Byl zvolen jemný bílý odstín, který spolu s dřevem a černými kotrasty v detailech, jako jsou ocelové dveře v rámu, velký jídelní stůl, lampy či drobné doplňky v koupelnách, tvoří sjednocený severský vzhled.

Magnetická stěna v kuchyni umožňuje praktické uchycení nožů či příborů. Může tak vzniknout další zajímavá dekoarce.

U ložnice se nachází také prostorná šatna, designová koupelna v tmavých odstínech i menší pracovna, kterou by v bytě už nikdo nečekal.

Nejvíce jsme se ale vyblbli v dětském pokoji, kde se nám podařilo vytvořit atraktivní místo nejen pro děti, ale i pro dospělé. Houpačky totiž baví každého," říká s úsměvem architektka. V dětském pokoji se tedy děti rozhodně nudit nebudou.

Bavil nás celý projekt. Nejvíce jsem spokojená s dispozicí bytu, kterou se nám podařilo změnit, docílit tak všech požadavků a hlavně příjemného prostoru pro žití,“ říká na závěr architektka Hana Davidová a dodává: „Rádi bychom zašil na návštěvu a s majiteli probrali, jak se jim po roce bydlí a žije. A jak žije náš interiér s nimi.“


Flat White

Dykova 1165/15

Praha 10 – Vinohrady

 

SaveSaveSaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...