Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Studio Jiangjiu Architecture navrhlo kanceláře inspirované lesem

Studio Jiangjiu Architecture navrhlo kanceláře inspirované lesem

Čínská firma Ugan Concept vyrábí jedinečné dřěvené podlahy. Jak sama říká, chce prezentovat přirozenou krásu dřeva. Jak ji dostat i do interiéru vlastních kanceláří? Řešení nabídlo studio Jiangjiu Architecture.

Prostor má být nejlepší reklamou na to, co firma nabízí. Proto společnost nechtěla prezentovat dřevo jako obyčejný materiál, ale jako povrch, který má nespočet funkcí a ke kterému si najdete vztah. Stejně k projektu přistoupili i architekti. „O dřevu smýšlíme tak, jako kdybychom byli v lese,“ říká studio Jiangjiu Architecture, „a v lese bychom o stromech primárně nepřemýšleli jako o materiálu.“ Les nabízí hlavně vjemy: čichové, zvukové i vizuální. „Cítíte vítr i vůni. Vnímáte světlo a blízkost či vzdálenost zvuků,“ popisuje ateliér. A právě takovou atmosféru se architekti snažili vytvořit i v kancelářích pro Ugan Concept.

V lese vnímáte rovněž bezmeznost prostoru. Nemá nijak jasně vyhraněné funkce ani oblasti. Divoký les nás nenaviguje cestami a s orientací v prostoru nám nepomůže ani vegetace. Podobný pocit plynulosti architekti navodili hned u vstupu do kanceláří. „Vstupní foyer připomíná spíš pavilon nebo nádvoří,“ vysvětlují. Vytvořili tak plynulý přechod mezi prostory. Kanceláře rovněž zahrnují čajovnu, která tvoří přirozený přechod mezi exteriérem a interiérem.

Architekti prostor koncipovali tak, aby se v něm zákazníci dobře orientovali a měli přehled, kudy se kam dostanou. Odstranili proto řadu příček, mimo jiné v jádru, kde se nachází koupelna a toalety.

 

Z každého rohu a záhybu architekti vytvořili důležitý interiérový prvek. Překážky v prostoru totiž bývají nejen fyzické, ale i vizuální. „Každé části prostoru jsme dali určitý rytmus. Z bezvýznamných tvarů jsme udělali důležité konstrukční prvky interiéru,“ popisují architekti.

Podle autorů návrhu se ve shonu měst ztrácí duchovní rozměr věcí. Architekti chtěli v kancelářích nabídnout určité zážitky, které by zaručily, že si lidé uvědomují svou přítomnost v prostoru. Nicméně mysleli i na to, aby jasně ukázali jednotlivé funkce věcí. Když vás osvětlení, které je součástí pavilonu, povede jinam, než čekáte, budete zklamaní, nebo vás to bude bavit? Malé vodní divadlo se zase odehrává u umyvadla – uvidíte, jak odsud odtéká voda. Takových malých scén v interiéru najdete celou řadu.

Architekti v kancelářích pro společnost Ugan Concept vytvořili interiér, ve kterém si zákazníci mají hledat vztah k jednotlivým objektům, scénám a funkcím. „Jde tu především o zážitky. Jak fyzické, tak mentální,“ tvrdí ateliér Jiangjiu Architecture.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...