Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

The Distillery: eklektický coworking ve staré brněnské likérce

The Distillery: eklektický coworking ve staré brněnské likérce

Dřív se tu vyráběly lihoviny, dnes se tady do hlav nalévají především vědomosti a nápady. Architekti z ateliéru KOGAA zrenovovali polorozpadlou likérku a navrhli zde mimo jiné coworkingové kanceláře. Sociální reaktor The Distillery ukazuje, jak může vypadat druhý život opuštěných objektů.

Začátkem 20. století zde začali podnikat němečtí sourozenci Heinrich a Anton Deutschovi – z té doby pocházejí například některé podlahy či kachle. Srdcem projektu je propojení původních prvků z dob, kdy se tu zátkovala jedna lahev za druhou, a moderních doplňků. 

The Distillery má několik různých zón a atmosfér. V levé části objektu má KOGAA ateliér, pravé křídlo a prostředek patří coworkingovým kancelářím. Osvěžení pro místní i náhodné kolemjdoucí zajišťuje bar ve výtahové šachtě. Pojďme si jednotlivé části představit postupně.

Levá část domu nabízí zázemí pro samotné architekty. Ti prostor rozdělili bílou skříní z polykarbonátu, která má až galerijní osvětlení. „Vystavujeme tu materiály, prototypy a modely,“ popisuje architektka Alexandra Georgescu, která ateliér spoluzakládala. Pracuje se tu u světle růžových stolů. I těm dali architekti nový život – kdysi je použili na výstavě italského designu, kterou organizovali pro italskou ambasádu. „Nechtěli jsme se jich jen tak zbavit,“ vzpomíná Alexandra. Na stolech zůstaly třeba popisky exponátů.

Protože museli architekti pracovat s omezeným rozpočtem, hledali chytrá a nenákladná řešení. „Recyklovali jsme spoustu materiálů a použili produkty od firem, které mají podobnou filozofii jako my,“ říká Alexandra. Tovární světla našli architekti v likérce při renovaci. Společnost jim dělají skleněná svítidla z konce 60. let, bílé židle od české značky Egoé a vintage kožená křesílka.

Rozcestník do dalších částí likérky představuje bíle vymalovaná chodba s podlouhlým oknem, které do prostoru přivádí přirozené světlo. Když zabočíte doleva, dostanete se do centrální části bývalé likérky, kde bylo předtím provizorní kino. Z něj zbyly jen černé gumové potahy na zdech. Tehdy sloužili jako akustická izolace, KOGAA pro ně ale našla jiné využití. „Výborně se na ně připichují poznámky a nápady,“ vysvětluje Alexandra Georgescu.

Pro velké schůzky a workshopy slouží dlouhý stůl z překližky, soukromé schůzky se můžou přesunout do zasedací místnosti v dřevěném boxu, který KOGAA do prostoru vložila. Nad ním visí svítidlo z dřevěných tyček, jež navrhli sami architekti. Za zmínku stojí i původní podlaha – architekti dlaždice odkryli a vyčistili. Mimo to tu stojí několik coworkingových stolů. Dobré akustické podmínky a soukromí zajišťuje stěna z vlnitého plastu. Odpočinek a dobytí energie nabízí lounge s křesly od Egoé. Pilným pracantům tu dělá společnost spousta rostlin.

Pravé křídlo objektu má několik funkcí. I tady pracovali architekti se zvýšeným patrem. Dole je prostor pro společenské akce či lekce jógy – místnost si může pronajmout kdokoliv. Zajímavý efekt vytvářejí dřevěné desky na stěně, ze kterých se dá vytvořit dlouhý stůl. „Chtěli jsme, aby byl prostor flexibilní,“ vysvětluje Alexandra Georgescu. Do budoucna by tu měly přibýt další pracovní stoly.   

Nahoře se zabydlel šicí ateliér a módní značka Theó & Co. – módní kousky tu vznikají pod továrními lampami, které architekti našli ve staré fabrice.

Na druhém zvýšeném patře, ke kterému se dostanete přes žebřík, se opět pracuje v coworkingu – do budoucna plánuje KOGAA zázemí oddělit poloprůhlednou stěnou stejně jako šicí ateliér a přidělat schody. „Když si chce někdo nahoru donést kávu a musí šplhat po žebříku, je to veselá podívaná,“ směje se architektka.

 

Centrem společenských událostí bývá dvorek s barem v bývalé výtahové šachtě. Přes den si zde dáte skvělou kávu, večer se začínají mixovat drinky. Před barem dělá parádu zářivá lavice, kterou opět dodala značka Egoé, nad vchodem se obměňují umělecká díla. Nahoře ve věži plánuje KOGAA postavit další kanceláře.

The Distillery v sobě pojí vzpomínky na minulost, současné trendy i budoucnost opuštěných městských objektů. Architekti z ateliéru KOGAA dokazují, jak dobře může takové spojení fungovat. A v hlavě už mají spoustu dalších nápadů, jak oživit nevyužívané brněnské objekty – právě se pouštějí do renovace staré školy, která bude mimo jiné sloužit jako kreativní hub pro výzkum, vzdělávání a inovace.

Objekt vznikl v roce 1919 a má přes 3000 metrů čtverečních. Zároveň jde o jednu z posledních původních staveb v areálu brněnské textilky Vlněna, kde právě ve velkém vznikají developerské projekty. „Prostory budou využívat hlavně projekty, které mají co do činění se vzděláváním," vysvětluje tým ateliéru KOGAA. Podobně jako v The Distillery tu bude fungovat coworking, přibyde ale také restaurace či posilovna. Srdcem projektu by mělo být atrium plné zeleně, kde se také budou příležitostně konat pop-up výstavy a různé události. 

Architekti z ateliéru KOGAA tak opět ukazují, že jim Brno není jedno. Jejich projekty mají ale vyšší cíl. „Chceme upozorňovat na možnosti, které města nabízejí. Nevyužívané průmyslové objekty se dají i s omezeným rozpočtem efektivně renovovat, neměly by se přehlížet. Ve svých projektech ukazujeme, jak to celé může vypadat,“ uzavírá architektka Alexandra Georgescu.


The Distillery, ateliér KOGAA

Pekařská 68

602 00 Brno

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: BoysPlayNice

Publikováno: 02.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...