Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

Architektonických soutěží není nikdy dost. Prorazit, udělat si jméno nebo někoho zaujmout, k tomu jsou potřeba příležitosti. Kdoví, kolik talentů se skrývá na fakultách nebo už dávno navrhuje a buduje neobyčejná stavení, ale nikdo o nich neví? Think Arch je jednou z těch příležitostí, kterou by neměl minout žádný ambiciózní architekt, ani nadšenec do architektury. Už třetí ročník této soutěže s ekologickým podtextem právě odstartoval a jeho porota složená z předních architektů a odborníků hledá talentované tvůrce a jejich pozoruhodné projekty.

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

1. místo 2013 (kategorie Studenti): Re:location - Jindřich Ráftl 

"Starého psa novým kouskům nenaučíš," řekli si zřejmě organizátoři a zaměřili svou soutěž na ty nejmladší – jednak studenty architektury a již praktikující architekty do čtyřiceti let. A protože jdou s dobou, je zadání už třetím rokem zaměřené na udržitelnost, ekologičnost a skloubení péče o životní prostředí s lidskými nároky na bydlení. Soutěž navíc účastníkům poskytuje i dostatek volnosti v interpretaci slova "udržitelnost" – ať už jejich návrh počítá s využíváním obnovitelných zdrojů energie, zefektivňováním vytápění, využitím odpadních materiálů nebo třeba implementací přírodních materiálů, může se do soutěže přihlásit. Think Arch tak zároveň slouží i jako platforma pro diskuzi na téma, co všechno může udržitelnost v architektuře znamenat.

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

2. místo 2013 (Architekti do 40 let): Stodola v Benešově u Semil - Studio Raketoplán

V minulých letech byl například oceněn návrh přestavby bývalých garáží na zázemí přírodního koupaliště, ale i experimentální a vpravdě vizionářský návrh re:location, který počítá s výstavbou plovoucího města, schopného dynamicky reagovat na okolní prostředí. Město by nebylo vybudováno z prefabrikovaných materiálů, nýbrž řízeným růstem organických i anorganických složek. Re:location vznikl ve spolupráci s mikrobiologickým ústavem a přinesl množství otázek, týkajících se samotné podstaty lidských obydlí a způsobu, jakým člověk staví v krajině a přetváří tak přírodu kolem sebe. Více si můžete přečíst v našem článku, v němž jsme vítěze ThinkArch 2013 blíže představili. 

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

1. místo 2013 (Architekti do 40 let): Zázemí biotopu v Honěticích u Kroměříže - Prokš Přikryl architekti

Aby však nezůstalo jen u vizí, dostala ocenění například i proměna autobusové zastávky v Manešovicích. Skupina studentů si totiž povšimla, že slouží nejen jako útočiště pro čekající na autobus, ale i jako dočasné zastřešení pojízdné prodejny, odběrné místo pro obědy nebo informační centrum vesnice, jelikož jsou v ní umístěny nástěnky s informacemi. Nový návrh měl všechny tyto formy využití zohledňovat a vytvořit tak jakési alternativní centrum obce, místo setkávání s posezením a výhledem na manešovický rybník, který by obyvatelům zpříjemňoval život.

Události - Think Arch: Myslet jako ekolog, pracovat jako architekt

2. místo 2013  (kategorie Studenti): Manešovická zastávka - Eliška Dytrychová, Zuzana Tomková, Dominika Taklová, Šimon Dušek, Ondřej Novák, Alnur Nurmakhanov

Jak je vidět, je Think Arch skutečně pestrou přehlídkou možností, jak v architektuře uplatnit koncept trvalé udržitelnosti. Patrik Minks z Autodesku – hlavního partnera soutěže, který v jejím rámci uděluje vlastní cenu za nejlepší návrh, vyrobený za pomoci softwaru společnosti – tvrdí, že téma udržitelnosti považují v architektuře za klíčové. „Jsme přesvědčeni o tom, že zvláště pro mladou generaci architektů je toto téma podstatné už jen proto, že tato generace projektuje svět, ve kterém žije. My jsme zde proto, abychom je v tomto počínání podpořili,“ řekl k soutěži. Na jeho slova navázala Kateřina Obrazová, sekretář soutěže z Centra české architektury. Ta upozorňuje na to, že nejen studenti dnes potřebují podpořit ve svých aktivitách a právě proto otevírá soutěž i kategorii pro architekty do čtyřiceti let: „Máme za to, že právě tato věková skupina architektů po škole dnes potřebuje největší podporu. Proto jsme otevřeli i druhou kategorii, kde předpokládáme účast zajímavých realizací,“ řekla.

Vesnická zastávka, na jejíž přestavbě se nakonec podílela většina obyvatel obce, nebo futuristický návrh podvodního města – ať už vás oslovují spíše odvážné vize nebo praktická řešení, Think Arch představuje to nejlepší z obou kategorií. Přihlášky se posílají do poloviny prosince, vyhlášení výsledků proběhne v únoru příštího roku. Není pochyb o tom, že se máme na co těšit.

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Think Arch

Zdroj: www.thinkarch.cz

Publikováno: 10.11.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...