Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tma není žádná věda aneb svítidla do dětského pokoje

Tma není žádná věda aneb svítidla do dětského pokoje

Ať už na večerní čtení pohádek, na hraní nebo prostě jen tak. Svítidla do dětského pokoje je třeba vybírat s ohledem na jejich funkčnost a bezpečnost, není však radno zapomínat ani na originální ztvárnění či variabilitu světelné intenzity. Pokojíček má být řádně prosvětlený a světla by měla svým vzhledem přimět děti je používat. Při výběru svítidel neopomeňte velikost místnosti, počet oken nebo barvu stěn a dalšího vybavení – to vše se světlem úzce souvisí. Dětský pokoj slouží nejen jako místo, kam děti večer složí hlavu, ale i jako herna či prostor, kde se učí a tvoří.

Připomíná slunce a podobně rozzáří i pokoj vašich dětí. Designér Martin Prokeš vytvořil pro společnost Preciosa Lighting opravdové mistrovské dílo v podobě kolekce Glow. Měkké příjemné světlo rozlije v prostoru atmosféru pohody a i za pošmourných dnů vám bude připomínat, že nic netrvá věčně a sluneční paprsky zase brzy zaklepou na okenní tabulky.

U přírodních zdrojů světla se ještě zdržíme, ačkoli není přírodní jako přírodní. Nástěnné lampy firmy Popup Lighting v podobě jelení hlavy jsou skvělým živým doplňkem do dětského pokoje. Jemné světlo slouží spíše pro doplnění nálady v interiéru. Zhasnuté svítidlo působí jako zajímavá nenápadná dekorace na stěně, po rozsvícení se ovšem nestačíte divit, když vykouzlí působivé světelné paroží nad jeleními oušky. Přesně taková by měla být svítidla pro děti – hravá a plná překvapení.

Nástěnná lampa Perch Light  je inspirovaná krásou přírody. Britský designér s tureckými kořeny Umut Yamac navrhl pro nizozemskou značku Moooi sadu svítidel, která je dokonalou symfonií ostrých hran a zároveň působí neuvěřitelně křehce. Origami ptáčci se skvěle zabydlí v kterémkoli dětském pokojíčku a rozzáří ho jemnými teplými tóny. Poslušně sedí na bidýlku, dokud je nerozhýbe dětská ručka. Celá lampička je perfektně vyvážená tak, aby se ptáček mohl hýbat. Zkuste jich nakombinovat více pospolu, fantazii se meze nekladou. 

Příroda je neutuchající studnicí inspirace, a to nejen pro děti. Dánský designér Nicholai Wiig Hansen vsadil na přírodní materiál při tvorbě stolní lampy Night Owl pro firmu Lightyears. Atypický tvar stínidla a kuželovitá spodní část nabízí jednoduché tvary se severským nádechem. K dostání je v distribuci společnosti Stockist  a Light Works v několika variantách se základnou buď z jasanového dřeva, nebo z hliníku. Věrná svému jménu, bude vždy v pozoru, když se někdo z malých spáčů probudí.

Dalším ze zástupců dánského designu je společnost Muuto se stolní lampičkou Tip Lamp. Vedle štíhlé výrazné siluety děti jistě ocení otočnou základnu a stmívač, kterým nastaví intenzitu světla dle potřeby. Útlé elegantní tvary z ní dělají nadčasový kousek se skandinávskou jiskrou, který skvěle zkombinujete s různými typy nábytku. Firma Stockist ji nabízí ve třech barevných provedeních: bílé, černé a červené.

Španělská značka Marset zasvětila veškeré své úsilí výrobě výjimečných svítidel. Světelnému designu a výrobě osvětlení se věnuje již od čtyřicátých let minulého století. Svítidla Tam Tam rozehrají dětský pokoj nejen světly, ale i barvami. Robustní roztomilé stínítko je dostupné v několika barevných kombinacích spolu s bílou základnou. U firmy Light Works můžete vybírat ze dvou možností – pokud vám nestačí jedno stínidlo, sáhněte rovnou po dvojité variantě s dvěma širmy. Natočte každý jinam a uvidíte, kolik světla jsou tito malí velikáni schopni nabídnout.

V dětském pokoji by měl být hlavně dostatek světla. Ideální je proto zkombinovat více druhů svítidel: závěsná či nástěnná světla a stolní i stojací lampy. Pro starší děti zvolte více světla na psaní úkolů, ti nejmenší by naopak neměli být vystaveni přímému silnému světlu. Měkké atmosferické světlo ocení všechny věkové kategorie, když se uloží ke spaní a nebudou chtít usínat potmě.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...