Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tom Dixon: klasický design z Anglie

Tom Dixon: klasický design z Anglie

Svítidla, nábytek, domácí textilie, ale třeba i svíčky – záběr značky Tom Dixon je opravdu široký. Značka nese jméno po svém zakladateli a je relativně mladá – vznikla až v roce 2002. Drží se klasického designu, samozřejmostí je  bezchybné technické provedení a kvalitní materiály. Součástí značky je také ateliér Design Research Studio,  které navrhuje interiéry po celém světě. Mezi ně patří například restaurace v londýnské Royal Academy či restaurace Barbecoa Jamieho Olivera.

Sám Tom Dixon má za sebou velmi bohatou kariéru, ačkoli design nikdy nestudoval. Dokonce prý ani nikdy neměl ambice stát se designérem. Podle svých slov prostě vždy jen rád opravoval věci. Díky přátelství s majitelem autoservisu se v mládí naučil velmi dobře svářet. Právě tehdy začal navrhovat obrovské množství nábytku a objektů, jež vytvářel ze všemožných náhradních dílů i odpadu, které k sobě vzájemně spojoval. Zanedlouho poté založil vlastní studio a rychle se proslavil na britské designérské scéně. Ačkoli byl původně známý především díky radikálnímu designu a neobvyklým, ručně vyráběným objektům, později si vyzkoušel také práci pro několik velkých firem. Pracoval například pro italskou firmu Cappellini, pro kterou navrhnul známou židli S-Chair. Později působil také jako kreativní ředitel značky Habitat. Značka Tom Dixon byla původně značka nábytku, po několika letech představila i řadu bytových doplňků.

Tom Dixon mluví o svém vztahu ke sváření.

Studio, které je součástí značky Tom Dixon, navrhlo i interiér restaurace Jamieho Olivera.

Vlajkovou lodí značky jsou jistě její působivá svítidla. Lampy ze série Copper patří těm univerzálnějším – nevynikají extravagantním tvarem, a proto se hodí i do rozličných interiérů. Vyrábí se v několika rozměrech a především tvarech. Extra lesklý povrch zároveň zajišťuje, že takové svítidlo v interiéru rozhodně nezanikne.

Pokud chcete interiéru dodat luxusní ráz, lustr Etch je tou nejlepší volbou. Kovové stínidlo propouští lehké světlo, které interiéru dodává intimní osvětlení. Stínidlo se vyrábí v několika povrchových úpravách a kromě lustru, který může viset samostatně nebo v kombinaci s dalšími svítidly, se v sérii vyrábí například i stojan na čajové svíčky.

Do série Etch vedle velkolepých zlatavých lustrů patří i stojany na čajové svíčky.

K sérii Etch je přidružená ještě řada Etch Web, která funguje na podobném principu. Stínidla ale tvoří geometrické obrazce, které propouštějí mnohem víc světla. Zároveň v prostoru kolem sebe vytváří ze stínů a světla jemnou síť.

Mezi oblíbená svítidla patří i série Beat či Melt – vyrábí se nespočet variací na jejich základní tvary. Například stojací lampa Melt se skládá ze čtyř stínidel Melt a tří stínidel Melt Mini. Vyvedená ve zlaté lampě tak vypadá opravdu působivě. O poznání střídmější svítidla z kolekce Beat pak patří k těm nejprodávanějším. Jejich jednoduchá stínidla se hodí snad do každého moderního interiéru. Matná černá barva jim sluší, k dispozici jsou nicméně i v jiných povrchových úpravách.

Tom Dixon ale nevyrábí jen svítidla jako taková. Značka nabízí také několik samostatných žárovek, které se skvěle hodí ať už pro samostatné využití nebo jako náhradní žárovky do různých svítidel značky.

Žárovky ze série Megaman

Kromě svítidel značka vyrábí i nábytek. Například kolekce Wingback vzdává hold klasickému anglickému ušáku. V sérii se v různých rozměrech vyrábí pohodlné křeslo, koupíte ale i variantu určenou k jídelnímu stolu.  

Křesla z kolekce Wingback se vyrábí v několika různých barvách.

Tomu Dixonovi se za necelých 20 let podařilo vybudovat významnou značku, jejíž působení je znát po celém světě. Produkty jsou na jednu stranu klasické a univerzální, zároveň ale oslňují luxusním vzhledem a dokonalým provedením. Značka Tom Dixon je nepřehlédnutelným zástupcem anglického designu. Její jedinečnost ocenila i sama britská královna: Tom Dixon obdržel Řád britského impéria. Jeho svítidla koupíte například v holešovickém showroomu značky Bulb.

Nechte se inspirovat také francouzskými nadčasovými svítidly Serge Mouille.


Bulb

www.bulb.cz

Jankovcova 49, Praha 7

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...