Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tradiční cihly cobogó působí v brazilskému bytu jako umělecké dílo

Tradiční cihly cobogó působí v brazilskému bytu jako umělecké dílo

Přestavba bytu v brazilském Sāo Paulu od studia Alan Chu je jedinečná i díky použití tamějších tradičních cihel zvaných cobogó, které vznikly v třicátých letech dvacátého století a svůj název dostaly po iniciálních slabikách tří inženýrů, kteří je navrhli. Byli jimi Amadeu Oliveira Coimbra, Ernest August Boeckmann a Antônio de Góis.

Cihly cobogó umožňují větší prostupnost světla a lepší cirkulaci vzduchu: často se proto používaly k ventilaci. Slávu jim ve svých projektech přinesli zejména modernističtí architekti jako Lucio Costa či Oscar Niemeyer. Původně se tyto cihly vyráběly pouze z cementu, postupem času se začaly využívat i ostatní materiály, jako jsou jíl, sklo, keramika a podobně. Právě designu keramických bloků cobogó využil brazilský designér Alan Chu v jednom ze svých posledních projektů a vytvořil tak originální a vzdušný prostor.

Byt o celkové rozloze 98 m2 se skládá ze vstupní síně, jedné ložnice, kuchyně spojené s jídelnou, obývacího pokoje a příslušenství. Právě přepážky tvořené pomocí cihel cobogó tvoří dominantní část projektu, která přitáhne pozornost hned po vchodu do bytu. „Když jsem přemýšlel nad správným materiálem, který by odděloval kuchyni a obývací pokoj, aniž by prostor uzavíral, přišly mi na mysl právě cihly cobogó,“ uvedl Chu. Takto tvořená přepážka totiž odděluje vstupní halu od jídelny a chodby vedoucí do obývacího pokoje. Keramické bloky jsou natřené  nabílo a díky své prostupnosti přináší do haly bez oken světlo a vzduch.

Z cihel cobogó však nejsou tvořeny jen stěny, ale i různé doplňky či nábytek. Designéři využili různých možností, jak je působivě využít, a vytvořili tak například designový stůl či lavici speciálně pro tento projekt.

Na tomto bytě je rovněž pozoruhodné množství různých technik, které designéři použili k povrchovým úpravám stěn. Někde najdeme pouze strohé bílé stěny, v ložnici ale třeba cihlovou omítku natřenou nabílo. Ložnice tak neztrácí na jemnosti, ale zároveň působí nápaditě.

Zajímavé řešení najdeme i u stěny kuchyně, kdy designéři použili cihly cobogó, ale jednotlivé bloky zazdili, tudíž jejich vzorec není tolik výrazný, ale působí jemně a příjemně.

Většina nábytku se drží jednoduchosti a elegance. Najdeme zde převážně přírodní materiály, jako jsou překližka, sláma či cihla, které příjemně kontrastují s bílou barvou na stěnách a zachovávají bytu přírodní a svěží punc.

Elegantně vyřešili designéři vchod do koupelny z ložnice, kdy použili skleněné posuvné dveře, tudíž vchod není na první pohled nijak nápadný. Zároveň zrcadlo opticky zvětšuje prostor a místnost tak vypadá větší, než ve skutečnosti je.

Designérům se i přes omezený rozpočet podařilo vytvořit světlý a vzdušný prostor, který přitom nepůsobí nijak obyčejně. Keramické bloky cobogó přináší do bytu až umělecký prvek a byt tím získává úplně jiný rozměr.  

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Kristýna Hromková Autor:
Kristýna Hromková

Foto: Djan Chu

Zdroj: archdaily.com, dezeen.com

Publikováno: 31.03.2016

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...