Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Uhrančivé struktury

Uhrančivé struktury

Letošní přehlídka designu představila několik instalací, kterým byla společná zajímavá struktura. Tím, že se elementy opakovaly, docílili autoři instalací jedinečného zážitku pro návštěvníkův zrak: vždyť koho z nás nefascinovala organická vlna složená z pestrobarevných vypínačů, titěrné papírky na průhledných nitích či háj plný bílých kávových šálků? Cestujte s námi v čase a připomeňte si instalace, které opakovaly jedno a to samé, a přesto nebyly nudné.

 

Kávový háj firmy De'Longhi

Nejen že vám v instalaci italské společnosti, vyrábějící domácí spotřebiče, uvařili kávu, ale ještě vás vzali na procházku lesem. A to vskutku neobyčejným: skládal se totiž z bílých kávových šálků. Místnost vybavená sněhobílými elementy, se v pravidelných intervalech nořila do barevného světla: ať už růžového, oranžového, modrého či zeleného.

„Každý hrneček byl vynesen na tyčce s pružným elementem spojeným s deskami na podlaze, který reagoval na jakýkoli pohyb návštěvníka expozice v prostoru a uváděl hrnečky do jemného pohybu,” říkají autoři expozice. Vzhledem k tomu, že hrnečků tu bylo přes 1000, vznikl opravdu dechberoucí výsledný efekt. 

Firma De'Longhi pokoj v Hotelu Evropa, kde prezentovala svůj nový kávovar, přemalovala. Původní nábytek přestříkala křídovým sprejem, který předměty nezničil a bílou krásu podtrhla židlemi značky Vitra

Události - Uhrančivé struktury

 

Moře barev a vypínačů od ABB

Zatímco firma De'Longhi vsadila na šálky, jablonecká společnost ABB v Superstudiu Evropa představila zajímavou expozici z vypínačů. Navázala spolupráci se známým designérem Janem Čapkem, držitelem ceny Designér roku 2013 soutěže Czech Grand Design  - ten z vypínačů značky Levit, které sám navrhl, vytvořil zářivou organickou vlnu.

Instalaci tvořila ocelová konstrukce ze 110 lamel, kde zářilo 11 barevných provedení designových vypínačů. Celkem jich bylo 1980, ovšem pouze jediný funkční. Našli jste ho?

Události - Uhrančivé struktury

 

Minimalismus v podání Lee

Držitelé letošního Zlatého polínka Designbloku, designéři Jan Plecháč a Henry Wielgus, vytvořili pro oblíbenou oděvní firmu Lee v Superstudiu Hra expozici, jejímž základem byly tenké nilonové nitě a černé papírky. 

Papírové šipky směřovaly do středu, kde byla vystavena mikina stejné barvy s nápisem WORKER. Takto minimalisticky prezentovali designéři výroční kolekci, která slaví 125 let existence tohoto fashion brandu.

Účelem bylo apelovat na tři vlastnosti produktů Lee: nadčasovost, kvalitu a styl. Není divu, že sociální sítě zaplavily fotografie právě z této instalace – byla totiž nejen zajímavě pojatá, ale i nesmírně fotogenická.

Jakkoliv jednoduše pojetí expozice může vyznět, bylo opravdu efektní a perfektně ilustrovalo rčení, že méně je více. Z oceňovanému efektu Janu Plecháčovi a Henrymu Wielgusovi v podstatě stačily nitky a papír. Duo designérů si zkrátka skvěle dokázalo poradit s nevelkým školním prostorem Superstudia Hra a efektivně využít každý jeho centimetr.

Události - Uhrančivé struktury

 

Ineke Hans na houbách

V malebných prostorách Art Housu jste dokonce mohli sbírat zářivě zelené houby – stoly v jednom z pokojů Colloredo-Mansfeldského paláce jimi byly poseté.

Možná tušíte, že šlo o houby od nizozemské designérky Ineke Hans. Kolekci skleněných objektů jménem Pilzsen (ano, přesně tak, jde o narážku na Plzeň a český fenomén piva), která obsahuje například transparentní zelené puntíkaté místy, navrhla pro Galerii Křehký. Vyrobeny byly v centru českého sklářství, Novém Boru.

Sérií prý návrhářka odkazuje nejen k pivní tradici, ale i k českému koníčku – sbírání hub. „Díky této kolekci jsem mohla více experimentovat. Funkce šla v tomto případě stranou,“ říká Ineke.

Události - Uhrančivé struktury

 

Toaletní Alcaplast

Kdo by byl řekl, že jde prezentovat sanitární vybavení atraktivně a že zeď vytvořená z toaletního papíru může vytvářet zajímavé struktury.

Firma prezentovala své produkty – v tomto případě ovládací tlačítka FLAT – na stěně z červeného a bílého toaletního papíru, kterou sem tam prorůstala květinka. Na produkty vrhaly světlo sladěné červené lampičky.

Události - Uhrančivé struktury

Od šálků po toaletní papír, tyto instalace dokázaly využít jak vlastnosti, tak jednotný vzhled materiálu. Výsledkem byly působivé instalace, které nebyly nijak překombinované. Právě to nás na nich bavilo. A co vás?

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor, ABB, De Longhi, Lee

Publikováno: 25.11.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...