Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Obývací prostor je věčné téma. Jak v něm zkombinovat praktické funkce a estetické požadavky s elegantní lehkostí a nadčasovou výdrží? Kam usadit návštěvu při nedělním odpoledni, jak odolat divokým odpoledním s malou ratolestí nebo vytvořit optimální podmínky pro čtenářské večery? Některé z těchto otázek jsme vám již zodpověděli v našich speciálech o pohodlném sezení i osvětlení a udělili i několik praktických rad pro ideální společenský prostor.

V komplexním řešení každého obýváku však nesmíme zapomenout i na vhodně koncipované úložné prostory a alternativnější posezení kombinovatelné pro různé příležitosti. Jelikož je na trhu na výběr z mnoha možností, kombinací a řešení, v insidecor jsme pro vás vybrali hned několik variant od předních světových výrobců tak, abychom uspokojili i toho nejnáročnějšího designového gurmána. Pokud tedy prahnete po plnohodnotném uložení vaší oblíbené literatury, televize, doplňku či kolemjdoucí návštěvy, pojďte si s námi projít některé zajímavé kusy těchto nábytkových kategorií, dostupných u českých dodavatelů.

Ukládat s láskou

Začneme variabilní sadou Componibili od Kartellu. Produktová řada úložných prostorů, které se hodí pro různá využití -od ukládání menších drobností až po sestavení celých úložných sad. Flexibilní, funkční a praktické, Componibili se vyrábějí už přes třicet let a neztrácejí nic ze svého praktického šarmu. A to do té míry, že je jako nadčasová díla vystavuje Muzeum moderního umění v New Yorku a pařížské George Pompidou Centre.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Z designového i technologického hlediska je zajímavý modulární policový systém Cuts podle návrhu Philippe Nigra pro francouzskou značku Ligne Roset. Díky jeho nepravidelnému tvaru se dá pouhým otáčením jednotlivých truhel získat čtyři různé výsledné tvary a přizpůsobovat tak celý systém aktuálním požadavkům na využití jeho prostor. Poskládané moduly drží při sobě díky své vlastní váze a k tomu je ještě upevňují malé gumové nohy mezi jejich stěnami. Boxy jsou navíc vyráběny v pěti různých barvách a když trochu popustíte uzdu fantazii, můžete vytvořit skutečně originální mix.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Lehkým, elegantním a modulárním policovým systémem je také Code od Zeitraum. Jeho „sendvičová“ konstrukce nevyžaduje žádné mohutné police, naopak. Materiál je tenký a přesto unese to, co masivnější police. Designově si Code bere hodně z moderní architektury, je krásně symetrický a přesto ne nudně předvídatelný. Hodí se jak pro knihy, tak třeba DVD s filmy a umístit ho můžete prakticky kamkoli. Jeho materiálová základna je z polotvrdého dřevovlákna, laminátu a hliníku.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Další systém, Et Cetera od Ligne Roset, je kombinací elegance a přísných estetických možností. Tvoří ho série panelů, polic a krytí, takže jeho využití sahá za hranice běžného policového systému, například se skleněnými dvířky může jít o úložný prostor na knihy, díky nastavitelné výšce je zase možné přizpůsobit ho například na reproduktory. Et Cetera je k dispozici jak ve verzi s jednou stranou uzavřenou (k instalaci na zeď), nebo oboustranně otevřenou - ta pak může sloužit i jako předěl místnosti. 

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Ocelové pláty, které se vinou po zdi a připomínají roztažený měch moderního akordeonu, tak nějak vypadá na první pohled policový systém Minibooxx od Desalto. Je polohovatelný a nastavovatelný dle libosti, vkusu a umístění. Díky spojeným pákám jej můžete smrsknout na 115 centimetrů, nebo naopak roztáhnout až na 162. Dostupný je v černé a bílé, vynikne nejlépe v moderních a vzdušných prostorech na zdi kontrastní barvy. Minibooxx je dodáván s pěti odnímatelnými zarážkami, které drží pomocí magnetu.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Policový systém Random od MDF Italia je věrný svému jménu - v angličtině náhodný - nicméně jen do určité míry. Když se na něj podíváte z odstupu, je z jeho tvaru patrný určitý záměr a homogenita. Tak trochu vypadá jako několik paralelních výtahů zastavených uprostřed pohybu a přímo svádí ke kreativnímu využití prostoru. Produktová řada Random obsahuje mnoho policových modulů, které se dají kombinovat a vytvářet tak originální systémy. Menší a o několik let mladší bráška předchozího policového systému nese zdrobnělý název Randomito. Ten se hodí proto do menších prostorů, do nichž by se Random nevešel. 

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Někde na pomezí soustavy polic a větším úložným prostorem pro televizi je Extra Case od Lodovico Acerbis. Posuvné dveře umně zakrývají vždy jednu polovinu celé konstrukce, takže v jednu chvíli oslňujete návštěvy svou sbírkou moderní literatury a hned vzápětí pouštíte na televizi film. Dveře se dají posouvat ručně, ale můžete s nimi manipulovat i ovladačem na televizi a jsou dokonce tak inteligentní, že rozpoznají, kdy je televize zapnutá nebo vypnutá a podle toho se automaticky zavírají nebo otevírají. Extracase je výsledkem zásnub minimalistického designu a moderních technologií.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Trochu z jiného soudku pochází kolekce s prozaickým názvem BednyJan Plecháč a Henry Wielgus se touto sadou, sestávající z komody, nočního stolku a skříně, vrací k samotným počárkům nábytkářské tvorby, kdy praotcové dnešních designérů stloukali jedno prkno ke druhému ve snaze vyrobit něco praktického. Dnes jsou naopak Bedny v kontextu současné tvorby uměleckým manifestem, částečně provokativním a zcela jistě pozoruhodným. I přes jejich, na první pohled surový vzhled, si vás však záhy získají mistrnou promyšleností rozpoznatelnou nejen designovými fajnšmekry.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Jestli jste někdy pracovali v blízkosti štaflí, tak určitě víte, že slouží jako perfektní improvizované odkladiště čehokoli, co je zrovna třeba pustit z rukou. Přesně s touto premisou pracuje One Step Up, policový systém od Normann Copenhagen. Designér Francis tvrdí, že stejně jako žebřík je i One Step Up snadno přemisťovatelná a univerzální. „Konečným výsledkem je knihovna, která vypadá jako žebřík s obnaženými kováním a dřevěným rámem, ale kvalitativně jde o prvotřídní nábytek,“ řekl o svém výtvoru a nám nezbývá, než souhlasit.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Netradiční posezení

Od ukládání se přesuneme k posezení. Na insidecor jsme vás již seznámili s přehledem těch nejzajímavějších sedaček, sofa i křesel od předních evropských výrobců, avšak u těch možností usazení v obývacím prostoru zdaleka nekončí. Pokud hledáte něco alternativnějšího, na čem se můžete usadit až s dětskou radostí, prohlédněte si následující designové úlovky.

Pouf Beanie pochází od společnosti Montis a odvozuje svůj název od populárních stejnojmenných čepic. Je pletený a dostupný v tlumených barvách, takže už od pohledu působí pohodlně a tak nějak domácky. Navíc se díky svému tvaru hodí do jakékoli místnosti a dá se s ním snadno manipulovat. A pokud si jich pořídíte víc, vnesete si do domova trochu hravosti, takový shluk barevných Beanie poufů totiž může snadno připomínat baňky z vánočního stromečku, rozkutálené po podlaze.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Architekti z OOOOX nabízí taky pletený pouf, ten jejich ale připomíná spíše babiččin pletený svetr z kvalitní vlny. Zároveň však až překvapivě zapadá i do moderních prostorů, světle šedá je zkrátka nadčasová barva. Měkký, pohodlný a pletený pouf je vhodný pro všechny členy rodiny a pro jakoukoli příležitost – ať už si chcete jen tak posedět, nebo bezpečně zakotvit před večerním televizním pořadem.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Trochu jiná váhová kategorie je pouf Sumo od Normann Copenhagen. Svůj název získal zřejmě nepoměrem velkého těla k drobným nohám a knoflíku uprostřed, připomínajícího pupík uprostřed břicha zápasníka sumo. Stejně jako v případě těchto japonských bojovníků však i pouf Sumo stojí na svých nohou pevně a má skutečně detailní šití s krásnými a nenápadně výraznými švy. Ideální jako odkladač na nohy v kombinaci s křeslem nebo stolička pro všechny v předsíni.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešeníNábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

A k samotnému závěru se zhoupneme na Houpačce, opět z dílny talentovaného dua Plecháč & Wielgus. Říká se, že aby člověk vedl šťastný život, neměl by zapomínat, že byl kdysi také dítětem. Ručně vyráběná houpačka z kůže, dřeva, laminátu, mosazi a sisalových lan z listů tropické rostliny agáve na vás dýchne svou prostou nevinností, upomínající na dětská léta. Žádné přebytečné ozdoby a bizarní tvary, Houpačka je tradiční řemeslo ve službách čisté radosti. "Kus bezstarostného dětství. Nespoutaného společenskými konvencemi, naprosto svobodného. Na chvíli se nechat unést a ať se svět točí bez nás. Houpání je určitý druh meditace, přináší vzpomínky, sny a uvolnění. A ty jsou někdy křehké," vysvětlují autoři svůj záměr. I nábytek může mít duši.

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Nábytek - Úložné prostory i posezení: Dotek neobvyklých řešení

Ať již nedáte dopustit na technicky vytříbené ukládání, jste fanouškem tradičních materiálů nebo před křeslem dáte přednost hravému poufu či rovnou designovému zhoupnutí, každému se líbí něco jiného a každá domácnost vypadá trochu jinak. Nechte se inspirovat nebo si rovnou nechat poradit s kombinacemi nábytku pro celý pokoj u odborníků, kterých máme v Česku hned několik. Mezi ty nejpovolanější patří StockistKonseptiKartell, Ligne RosetBulthaup, KřehkýDesignVille, Silkwood a LOOOOX.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...