Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

UMPRUM na výletě

UMPRUM na výletě

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze představuje své žáky v aktuálním centru designového dění hned na dvou místech. Společný projekt se společnostmi BOMMA, TON a Wine Food Market připravila pro České centrum. O něm se můžete dočíst v našem článku Český design v českém centru.

Výstavy - UMPRUM na výletě

V rámci individuální exhibice se UMPRUM na Salone Internazionale del Mobile prezentuje již popáté v řadě. Tentokrát se společnými jmenovateli výstavy stala témata výchozí pozice, zainteresovanosti a především pak role úhlu pohledu na současný design. Přehlídka nese totiž název Point of view. 

Výstavy - UMPRUM na výletě

Selekci děl pro tento rok připravila Eva Eisler z ateliéru K. O. V. pražské UMPRUM, která kurátorovala už jeden z předešlých ročníků 2012. „Pro letošní prezentaci jsme vybrali předměty z ateliéru skla, textilu, módy, keramiky nebo designu, které věříme, že dohromady fungují a zároveň dokáží u návštěvníků vyvolat zvědavost a zájem o naši školu,“ vysvětluje svou pozici Eisler.

Výstavy - UMPRUM na výletě

Pečlivý výběr napříč školními ateliéry vygeneroval na tři desítky objektů, které představují to nejlepší, co v loňském roce na UMPRUM vzniklo. Celkově je v průmyslové hale na předměstí Milána představeno osm ateliérů – keramiky, skla, K.O.V., módní tvorby, designu oděvu a obuvi, textilu, produktový design a design nábytku a interiéru. 

Výstavy - UMPRUM na výletě

V minimalistické instalaci má své místo například série praktických nožíků, na jejichž podobě v minulém semestru pracovali studenti produktového designu. Do Milána tak vycestoval ocelový nožík Václava Mlynáře, který je aktuálním držitelem ceny Czech Grand Design v kategorii Objev roku za studio deFORM, jež tvoří s Jakubem Pollágem.

Výstavy - UMPRUM na výletě

Ateliér skla má za sebou také velmi úspěšné období. Na posledním Designbloku 2013 například získal ocenění za nejlepší instalaci školního ateliéru. Teď přivezl do Milána dózu na anabolika BeStrong od Tomáše Vápa i dílo vycházející hvězdy Tadeáše Podrackého. Podracký si za čtyři roky, které intenzivně věnuje práci se sklem, vytvořil výrazný autorský rukopis založený především na momentu reinterpretace. Do Milána veze sérii objektů Jaars, kombinující sklo se dřevem a kůží, které jsou reakcí na konceptuální umění Josepha Beuyse. 

Výstavy - UMPRUM na výletě

Výstavy - UMPRUM na výletě

Dále na výstavě potkáme Pavla Nikla z Architektury I., jehož Banánové tašky vznikly na stáži v ateliéru designu oděvu a obuvi u Liběny Rochové nebo nadějnou šperkařku Adélu Fejtkovou z K. O. V., která představí rozložitelný objekt na téma hračka.

Výstavy - UMPRUM na výletě

Výstavy - UMPRUM na výletě

Pestrá škála vystavených prací přesně dokazuje, jak široký má UMPRUM rozsah. Výstava je dokumentem a svědectvím o neutuchajícím kreativním procesu, o konceptuálním a analytickém uvažování, o hledání podstaty věcí na pomezí umění a designu, o pochybování a nalézání, o dokonalosti a nejistém jemném doteku a o vtahování sebe sama i diváka do soukromého prostoru naší mysli," říká Eva Eisler.

Výstavy - UMPRUM na výletě

Výstavu Point of view pražské UMPRUM najdete ve Ventura Lambrate Train Station na Via Privata Oslavia 7 v Milánu od 8. do 13. dubna.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Archiv UMPRUM

Zdroj: www.umprum.cz

Publikováno: 13.04.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...