Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Usedlost na samotě od Lenky Míkové ukazuje krásu poctivého řemesla

Usedlost na samotě od Lenky Míkové ukazuje krásu poctivého řemesla

Čím víc podléháme chaosu velkoměsta, tím víc toužíme po příležitostném úniku a klidu  třeba do přírody. V jižních Čechách stojí na somotě chalupa, která na první pohled vypadá jako klasické vesnické stavení. Uvnitř ale skrývá několik zajímavých moderních prvků. Rustikální objekt renovovala architektka Lenka Míková a představila tu příjemnou kombinaci starého a nového.

Architektka dostala za úkol renovovat starou chalupu a stodolu, ukázalo se ale, že jsou stavení ve špatném stavu. Lenka Míková tedy hledala cestu, jak vytvořit autentickou stavbu, která by zároveň splňovala současné standardy a navázala na původní charakter lidové stavby. „Vyhovět současným nárokům na komfort, a přitom udržet původního ducha stavby je velká výzva,“ míní architektka Lenka Míková, „naším cílem byla spíš přirozenost než dokonalé formální napodobení.”

Na tradiční vesnická stavení odkazují hlavně použité materiály: ručně opracované dřevo, kámen a hlína. „Vnáší do stavby nedokonalost, která se stala zásadním prvkem projektu,” říká autorka návrhu. Zvolené materiály zároveň budou přirozeně stárnout a postupně domu dodávat punc minulosti. Nepřesnosti a zub času jsou v tomto případě vnímány jako výhoda.

Stodola i chalupa stojí na svažitém terénu na úplné samotě. Architektka ponechala jejich tvarosloví a změny přichystala hlavně uvnitř. Interiér otevřela až do krovu, díky čemuž vynikl podstatný původní prvek: černá kuchyně. Ve stodole zase Lenka Míková zdůraznila průhled skrz původní vrata. Za pozornost stojí i nový černý „komín“, který architektka vestavěla. Ukryla do něj hygienické zázemí a zároveň jím podepřela schody do patra. „Ve stodole se tyčí tato vestavba jako dominanta, v chalupě je naschvál nenápadná,” říká Lenka k návrhu.

Chalupa i stodola mají oddělené funkce. Roubenka slouží jako hlavní obydlí a nabízí klidné a nerušené zázemí. Odkazuje na staré chalupy, a proto je tmavší, uzavřená a intimní. Charakterizují ji hlavně vzorně řemeslně zpracované prvky jako trámy, roubení, hliněná omítka či ručně štípaný šindel. K nim přidala architektka vložené patro a zádveří. „Nové prvky mají být nenápadné,” popisuje architektka. Teplo v zimě zajišťuje velká pec s nahřívaných ležením. Hold tradičnímu řemeslu vzdává i nábytek, většinou vznikl na míru.

Zato stodola se používá spíš příležitostně. „Slouží jako letní obývák, prostor pro hosty a technické zázemí. Také samotné pojetí rekonstrukce je uvolněnější,“ říká Lenka Míková. Stodolu definují původní kamenné stěny, doplňuje je beton. Aby vynikl krov a stodola působila světle, jsou povrchy nad úrovní kamenných stěn nabílené. Skládací okna vedou do zahrady a na louku za domem, zároveň nabízejí průhled celou stavbou a výhledy do okolí stejně jako prosklení ve štítu. Srdcem stodoly je atypický krb od ateliéru Hořánek, který stojí na kameni z nedaleké stráně.

Lenka Míková v jižních Čechách předvedla, jak může vypadat klidné útočiště, které čerpá z minulosti i současnosti. Majitelé tu nacházejí úkryt před všednodenním spěchem – společnost jim dělají jen stromy a srnky.


Lenka Míková 

Myslíkova 9, Praha 1

 

 

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...