Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V hlavní roli bílá

V hlavní roli bílá

Pojďte s námi nahlédnout do zrekonstruovaného bytu z dílny architektonického studia SMLXL, které založily v roce 2011 architektky Klára Valová a Hana Štěpková. V tomto bytě platí, že méně je někdy více, a to doslova. Základ, tedy stěny i nábytek, tvoří bílá barva, jemně doplněná o odstíny modré. Výsledkem je nadčasový, hravý a čistý interiér, který i přes použití studených barev působí útulně.

„K rekonstrukci bytu si nás přizvala majitelka, která se ho snažila nejprve zvelebit sama, ale brzy zjistila, že to bude pracnější, než předpokládala. Byt byl ve velmi špatném stavu, s částečně rozvedenou instalací napojenou na staré dráty,“ říká architektka Klára Valová.

Interiér - V hlavní roli bílá

Největším oříškem projektu se hned na začátku stala dispozice, protože neskýtala moc možností, jak se napojit na stoupačky vody a odpadu. Proto musely architektky přistoupit k plánu umístění kuchyně na chodbě. Chodbu tedy zvětšily: a to tak, že se do ní vešla nejen kuchyně, ale i odpočívací část se sedačkou, kterou umístily naproti malému balkonku s výhledem do klidného vnitrobloku. 

Interiér - V hlavní roli bílá

Vizualizace se, až na přírodní doplňky, v porovnání s výsledným interiérem příliš neliší. Tyto pochází z pera Ing. arch. Ireny Valertové.

Vzhledem k původnímu odláždění a zachování rázu rondokubistické budovy, vybraly architektky dlažbu s geometrickým vzorem laděným do modré barvy od Refin Ceramiche v pražském showroomu Archtiles. Pestrá podlaha v kombinaci s bílým základem prostor opticky zvětšila a prosvětlila i plynulým navázáním do soklu kuchyňského ostrůvku. To byly dva atributy, které byt nutně potřeboval.

Interiér - V hlavní roli bílá

Interiér - V hlavní roli bílá

Barvu sedačky architektky volily ve vztahu ke grafickým prvkům v dlažbě, do modra ladily i textilní kabely osvětlení. Kontrastně pak prostor zkombinovaly s dubovými barovými stoličkami od TONu, které mezi záplavou bílé zaujmou na první pohled. Modrou si designérky oblíbily již ve svém projektu podkroví, na který jsme na blogu insidecor upozornili již před téměř dvěma lety.

Interiér - V hlavní roli bílá

Obývací prostor se narozdíl od kuchyně, na kterou je napojen, při rekonstrukci dispozičně neměnil, ale bylo potřeba do něj umístit jak sedačku s projektorem a plátnem na sledování filmů, tak pracovnu a jídelní stůl. „Abychom tyto funkční části pokoje odlišily, aplikovaly jsme na stěně a stropu v rohu místnosti tapetu, jak jinak než opět s geometrickým vzorem a v modré barvě,“ svěřují se autorky interiéru. Ta dokázala prostor kreativně oddělit a ozvláštnit. Kromě výrazné tapety Cole and Son, kterou u nás distribuuje třeba Color Design, je kontrastním prvkem k jinak neutrálním barvám nábytku i velký kulatý koberec v modré barvě. „Čekaly jsme na něj asi půl roku, ale stálo to za to,“ dodávají autorky.

Interiér - V hlavní roli bílá

Jednoduchá a minimalistická sedačka Unfurl od dánských klasiků Innovation v neutrální barvě je rozkládací a tím vytváří příležitostné lůžko pro návštěvy. U nás je k dostání třeba v Designpropaganda. U stejného dodavatele najdete i jídelní stůl Tavolo XZ3 od Magis, který tvoří jen lehká bílá deska na subtilní podnoži. Designérky pak odlehčený stůl doplnily elegantními křesílky One od TONu. Pracovní stůl, který je vyrobený na míru, je zavěšený na stěně, stejně jako komoda, která probíhá přes celou délku protější stěny. 

Interiér - V hlavní roli bílá

Interiér - V hlavní roli bílá

Interiér - V hlavní roli bílá

Za kuchyní se nachází chodba, která vede do privátní části bytu. Tam zůstaly původní dveře, kterým stačilo dát pouze nový nátěr. Právě jejich geometrie inspirovala autorky v celém interiéru. V zadní části bytu je umístěna ložnice, koupelna, samostatná toaleta a technická komora.

Ložnice je téměř stejně velká jako obývací pokoj, proto zde bylo možné zabudovat walk-in šatní prostor, aby se místnost zbytečně netříštila více kusy šatních skříní. Celou ložnici tak tvoří jen velká polstrovaná postel  vyrobená na zakázku s malými nočními stolky z DesignOutlet a neviditelné knihovny na protější stěně.

Interiér - V hlavní roli bílá

Koupelna se nachází hned vedle ložnice a zaujme přírodní podlahou od Parket Atelier z odolného masivního dřeva, které se hodí do vlhkých prostor. Obklady Abita od Ceramica Sant'Agostino jsou zde použity pouze na jedné stěně a pocházejí opět z Archtiles. Dominantou koupelny je pak rozhodně retro vana umístěná v prostoru - byla to láska na první pohled jak majitelky, tak architektek. 

Interiér - V hlavní roli bílá

Umyvadlo na desce připomíná vysoký keramický „škopek“. Nad ním je zavěšené kulaté zrcátko Strap Mirror od ikonických dánů Hay, které pořídíte třeba u Stockist. Kromě velké skříně na doplňky a prádlo v koupelně již nic jiného nenajdeme. S láskou k minimalismu jsou pak vybírány i úložné boxy na kosmetiku a potřebné vybavení.

Interiér - V hlavní roli bílá

Interiér - V hlavní roli bílá

Čistého a přitom útulného interiéru se talentovaným architektkám ze studia SMLXL podařilo dosáhnout nejen pečlivým rozvržením dispozic starého bytu, ale i díky důsledné práci s detaily a kreativním přístupem k jejich koncepci. Pro mnohé chladně působící modř, zjemnily pomocí přírodních materiálů a opticky přitažlivých struktur tak, aby vytvořily nadčasové barevné kombinace i individualizovaný prostor, který odráží osobité touhy a vkus jeho majitelů.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Lucie Hrdličková Autor:
Lucie Hrdličková

Foto: Ondřej Rytíř, archiv SMLXL

Publikováno: 24.01.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...