Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

V jako Venue

V jako Venue

Pražské Havelské tržiště je kouzelné místo tepající energií – hlavně ráno. Kdy jindy proto zajít na vynikající brunch než poté, co nakoupíte čerstvé suroviny na trhu a projdete se probouzející se starou Prahou. Skrze velká okna můžete pozorovat okolní cvrkot a vychutnat si nabídku podniku sestavenou převážně z domácích sezónních surovin.

Venue je situováno v Havelské ulici v samém srdci Prahy v historické budově se sklepními prostory. S ohledem na to probíhala i rekonstrukce. Dříve zde byla také kavárna, ale prostorové řešení nevyhovovalo potřebám nového týmu, a tak majitelé přistoupili ke kompletní obnově tohoto místa pod vedením designérky Martiny Schultes.

Vizualizace, Martina Schultes.

Martina to vzala z gruntu a pro kavárnu navrhla kompletní interiér včetně veškerých povrchových úprav, osvětlení přes výběr nábytku až po drobné propracované detaily. Její rukopis najdete i na obložení dveří, kovovém úložném prostoru nad pultem nebo na vinotéce. Renovaci neunikla ani kuchyně se zázemím nebo sociální zařízení. Autorka interiéru dostala od majitelů volnou ruku, a tak se její návrh dočkal realizace až do nejmenších detailů.

Vizualizace, Martina Schultes.

Vizualizace, Martina Schultes.

Dispozice zůstala nezměněná, ale zbytek prostoru doznal zásadních změn. Světle šedá stěrka na stěnách a stropech zapůsobí hned, jak se za vámi zavřou dveře. „Zaujaly mě vysoké klenuté stropy, ale nechtěla jsem klasické bílé stěny. Chtěli jsme do interiéru dostat industriální nádech skrze povrchové materiály,“ vysvětluje designérka volbu povrchů. Do toho zapadá i původní cihlová stěna natřená v antracitové barvě. Za narůžovělou stěrkou na podlaze a baru stojí firma Boca, pudrového odstínu dosáhla speciálním zbroušením povrchu. Se stěrkou kontrastuje dřevěná podlaha s maďarským vzorem, tzv. stromečkem.

Podnik si ponechal původní název Venue, koncept se však radikálně proměnil. Martinu inspirovalo grafické zpracování loga a v interiéru si proto pohrála s ostrými hranami a zejména s tvary písmena V. Vedle loga umístěného na barovém pultu najdete „véčka“ a „stříšky“ i na vysokých radiátorech umístěných po stranách dveří, na zmiňované dřevěné podlaze, sezení u baru nebo na svítidlech. Nástěnné retro lampy Loft pochází z distribuce firmy Stockist.

 

 

 

Designérka použila nástěnné lampy Jieldé Loft D4401 ve stříbrném provedení.

Interiérem prochází množství zámečnických prací dělaných na zakázku. Ať jsou to originální radiátory, nebo na míru vyrobené stropní osvětlení z chromovaných trubek. Konzole s vinotékou vznikla rovněž přímo pro tento prostor.

Co se týče nábytku, výběr je vcelku pestrý. Kožené lavice spolu s kovovými židlemi se světle růžovým koženým čalouněním zajišťují sezení u vyšších stolků. Všechny židle dodal obchod Designpropaganda. Společným jmenovatelem všech typů stolů v interiéru je mramorová deska.

Tvář interiéru – a to skutečně doslova – dodává obrovská grafická podobizna modelky od ruského ilustrátora Viktora Miller-Gausy, kterou Martina Schultes použila jako dekoraci na stěně.

Heslo kavárny Venue „od přátel, pro přátele a jejich přátele“ naznačuje přívětivou atmosféru živého kosmopolitního podniku. Tuto myšlenku potvrzuje i nápis s citací slavného výroku boxera Muhammada Aliho: „Me. We.“ Plně vystihuje myšlenku sounáležitosti a přátelství. Zasazen je do chodby, kudy se vchází do sklepních prostor. Ty by měly zanedlouho sloužit jako klub určený pro různé společenské či kulturní akce a hlavně jako místo setkávání.

Ve Venue si zakládají na domácích produktech a sezónních surovinách z tuzemských farem a trhů. V kuchyni ale nezůstává pozadu ani vizuální stránka pokrmů. Ačkoli je menu pestré, snídaně je ve Venue základ. Káva Doubleshoot. Není ale problém se zastavit ani na skleničku a ochutnat výběrová vína převážně z české a moravské autentistické produkce nebo místní koktejly. Vyhlášená jsou zdejší „nedělní matinéee,“ tedy brunch za přítomnosti DJů.

 
Přijďte si dát skvělou snídani, naladit se na pozitivní vlnu a pobavit se s přáteli. Dokonale propracované detaily, například malé lahvičky s tekutým cukrem, a celá filozofie podniku dělají Venue výjimečným místem, které stojí za návštěvu.
 
 

 
Havelská 4, Praha 1

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...