Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Valchromat: HDF desky pro kreativní využití

Valchromat: HDF desky pro kreativní využití

HDF (high-density fibreboard) desky Valchromat byly vyvinuty v roce 1998 a ihned při svém představení na pařížském veletrhu Approfal si tento nový produkt získal pozornost odborné veřejnosti. Díky zevrubnému testování se podařilo produkt vyvinout do dnešní podoby, která přináší řadu ekonomických, technických i estetických výhod. Právě díky nim si tyto desky, které se vyrábějí v Portugalsku, oblíbili architekti i designéři po celém světě.

Tajemství desek Valchromat tkví ve způsobu jejich výroby. Jednotlivá dřevěná vlákna, ze kterých se desky skládají, jsou barvena zvlášť, a tak jsou tyto desky probarvené skrz naskrz. Vlákna jsou napuštěna organickými barvami a následně spojena pomocí speciální pryskyřice. Právě díky tomu se desky Valchromat vyznačují jedinečnými přednostmi, které je odlišují od běžných barvených desek. Vyráběny jsou celkem v deseti barevných variantách. K dispozici jsou také různé rozměry a tloušťky desek – od 8 do 30 milimetrů. Některé z variant se vyrábí i se zvýšenou požární odolností.

Největší předností desek Valchromat jsou jejich výjimečné mechanické vlastnosti. Mají především větší mechanickou sílu materiálu oproti běžným MDF (medium-density fibreboard) deskám. Tato odolnost vzniká díky větší vnitřní soudržnosti desek. Jedná se o kompaktní materiál, a proto jsou oproti běžným MDF deskám v průměru až o 20 % pevější a odolnější vůči ohnutí. Je tedy možné je využít i k výrobě nábytku. Desky navíc umožňují zpracování ve více osách, proto se hodí i na výrobu dekorativních panelů či mnoha jiných výrobků. V minulosti posloužily například jako materiál pro výrobu skládaček a jiných hraček.

Desky posloužily i k výrobě skládací hry The Grid Game.

Portugalský architekt Paulo Costa z desek navrhnul praktický skládací nábytek.

Desky Valchromat se hodí také jako pohledový materiál. A to díky tomu, že opravy případných kosmetických poškození nejsou  nijak složité. V případě škrábanců stačí povrch pouze osmirkovat a poté znovu natřít povrchovým lakem. Barva materiálu je zároveň zachována i v případě řezání desek nebo jiných zásahů do jejich povrchu. Zároveň jsou desky měkké pro opracování, nehrozí tedy otupění ani poničení nástrojů, se kterými se na deskách pracuje.

Na příklad práce s deskami Valchromat se můžete podívat v tomto videu:

Další z předností MDF desek Valchromat je jejich odolnost vůči vlhkosti. Díky tomu můžou být používány i v prostorech, kde hrozí namočení – například v koupelnách či kuchyních. Vyrobit je z nich možné nejen kuchyňské linky, ale i skříně či šuplíky. Designér Jean-Luc Sifferlin například z desek navrhnul celou mobilní kuchyň. Ta na jednom metru čtverečním nabízí vše, co je k práci v kuchyni potřeba, díky kolečkům je pak možné ji kamkoli převézt a rozložit. Právě Valchromat zde posloužil jako ideální materiál, a to především díky své lehkosti, odolnosti vůči vlhkosti a požáru, flexibilitě a snadnému opracovávání.

Mobilní kuchyň C=1m2

Materiál je možné připravit v několika různých povrchových úpravách. K dispozici jsou různé druhy laků, vosků i olejů a práce s těmito HDF deskami je obdobná jako práce se dřevem.

Valchromat je oblíbený také při realizaci výstavních pavilonů a stánků. V případě stánku na leteckou výstavu ve Farmborough posloužili designéři z ateliéru AVIOstudio desky Valchromat k výrobě stěn, podlahy i nábytku. Pro imitaci asfaltové letištní runwaye použili designéři na podlahy černý Valchromat bez dalších povrchových úprav.

Souhrn těchto vlastností dělá z desek Valchromat materiál, který je v mnoha ohledech praktický. Ať už se jedná o lehký nábytek, dekorativní panely či na míru vyrobenou kuchyňskou linku. Desky Valchromat nabízí celou řadu možností využití.

Podívejte se také na jiný zajímavý materiál od TAUN & HPL Service: Laminát, který toho snese opravdu hodně.


HPL Service CZ s.r.o.

Průmyslová 1368

Hostivice – Palouky

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Sára Němečková Autor:
Sára Němečková

Foto: Valchromat

Publikováno: 28.11.2018


Přidejte se k Insidecor komunitě...