Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Válka pletacích jehlic

Válka pletacích jehlic

Až na ulici potkáte strom či sloup oblečený do pestrobarevného pleteného svetru, uvědomte si,  že se díváte na výsledek války. Války, ve které jsou nejsilnější zbraní pletací jehlice a kde bomby nahradily klubka vlny. Války, která se nazývá guerilla knitting.

Takzvané partyzánské pletení je druh pouličního umění. Zásah do veřejného prostoru představuje oplétání, popřípadě oháčkování například pouličního osvětlení, stromů, laviček, soch, zábradlí a klidně i jízdních kol.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Věci políbené partyzánským pletením lze v porovnání s graffiti snadněji vrátit do původního stavu – ilegální jsou ovšem oba tyto umělecké projevy. Přesto nad guerilla knitting úřady často přimhouří oči.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Poprvé se guerilla knitting objevilo v USA. Za průkopnici pletací války je považována čtyřicetiletá Magda Sayeg z Texasu, která stojí za skupinou s příznačných názvem Knitta. Nejprve začala dekorovat okolí svého bydliště zbytky látek, postupně se začala americká umělkyně doslova plést do stále většího prostoru.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

„Podstatou guerilla knittingu je vynést umění z galerií do ulic, aby ho mohl obdivovat každý,“ říká Magda Sayeg. „Pošťák, který jezdí kolem stejné dopravní značky každý den, mi napsal, jak bylo skvělé, když jednoho dne viděl tu značku oblečenou. To je úžasný pocit,“ svěřuje se umělkyně.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

V Mexico City opletla Magda Sayeg dokonce celý autobus.  Spolupracovala mimo jiné se značkou Mini Cooper, pro kterou vytvořila obleček na jeden z jejích automobilů. Také zkrášlila sochy v Paříži, Londýně, na Bali či hotel v Itálii.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Ani Praha v partyzánském pletení nezaostává za světem. Setkání nad barevnými klubky se pravidelně pořádají například ve vinohradském Kafé Kakao a na mnoho dalších místech. Zapojit a plést se aktivistům (tedy spíše aktivistkám) do práce může každý.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Aktivně oplétá smutná místa ve městě i skupina, která se sdružuje pod jménem Úlet ovčí babičky. Na svědomí mají třeba pletené akvárium na náplavce v centru města.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Svého kabátu se dočkala také lavička na Žižkově – autorkou nápadu byla studentka přilehlé Vysoké školy ekonomické.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Sloupy na Čechově mostě zase oživila Hana Nováková, která se stala jakousi tváří českého guerilla knittingu, a její pletací tým. Mají na svědomí i barevnou úpravu loga Nové scény Národního divadla, kde se konaly pletací workshopy.

Inspirace - Válka pletacích jehlic

Zastánci guerilla knittingu se často spojují s přáteli guerilla gardeningu, jehož náplň spočívá v tajném sázení květin či stromů po městě. Obě skupiny pojí snaha porazit šeď velkoměsta a vykouzlit kolemjdoucím úsměv na tváři. Daří se jim to na jedničku.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: Úlet ovčí babičky, guerillaaa.blogspot.cz, idnes.cz

Zdroj: knitta.com, theguardian.com

Publikováno: 13.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...