Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Velký malý prostor

Velký malý prostor

Londýnské studio Procter-Rihl se pustilo do odvážné realizace v brazilském městě Porto Alegre. K dispozici byl architektům pouze zlomek parcely o 210 m², na které postavili stavbu s úzkým obdélníkovým půdorysem jménem Slice

Interiér - Velký malý prostor

V projektu se studio snažilo snoubit moderní britskou i brazilskou architekturu. Z Evropy si tým vypůjčil zálibu v asymetričnosti budov.  Z brazilské zase velké otevřené prostory, využití betonu a dřeva, bazén, venkovní posezení a bohatou flóru – tu do prostoru zapojili po vzoru britské architektury v méně formálním kontextu. 

Interiér - Velký malý prostor

Interiér - Velký malý prostor

Budova je charakteristická svým úzkým nudlovitým půdorysem. Díky nepravidelné geometrii, jež byla při realizaci použita, interiér vypadá mnohem větší. 

Interiér - Velký malý prostor

Interiér - Velký malý prostor

Stěny klopené v sedmdesátistupňovém úhlu opticky místnosti rozšiřují. Lidské oko je totiž zvyklé vnímat místa lemovaná pravými úhly a jakmile se rozjede hra s úhly, posuzuje velikost prostoru jinak.

Interiér - Velký malý prostor

Dvě patra domu jsou jedním velkým otevřeným prostorem. V takových případech zrak většinou vnímá prostor jako malý – tomu architekti zabránili použitím neortogonálních parametrů – šíře půdorysu se pohybuje mezi 3,7 a 4,8 metry.

Interiér - Velký malý prostor

Strop v centrální části domu se svažuje do výšky 2,1 metru před vstupem do ložnice. Díky tomu se soukromé prostory v domě zdají odlehlejší od společenských místností.

Interiér - Velký malý prostor

Nejvýraznějším prvkem interiéru a exteriéru zároveň je bazén v prvním patře. Jeho dno zasahuje do obývacího pokoje v přízemí, kterému tak zprostředkovává zajímavý vizuální zážitek jak za denního, tak nočního světla, kdy se rozzáří umělé osvětlení bazénu.

Interiér - Velký malý prostor

Pozemků jako je ten, na kterém stojí dům Slice, je dost. Málokdy jsou ovšem efektivně využité a hojně se při realizacích novostaveb expanduje za město. Tato tendence je jedním z problémů současné architektury. 

Procter-Rihl Architects dokázali, že není vždy třeba megalomansky mířit za hranice metropole, ale lze chytře využít na první pohled malé pozemky a velikost prostoru dohánět interiérovým řešením. Architektura příštích dnů by měla jít v jejich šlépějích.

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Zdroj: www.procter-rihl.com

Publikováno: 22.02.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...