Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vypínače, které dobyly vilu Tugendhat

Vypínače, které dobyly vilu Tugendhat

Dotýkáme se jich několikrát za den, tvoří nezbytnou součást našeho bydlení, a přesto se nad jejich funkcí či estetikou příliš nezamýšlíme. Řeč je o vypínačích a zásuvkách - nenápadných pomocnících každého interiéru. Kdo by si náhodou myslel, že jejich výroba je nesmírná nuda, je na velkém omylu. Některé návrhy vypínačů se totiž pyšní i staletou historií a kandidují na skutečné umělecké kousky. Seznamte se s firmou Hager Electro, která svými tlačítky nepřestává překvapovat.

Rodinné podnikání

Historie elektrotechnické značky Hager se začala psát v roce 1955 v německém Sársku, kde bratři Hermann a Oswald společně se svým otcem Peterem Hagerem založili firmu jako ryze rodinný podnik. Od samého počátku bylo záměrem zakladatelů využít výhodné polohy na pomezí Francie a Německa a působit na obou stranách hranice. Vlajkovou lodí značky Hager se staly především domovní rozvaděče a modulové přístroje, tzn. jističe, chrániče a další prvky pro bezpečné nakládání s energií.

Trefa do černého

Jedním z nejúspěšnějších přírůstků do rodiny produktů Hager se v roce 2010 staly vypínače Berker, které se vyrábí již od roku 1919. Díky svému originálnímu vzhledu, jež se za uplynulé století několikrát proměnil, si Berker vysloužil už několik designových ocenění. Myšlenka, že něco tak jednoduchého jako je vypínač, se může zároveň stát i interiérovým doplňkem, se rozhodně vyplatila.

Designový doplněk

V Čechách se přístup lidí k detailům také nepochybně mění. Thomas Grund, ředitel společnosti Hager Electro, vnímá vývoj posledních let pozitivně: „Není to ještě tak dlouho, kdy Češi obrovskou péči věnovali výběru sedací soupravy, ale o vypínači uvažovali jen jako o funkčním prvku, který ovládá světlo. Tečka. Dnes už je situace naštěstí jiná, mnozí zákazníci začínají chápat, že i vypínač se může stát šperkem na zdi, který buďto harmonicky zapadne do interiéru nebo dokonce podtrhne jeho osobitost."  

Umělá inteligence

Rostoucí poptávka učinila v posledních letech trendem především pořizování inteligentních elektroinstalací do interiérů. Lidé na jednu stranu stupňují své požadavky na určitý komfort, na druhou stranu vyžadují také vyšší bezpečnost a úspory energií. Se stále se zdokonalujícími technologiemi jsou na chod domácnosti kladeny čím dál tím větší nároky, které se výrobci elektroinstalací snaží uspokojit. „Není tak výjimkou, že si například před svým neočekávaně brzkým příchodem domů zatopíme pomocí chytrého telefonu", dodává Thomas Grund. V interiéru lze dálkově ovládat v podstatě cokoliv od osvětlení, žaluzií, vytápění až po nastavení klimatizace.

Přesvědčte se sami

Z větších komerčních realizací se Hager může chlubit instalací vypínačů Berker v interiéru pražského Design hotelu Josef od architektky Evy Jiřičné. Hotel, nacházející se v ulici Rybná v centru města, plně využívá také prostor v zrekonstruovaném vnitrobloku, který slouží jako letní restaurace. Vybavení interiéru, jež dotváří geometrický rastr fasády, je řešeno v minimalistickém duchu. Pro zachování čistého a moderního stylu proto padla volba na sofistikovaně elegantní vypínače Berker Arsys, jejichž kovový vzhled a oblé hrany záměrně ladí s nadčasovým zařízením jednotlivých místností.

Hager se podílel také na citlivé rekonstrukci pivovaru ve Cvikově. Výrobní závod, který je součástí rozsáhlého areálu, byl kompletně zrekonstruován v roce 2014. Od té doby v něm sládek Miloš Hrabák dohlíží na správné zrání piva, které je střeženo v původních kamenných sklepích. Pro produkční část pivovaru, která si zachovává původní historickou podobu, byl zvolen porcelánový otočný vypínač Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal inspirovaný stylem Bauhaus.  V dřevem obložené restauraci a prostorech pro veřejnost najdete tlačítka se sametovým povrchem Berker Q.1 odkazující k jemné struktuře přírodního materiálu.

Na co je Thomas Grund nejvíce pyšný je však účast na rekonstrukci vily Tugendhat. Restaurátoři a historici umění vyhodnotili vypínače Berker jako nejvhodnější volbu. „Z historických dokumentů jsme věděli, že Mies van der Rohe použil otočné spínače se skleněným podkladem,“ říká Iveta Černá, která dohlížela na restaurační práce. Ve všech reprezentačních a obytných prostorách vily tak byly použity vypínače a zásuvky Berker Serie Glass. V hospodářských a kuchyňských prostorách pak najdete řadu Berker Serie 1930.

The Tugendhat House - A space for art and Spirit; FOTEP 2012, text Jan Sedlák, foto Libor Teplý a Muzeum města Brna.

Obývací pokoj můžete ověnčit designovou pohovkou, ložnici vyšperkovat luxusním osvětlením nebo kuchyni obdarovat velkorysým jídelním stolem, ale nakonec to budou právě detaily, které z interiéru vytvoří kompletní celek s jedinečnou atmosférou. S takřka neomezenou nabídkou vypínačů Berker máte navíc jistotu, že se trefíte do každého stylu. Typ Berker Q3 a Berker Serie 1930 Porzellan Made by Rosenthal si osobně můžete prohlédnout a vyzkoušet v rámci akce SQUAT iD23 v bytě #1 a #2, kam si je pro své realizace vybrali Ivanka Kowalski a ateliér OOOOX.

____________________________________________________________________________________

Pražská 238, 250 66 Zdiby
 

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Tereza Schneiderová Autor:
Tereza Schneiderová

Foto: hager.cz, berker.com

Zdroj: hager.cz

Publikováno: 31.08.2016


Přidejte se k Insidecor komunitě...