Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

 

Většina lidí světlu nerozumí. Člověk přijde z práce, rozsvítí stropní lustr, ke čtení použije nanejvýš nějakou bodovou lampu a dál se nestará. Málokdo se zastaví a zamyslí nad tím, proč vypadá místnost s několika bodovými světly jinak než ta, kterou osvětluje rozptýlené stropní osvětlení.

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Přitom charakter osvětlení je jedním z nejdůležitějších prvků, které vytvářejí atmosféru v místnosti nebo venkovním prostoru. Typ světla, jeho směrování, barva, intenzita, umístění v prostoru… proměnných je nepočítaně a konečný vzorec může zásadně ovlivnit dojem z prostoru i to jak se v něm jeho obyvatel cítí. Světelné vlny, narážející v příbojích na obrysy předmětů, je dokáží zvýraznit nebo naopak zploštit, zjemnit nebo zostřit, promění ženu s cigaretou ve femme fatale či plyšového medvídka v rohu místnosti ve stvoření z hororové filmu. Každému podle jeho potřeb.

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

V galeriích se například používá takzvané zvýrazňující světlo. Prostor kolem dokola je světelně utlumený a objekty, jež mají vyniknout, jsou nasvícené a vystupují z prostoru. Je to svého druhu bodové světlo a lze ho samozřejmě uplatnit i doma, například u výrazného bytového doplňku nebo okrasného předmětu. Pokud už jste si z dobrodružné cesty po Africe dovezli domorodou sošku, měla by dostat prostor k tomu, aby pořádně vynikla. Praktická jsou zapuštěná stropní bodová světla, osvětlující jak objekt, tak podlahu pod ním. Zvýrazňující světlo je nejvhodnější použít v obývacích prostorech, protože může sloužit i jako obecné osvětlení. 

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Zřejmě nejrozšířenějším je však rozptýlené stropní světlo, protože poskytuje nejsnadnější orientaci v prostoru. Rozptýlené světlo je praktické a poslouží v každé situaci, zároveň je však také nejpovrchnější. Osvětlí všechno stejně, ničemu nedá vyniknout. Nikdo si nemůže stěžovat, že jeho profil vypadá špatně, protože stejně ploše vypadají všichni v místnosti. Samozřejmě existují různé varianty - rozptýlené světlo je zkrátka univerzální řešení.

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Specializovanější variantou je tzv. wallwashing, který se používá k osvětlování svislých ploch a dělá je světlejšími. Opticky zvětšuje prostor a přispívá k lepšímu vnímání jeho hloubky. Najdete ho nejčastěji v galeriích, kde se vystavují tmavší umělecká díla (obrazy pracující s tmavými barvami nebo barevné instalace), nebo v regálech obchodů. Toto osvětlení se dá ale samozřejmě použít i do rozlehlejších bytových prostor. Podobným typem je washlight, který má za úkol osvětlovat větší plochy a může sloužit i jako alternativa k rozptýlenému stropnímu světlu. Důmyslně rozmístěné a správně nasměrované wallwashery mohou efektivně osvítit místnost za menší spotřebu energie, než jeden velký lustr, svítící na všechny strany.

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Stále populárnější je také nepřímé osvětlení, a to jak u rezidenčních a komerčních projektů, tak kanceláří. Zdroj světla je u nepřímého osvětení skrytý a světlo se místností šíří pomocí odrazu od stropu, podlahy nebo zdi. Tím se eliminují oslnění a stíny. Pro správné a vyvážené využití je nezbytné zahrnout nepřímé osvětlení do plánování projektu od samého začátku. 

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Speciální kategorií je potom světlo dekorativní. Ano, i světelné paprsky mohou mít design. Dekorativní světlo z nich vytváří působivé tvary, které dopadají na zdi nebo strop místnosti a často spíše než funkci osvětlující, plní funkci okrasnou. Kreativný a schopný designér s nimi dovede skutečné divy.

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Neměnným pravidlem při volbě vhodného osvětlení do rezidenčního interiéru je vždy konečný výběr směřovat podle aktivit, které se v konkrétní místnosti budou odehrávat - od poklidné odpočinkové atmosféry, přes slavnostní událost, čtení a studium až po nerušené sledování televize. Primárně doporučujeme nepodcenit vlastnosti a provedení centrálního osvětlení, které zajistí pokoji dostatek světla jako základ, na kterém můžete dále stavět. Intimní atmosféru, optimální podmínky pro čtení nebo vedení pozornosti pak zajistí dobře zvolená stojací lampa nebo závěsné svítidlo. Pro náročnější pak doporučujeme centrální regulaci osvětlení pro vytvoření atmosféry podle aktuálních požadavků. 

Interiér - Vzhůru ke světlým zítřkům se správně zvoleným osvětlením

Kameramani a fotografové říkají, že světlo je jejich štětec a paleta. Světlo, to je nálada, emoce, atmosféra. Světlo tvaruje, zvýrazňuje nebo naopak nechává zaniknout v prostoru. Správným typem osvětlení, jeho úhlem či intenzitou můžete dosáhnout fascinujících proměn interiéru i exteriéru. Pokud to však se světlem myslíte vážně, doporučujeme nechat si vypracovat projekt od zkušených specialistů. Při navrhování světelného designu místnosti je třeba brát v potaz množství detailů a zároveň vidět celek v kontextu, což může být nad laikovy síly. Doporučujeme obrátit se na odborníky ze společností Delta Light nebo Halla, určitě vám pomůžou proměnit váš dům ve světelnou svatyni.

Speciálním případem je především obývací pokoj, který vyžaduje kombinaci více druhů svítidel. Pokud vás zajímá z jakých osvětlení si pro tento prostor můžete na českém trhu vybírat, sledujte nás - již brzy vám přineseme přehled těch nejzajímavějších lamp, lustrů a dalších světel, které jsou u nás k dostání.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Delta Light, Halla

Publikováno: 22.02.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...