Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Z apartmánu v Melbourne si odnesete zážitky i designové doplňky

Z apartmánu v Melbourne si odnesete zážitky i designové doplňky

Architektonické studio Edwards Moore přeměnilo malý byt v Melbourne na apartmán ve stylu Airbnb: můžete si ho krátkodobě pronajmout. Byt je plný krásných, designových doplňků, které si hosté můžou při odchodu zakoupit. A nejde jenom o doplňky, koupit si můžou třeba i nábytek nebo umělecké dekorace.

Na podobném principu jsme v roce 2016 založili projekt SQUAT iD23: otevřeli jsme profesionálně navržené byty veřejnosti a uvnitř ukázali prvotřídní design místních i mezinárodních umělců a designérů. I tehdy měli hosté možnost poznat design v kontextu a mimo showroom. 

Ale zpátky do Austrálie. „Tento byt je vlastně taková galerie. Mění a vyvýjí se v průběhu času, a to díky novým uměleckým dílům a objektům,“ uvádí architekt Ben Edwards. „Všechny produkty jsou hostům během pobytu k dispozici. Zároveň si je můžou koupit, a tak si odsud odnášejí nejen zážitky, ale i design. Od ložního prádla přes víno až po zakázkové kusy nábytku.“

Apartmán, který zároveň funguje jako showroom, se nachází v přízemí pětipatrové budovy. Studio Edwards Moore zde kompletně zrekonstruovalo interiér: od krásné koupelny s mramorovou podlahou až po ocelovou kuchyni. Architekti chtěli vytvořit vzdušný interiér s čistým a moderním designem, a proto odstranili všechny vnitřní stěny i dveře. Byt transformovali do otevřeného prostoru.

Kombinace mramoru, kamene, betonu a oceli s doplněním výrazných designových prvků dodávají interiéru industriální šmrnc. Tyto materiály rovněž definují různé oblasti v bytě. „Kombinovali jsme materiální a krásné objekty, aniž bychom skrývali stávající surovost budovy,“ říká architekt.

Kuchyně v tmavých tónech vyniká „nedbalou“ nadčasovostí a zajímavě řešeným klenutím stropu, čehož využili architekti pro zabudování kuchyňského osvětlení. Za ocelovou linkou se skrývají otočné dveře, jimiž hosté mohou chodit relaxovat do malé, přilehlé zahrady.

Naproti kuchyni, v hlavní obytné části, doslova září velká, zlatá skříň, v níž je uložena skládací postel. Zadní mramorová část bytu zase určuje koupelnovou část, ze které nenápadně vykukuje černá vana. Původní koupelnu předělali architekti na toaletu s volně položeným umyvadlem a odkrytým potrubím. Celý interiér je perfektně sladěný a pro své hosty jistě nezapomenutelný.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...