Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Z ruin německého gotického kostela se zrodilo nové muzeum Kolumba

Z ruin německého gotického kostela se zrodilo nové muzeum Kolumba

Za druhé světové války zanikla řada významných staveb. Přesto se někdy na historii objektů podaří navázat. Historické centrum Kolína nad Rýnem, jednoho z nejstarších německých měst, bylo v druhé světové válce takřka celé zničené. Ze zřícenin zdejšího pozdně gotického kostela se podařilo švýcarskému architektovi Peteru Zumthorovi vytvořit unikátní muzeum Kolumba, představující více než tisíc let starou sbírku umění římsko-katolické arcidiecéze.

Dílo Petera Zumthora je již dlouho inspirací pro všechny architekty. Nový projekt respektuje historii místa a zachovává jeho podstatu. Pro architekta byla výzva pracovat na tomto projektu, a to i proto, že odmítá dodržování trendů současného muzejního světa. Jak řekl při otevření muzea: „Máte pocit, že projekt začal zevnitř, od umění, od samotného místa. Toužil jsem vytvořit něco jedinečného, ​​něco víc než muzeum. Místo, které mluví všemi smysly.

Fasáda z šedých cihel integruje zbytky fasády kostela. Zajímavé perforace z cihel naplňují muzejní prostory rozptýleným světlem. A jak se mění roční období, mění se i toto světlo, posunuje se po troskách a vytváří klidné a neustále se měnící prostředí.

Po vstupu do muzea vás obklopí nadčasový interiér. Jak postupujete expozicí, objevuje se melancholicky tajemný prostor plný historie. Nejprve ale musíte projít novou částí, kde jsou vystavené různé exponáty. Nechybí zde ani salonek pro odpočinek či rozjímání nad  díly.

Jakmile vejdete do staré části muzea, dýchne na vás sama historie. Stěny nemají okna a světlo sem propouští pouze cihlová perforace ve vrchní části fasády. Z cesty vedoucí mezi štíhlými betonovými sloupy spatříte rozsáhlé archeologické vykopávky. Když stojíte uprostřed této místnosti, s historií v celé své kráse, pocítíte opravdový klid, ale i jedinečnou a nadčasovou muzejní architekturu.

Peteru Zumthorovi se podařilo spojit všechny vrstvy dějin s novým muzejním konceptem, který tvoří nezapomenutelné svědectví k nádherné, ale i ponuré historii Kolína nad Rýnem.

Muzejní prostory pojímají architekti různě. Zajímavým prostorem je například také Mexická galerie moderního umění v korunách stromů nebo Muzeum v Parnassu, ve kterém se můžete i ubytovat.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Zuzana Mitvalská Autor:
Zuzana Mitvalská

Foto: Laurian Ghintiou

Zdroj: archdaily.com

Publikováno: 30.11.2018

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...