Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Zažít design

Zažít design

Filosofii LASVITu tvoří tři základní pilíře: světlo, design a zážitek. Podle nich se firma řídí i na letošním Fuori Salone v Miláně, kde představuje netradiční expozici tvořenou skleněnými uměleckými díly světových designérů a umělců LASVIT (E)MOTIONS. Výstava se nově pyšní kooperací se světoznámým architektem Danielem Libeskindem či holandskou designérskou hvězdou Maartenem Baasem.

Pro LASVIT realizoval Libeskind lustr Ice, který je sestaven z průhledných skleněných částí skla, foukaných do kosených forem a poté spojených do sérií podobným způsobem jako puzzle. Elementy, které na první pohled působí jako stalaktity či rampouchy, se dají transformovat do celé řady horizontálních kompozic.

V osvětlení Das Pop klade Maarten Baas důraz na náhodnost tvarů, která ilustruje osobní a neprůmyslový dojem výrobku. V rámci fixní struktury objektu tak lze díky flexibilním komponentům jemně variovat jeho vzhled.

Výstavy - Zažít design

Expozice zároveň navazuje na spolupráci s hvězdami současného designu Michaelem Youngem, Arikem Levym nebo Janem Plecháčem a Henry Wielgusem. Young vytvořil objekt Clover, který je založen na dlouhodobém studiu možností tvorby světelných plastik v rámci systému matematické matrice. 

Výstavy - Zažít design

Dokonale broušený, nicméně nahrubo formovaný moderní krystal vznášející se ve vzduchu, představí Arik Levy. LED zdroje Crystal Rock formou svého nasvícení zdůrazňují vnitřní oblé plochy objektu a definují tvar broušených fazet.

Výstavy - Zažít design

LASVIT poprvé představí kolekci od Maxima Velčovského. Série Frozen je inspirována transformací vody v led. Designér se pokousil proměnit tekuté sklo v pevný tvar, zachytit samotnou podstatu hmoty. Velčovský nechal materiál téct na kovovou formu za využití jeho přirozených vlastností. Každý kus se tak stává unikátním záznamem celého procesu, ve kterém žádný tvar nemůže být stejný.

Výstavy - Zažít design

Kolekce závěsných světel Moulds prezentuje český křišťál v jeho nepoddajné a živoucí podobě. Jan Plecháč a Henry Wielgus vycházeli v koncipování této série z kontrastu použitých materiálů a odkazů k tradiční řemeslné technice foukání křišťálového skla do bukové formy.

Výstavy - Zažít design

Světovou premiéru mají v Miláně i kinetické plastiky od LASVIT, které navrhli talentovaní mladí čeští designéři Petra Krausová a Libor Sošťák

Výstavy - Zažít design

Výstavy - Zažít design

Výstava zabrousí i do světa volného výtvarného umění video objektem Kůra Jakuba Nepraše. 

Výstavy - Zažít design

Zmíněné plastiky vytvořené pro příležitost prezentace firmy LASVIT na Salone Internazionale del Mobile, spojuje hudba, světlo a pohyb. Svým designem odkazují k současnosti, avšak použitou technikou zpracování se odvolávají na staletou řemeslnou tradici českého sklářství. Jedinečnou kombinaci tradice a moderního provedení najdete v Officine Stendhal na Via Stendhal 35 v Miláně od 8. 4. do 13. 4. 2014.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Eva Slunečková Autor:
Eva Slunečková

Foto: Lasvit

Zdroj: www.lasvit.com

Publikováno: 09.04.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...