Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď"?

Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Hudba a nejrůznější reprodukované zvuky nás v dnešním světě provází na každém kroku. V autě hraje rádio, v tramvaji sedí lidé se sluchátky na uších a v téměř každé restauraci pouští reprodukovanou hudbu. Lidé doma zapínají hudbu nebo televizi aby "nebylo ticho", ale pokud si už reprosoustavu kupují, řeší maximálně technické a zvukové parametry. Věděli jste ale, že zvukové systémy si můžete zabudovat do zdi, nebo je zamaskovat jako doplněk k modernímu saku? Nechte se inspirovat naším výběrem pozoruhodných zvukových systémů. Třeba zjistíte, že hudba může být krásná i na pohled.

Přenosné audio systémy

Většina reprosoustav svůj vzhled nijak výrazně neřeší a vypadá již poněkud standardizovaně. Severská Vifa Copenhagen však mnohem spíše připomíná luxusní kus nábytku nebo doplněk k manšestrovému saku. Zkrátka minimalistická, stylová a sexy. Matný hliníkový rám, s držákem pro snadnou manipulaci obepíná tkaný textilní potah s vyšívanými knoflíky na ovládání hlasitostí z vysoce kvalitní textilie známé značky Kvadrat. Ty se budou určitě hodit, Vifa totiž vyniká nejen designem, ale díky čistým digitálním zesilovačům a vyváženému subwooferu i zvukovou kvalitou. K tomu se ještě dovede připojit na Wifi a Bluetooth a zapojit do něj můžete optické, analogové i USB kabely. Jinak je ale přenosný a zcela bezdrátový. Pokud je vám estetika firmy Vifa blízká, věnujte pozornost i neméně povedeným sourozencům zařízení Copenhagen  - systému Stockholm nebo reproduktoru Helsinki

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Další „bezdrát“ v našem výběru je nekompromisní A7 od Bowers & Wilkins, který v sobě spojuje mistrovské zvukové inženýrství, nejlepší elektroniku na trhu a úderný design. Díky technologii AirPlay od Apple do něj můžete posílat hudbu přímo ze svých Apple zařízení – ať už používáte iPhone, iPod nebo iTunes v počítači. Naprostá kontrola nad přehrávanou hudbou a možnost okamžitě změnit písničku, to je A7. Subwoofer vyztužený kevlarem zaručí skutečně hutné basy, čtyři zabudované stereo ovladače se postarají o široký zvuk, který bez problémů a zcela přirozeně naplní jakoukoli místnost.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Retro je cool a Beoplay A2 od Bang & Olufsen to ví. Matné barvy a kožený popruh pro okamžité přenášení z něj dělají nezbytnou výbavu každého, kdo neposedí na jednom místě a rád se obklopuje hudbou na každém kroku. A je to skutečný tahoun, baterie vydrží celodenní provoz a skomírá až po čtyřiadvaceti hodinách. Ale kdo by celý den v kuse poslouchal hudbu? Samozřejmostí je připojení na Bluetooth nebo 3,5 jack. A jelikož má reproduktory na obou stranách, můžete si být jistí, že ho jen tak nepřeslechnete.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Tradiční audio systémy

Tato kapitola má sice v názvu slovo „tradiční“, BeoLab 18 má však ke konzervativnosti daleko. Štíhlý tvar varhanové píšťaly z leštěného hliníku si porozumí s moderním designovým nábytkem a ve variantě z dubového dřeva skvěle doplní i rustikálnější interiér. Za přední kryt z jednadvaceti přírodních či kompozitových lamel by se nemuselo stydět žádné současné designérské eso. Dva čtyřpalcové středobasové reproduktory se 160ti wattovými zesilovači naplní prostor hutným zvukem a celý systém je navíc vybaven přepínačem nastavení podle polohy v místnosti. Hraje i vypadá naprostě skvěle, ať už ho postavíte kamkoli.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Mohutný Zero 1 značky Avantgarde Acoustic je integrovaný zvukový systém pro audiální fajnšmekry. Minimalistický design s bytelnou základnou vyniká zapuštěným kulovým reproduktorem na vrchu celé konstrukce. Už jen zasadit šém a golem ožije. Digitální procesory, analogovo-digitální převaděč, zesilovače a reproduktory, to vše najdete v téhle nepřemožitelné mašině, která bez zbytečných ozdůbek a manýristických designových doplňků ponoří prostor do vaší oblíbené hudby.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Spojení hudby a módy, to je Linn Kiko. Oproti dvěma předchozím systémům je centrální jednotka docela maličká, na šířku měří 28 centimetrů a nesahá ani do osmicentimetrové výšky. Reproduktory se svými 26 centimetry taky nejsou žádní obři a hodí se proto ideálně do menších místností, například studovny nebo pracovny. Každý z nich má však vlastní zesilovač a dá se proto buď posadit na stůl či polici, nebo zavěsit na zeď. Široká škála atraktivních barevných kombinací jako Champagne Supernova nebo Baby Blue dělají z Linn Kiko soustavu, kterou je radost poslouchat stejně jako se na ni dívat. Elegantní, stylový a zábavný - těmito slovy charakterizoval zařízení uznávaný britský magazín Whathifi, když jej v roce 2013 zvolil na jednu z nejvyšších příček ve svém pověstném zebříčku nejzajímavějších audio systémů.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Poslední z našeho výběru klasických systémů je Panorama 2. Nejde vlastně ani tak o systém jako o jeden podlouhlý reproduktor, jehož konce vybíhají do stran a efektivně tak šíří zvuk do prostoru. Cílem Panoramy je rozptylovat zvuk do co nejširšího poloměru, aby nikdo v místnosti nezůstal zkrátka. Bezešvý zakřivený plášť eliminuje jakékoli chvění z rozvibrovaných spojů, sofistikovaný DSP procesor a Class D zesilovače se postarají o to, že hudba z tohoto přístroje dostane dostatečný prostor k tomu, aby skutečně vynikla.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Skryté audio systémy

Někteří z nás však touží po tom, aby hudba jen tak „byla“ a nemusel by ji vyluzovat žádný konkrétní přístroj. Tomuto ideálu se přibližují v současnosti stále populárnější skryté audio systémy. Často bývají navrhovány ve spojení s domácím kinem, aby umožnily přirozenější proniknutí do světa filmu, který člověk právě sleduje. Stejně vhodné jsou však samozřejmě i pro poslech hudby.

Jak lze ale nechat takovou reprosoustavu „zmizet“ a zachovat přitom kvalitu zvuku? U domácích kin jsou časté zadní reproduktory (umístěné za zády) zapuštěné ve zdi, podobný efekt se ale se správným nastavením dá dosáhnout i za pomoci stropních reproduktorů. Pro kombinaci s obrazovkou je ale nejlepší umístit reproduktory do zdí pod nebo vedle ní. Zapouštění ale vyžaduje skutečně odborné znalosti, taková rozvrtaná zeď totiž může snadno začít vibrovat a zvuk se může šířit do přilehlých místností.

Pokud ale chcete nechat reproduktory zmizet doslova, jednou z možností je i takzvaná „hrající zeď“ – reproduktor se zkrátka zabuduje do zdi a překryje, takže není vůbec vidět. Kromě toho, že můžete hrající zdí ohromovat své návštěvy, hodí se ideálně k šíření ambientního zvuku. Spíše než v obýváku proto využijete schované reproduktory v koupelně nebo kuchyni, kde vás po náročném dni pohladí sametovým zvukem. Další možností je také zapustit nebo skrýt reproduktory do nábytku.

Kutilský přístup se však nedoporučuje ani u jednoho z výše popsaných způsobů. Jára Cimrman sice tvrdí, že i průplav zvládnou navrhnout dva inženýři s dostatečným množstvím kolíků a s patřičně dlouhou šňůrou, realita je však taková, že podobně uvolněný přístup povede v případě skrytých audio systémů tak leda ke katastrofě. V Česku přitom máme na slovo vzaté odborníky třeba ve Fullstars, kteří takový systém navrhnou levou zadní i bez patřičně dlouhé šňůry. Ideálně je navštivte přímo v jejich showroomu ve vinohradském Pavilonu a oni vám vše navrhnou na míru vašim potřebám.

Elektronika - Zvukové systémy: Varhanní design, přenosná taštička nebo „hrající zeď

Je vám bližší malý a přenosný reproduktor, designově harmonizovaná soustava nebo byste radši audiosystém vůbec neviděli? Každý preferuje něco jiného, jedno je však jisté – v Česku si máme z čeho vybírat. Ať už sháníte stylový doplněk nebo funkční systém pro ozvučení celého domu, projděte si nabídku dodavatelů Fullstars, Avitsmart nebo Bang & Olufsen. Určitě si vyberete.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků

O článku

Martin Müller Autor:
Martin Müller

Foto: Vifa Copenhagen, Bower & Wilkins, Bang & Olufsen, Avantgarde Acoustic, Linn, Fullstars

Publikováno: 27.02.2015

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...