Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Spánek jako výjimečná událost

Spánek jako výjimečná událost

 

Postel je královnou celé ložnice, pokud ne rovnou celého bytu. Trávíme na ní v průměru třetinu dne a tedy i třetinu života, prožíváme v ní bolestná pondělní rána i líná nedělní dopoledne, chvíle únavy i ty nejintimnější okamžiky. Zvláště večer je člověk zranitelný víc než kdy jindy a potřebuje se cítit v bezpečí, v pohodlí, zkrátka příjemně.

Postel by měla souznít s potřebou odpočinku, měla by člověka vítat s otevřenou, měkce polstrovanou náručí. Co může být horšího, než být unavený a netěšit se do vlastní postele? Proto jsme pro vás vybrali několik skutečně výjimečných kusů, se kterými se vám něco takového nestane. A vaše ložnice navíc získá dominantu, kterou jí budou ostatní místnosti tiše závidět.

 

S prvním kusem našeho výběru vstoupíme rovnou do ráje. Postel se sebevědomým názvem Eden je svého jména skutečně hodna. Její dřevěná základna s měkkou polyuretanovou výplní na sobě nese platformu s pohodlnou matrací a zároveň poskytuje i úložný prostor. Dřevěné záhlaví je potaženo kůží v mnoha barevných odstínech. Za návrhem Edenu stojí italský návrhář Antonio Citterio, držitel mnoha prestižních designérských ocenění. I postel Eden zapadá do jeho stylu, který se příliš nezaobírá ozdobami nebo kudrlinkami a místo toho využívá materiál k dosažení co největšího pohodlí.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

V podobném duchu se nese i postel Loa, která do koktejlu modernity a funkčnosti vmíchává ještě kapku retro nádechu. Čelo těží z nenápadné elegance dvou dřevěných knoflíků ve středech jeho dvou částí (pokud by se Vám nelíbily, existuje i verze bez nich) a také ze zaoblených rohů, přirozeně vplouvajících do prostoru. Čelo je navíc možno přišroubovat ke zdi a kombinovat s jakýmkoli postelovým rámem. Nejlépe k němu však přirozeně sedí rám Loa. Postel je dílem designérů Angela Martího a Enriquea Delama, kteří do ní vetkli slunečné kouzlo Valencie a Milána.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Grand Mellow by se dalo přeložit jako grandiózně měkký. Základem je souhra jemných, nenásilných linií z kvalitního dřeva (na výběr je z jasanového, dubového, třešňového nebo ořechového) a poctivého polstrování, to vše je doplněno o kožené proužky na zadní části čela. U proužků můžete volit z temně hnědého, pastelového, rudého, kouřově modrého nebo zcela přírodního odstínu, což umožňuje vytvářet harmonické kombinace s okolním nábytkem. Grand Mellow je zkrátka delikátní a monumentální zároveň. Postel pro femme fatale a tajné agenty se sklenkou Martini v ruce.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Že i nebesa mohou být moderní, dokazuje postel Alcova italského designéra Antonia Citteria. Rozměrná konstrukce kolem dubového rámu postele umožňuje zařídit si u nohou úložný prostor, záhlaví z kůže nebo látky zase zaručuje pohodlnost. Rovné, minimalistické linie nebes dodávají celému tvaru punc modernity a úhlednosti. Její krychlovitý vzhled bude tvořit dominantu každé místnosti a strhávat na sebe pohledy návštěvníků. Tedy pokud ji neskryjete pod závěsy, kterými lze nebesa opatřit. K dispozici jsou čtyři barevné varianty: světlá, tmavá, šedá a hnědá.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Masivní postel Solid je výsledkem spojení bytelné jasanové klasiky a nejmodernějších technologií. Strohost tvarů je v tomto případě nadčasová a umožňuje posteli zapadnout do jakéhokoli prostoru. Polohovací systém Lattoflex vám zase umožní nastavit si sklon matrace přesně podle vašich přání a individuálních potřeb. Postel je zakázková a s výrobcem lze proto individuálně vybrat odstín povrchové úpravy i použité materiály. Solidní kus nábytku, který s Vámi vydrží věky.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Další zakázkovou postel se systémem Lattoflex navrhl Jan Padrnos, vůdčí osobnost designérského studia BlackboxPostel s čalouněným čelem zaujme na první pohled, neboť se zdá, že levituje ve vzduchu, nebo se přinejmenším každou chvíli převrátí. Její nohy totiž nenajdete na rozích, ale spíše ve středu konstrukce. Přesto se o její stabilitu nemusíte obávat, je totiž perfektně vyvážená. Oboustranně prošívané čelo postele můžete zakoupit ve dvou velikostech. Systém Lattoflex se ukrývá v rámu s dýhou z amerického ořechu a celou postel lze navíc přizpůsobit na míru i těch nejvýstřednějších představ.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Kdo zná Londýn, tomu není název Belgravia cizí. Jednu z nejbohatších čtvrtí světa v minulosti obývali britští premiéři, velikáni umění jako Mozart nebo Chopin a také slavní herci Sean Connery či Roger Moore. Všechna ta britská elegance se promítá do postele Belgravia. Klasický styl v elegantním hábitu je proveden s řemeslnou precizností a zároveň z něj na první pohled číší měkkost a pohodlnost. Postel je vybavena odpruženým dřevěným lamelovým roštem, který poskytuje podporu pro kvalitní spánek nebo útulný relax s knížkou. Nejlépe nějaký Dickensův viktoriánský román.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Úplně jiný dojem vyvolává další zástupce Británie v našem výběru, postel Chelsea. Opět nese název jedné z londýnských čtvrtí, tentokrát jde však spíše o moderního šviháka, než klasického gentlemana. Poznávacím znamením Chelsea je úhledně čalouněné čelo se švem veprostřed a zaoblením po stranách. Pěnová nebo pružinová matrace spočívá na pevné konstrukci z borovicového dřeva s ventilací, díky které může vzduch volně proudit skrze postel a Váš spánek tak bude zdravější a čistší. Nohy tvoří moderní oblouky z chromované oceli. Chelsea dodá tu správnou jiskru každé moderní domácnosti.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Po dvě dekády válcovala postel Peter Maly prodejní čísla, až se její výrobci rozhodli udělat po vzoru hollywoodských filmařů remake. Peter Maly 2 vychází vstříc všem, kteří na nábytek kladou ty nejvyšší estetické nároky a věří, že i postel může být dílem přelétavé múzy a uměleckého génia. Nízko položená základna, měkké linie a rohy a jednoduchý styl zapadnou do hravých, svobodných a otevřených místností, zároveň jde ale i o ideální řešení pro menší prostory, podkrovní byty nebo ateliéry. Peter Maly 2 je flexibilní kus, který poslouží stejně dobře k večernímu spánku jako k odpolednímu posezení s přáteli.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

V podobném duchu se nese i lůžko s příhodným názvem Travel Studio, které je rovnou usazeno na kolečkách. Rám je zasazen v černých nebo bílých dřevotřískových panelech s vnějším žebrováním a spodní část může sloužit buď jako úložný prostor, nebo vysouvací postel pro návštěvy. Jak základní, tak přídavná postel jsou vybaveny matracemi z materiálu Bultex, který obsahuje miliony mikroskopických elastických buněk, poskytujících ležícímu tělu perfektní balanc. Díky tomu je Travel Studio vždy připraveno posloužit tak, jak zrovna potřebujete.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Postel Tray pochází z hlavy Paoly Navone, jedné z mála žen, které se dostaly mezi jinak spíše maskulinní italskou designérskou elitu. Ve své práci často čerpá z historického designu, který přetváří pro současnou dobu. Na podobě postele Tray se však podepsaly spíše avantgardní proudy, kterými se Paola Navone nechávala v minulosti volně unášet. Retrofuturistický tvar je skrz naskrz prostoupen grácií a sebevědomým dojmem výjimečnosti. Solidní nohy z ořechového dřeva v mnoha barvách poskytují stabilní, avšak nikoliv těžkopádnou oporu. Potah je na suchý zip a z postele ho lze snadno sejmout.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Náš výběr zakončuje další počin výše zmíněné designérky, postel Sommier Plus. Čalouněný kovový rošt s nastavitelnými lamelami je k dispozici v mnoha rozdílných variantách, mimo jiné i ve zcela automatizované verzi s dálkovým ovládáním. Po jeho zvednutí se odkryje úložný prostor. Postel může stát buď na pevných nohou, nebo kolečkách. Noblesní barevné kombinace v šedých, bílých a namodralých odstínech dělají ze Sommier Plus noblesní dámu, která však neztratila nic z vášnivosti svých mladistvých let. Volba pro všechny, kteří věří, že spánek není každodenní nutnost, nýbrž událost.

Nábytek - Spánek jako výjimečná událost

Dobře si prohlédněte svou současnou postel. Našli jste v našem výběru lepší kus? Takový, který by se více hodil k vám nebo vašemu domovu? Proč si ložnici neproslunit trochou italské vášně nebo špetkou britského stylu? A pokud jste si nevybrali z Výše uvedených kusů, další bohatý výběr Vás čeká na stránkách předních českých dodavatelů Stockist, Konsepti, Lugi, Ligne Roset nebo Silkwood.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...