Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Byt plný hudby

Byt plný hudby

Nahlédněte s námi do pražské čtvrti Vinohrady, kde se nachází „hudební byt“ od designérky Ivanky Kowalski, která po přestěhování z Londýna působí právě v Praze. Prací na nesčetných interiérech a návrzích nábytku si Ivanka Kowalski vytvořila velmi charakteristický čistý styl. Novou realizací teď udělala radost nejen majitelům bytu, ale také všem milovníkům hudby a barev!

Majitelé se rozhodli investovat do koupi nově zrekonstruovaného bytu ve Vinohradské vile vybaveného však jen velmi stroze a fádně. Tušili, že si byt zaslouží víc a obrátili se na designérku interiérů, jejíž práce objevili na stránkách časopisu o bydlení. Ivanka Kowalski při práci vycházela z lásky k hudbě, kterou majitelé chovají a jejich přání kvalitního a nápaditého designu. Pro designérku tolik typická šedá barva prostupující celým interiérem zůstává, avšak doplněna velmi výraznými barevnými prvky, které interiér doslova rozehrávají.

Interiér - Byt plný hudby

O ikonické designové kousky v interiéru není nouze. V obývacím pokoji hraje dominantní roli luxusní designové křeslo Serie Up 2000 navržené již v roce 1969 proslulým Gaetano Pescem pro B&B Italia. Oblý pruhovaný objekt je v kontrastu se střízlivě volenou šedou sedačkou švédských Sits. 

Interiér - Byt plný hudby

I krásné a designově vydařené kousky musí zapadnout do kontextu a sednout si navzájem. Kvalitní zpracování, důraz na detail a velmi nadčasový design zajištují tomuto novému domovu nestárnout a samotným majitelům jen těžko zevšední. K tomu přispívá i minimální počet užitých materiálů. Obytná plocha i díky tomuto způsobu zacházení s hmotou působí jako jeden celek a vy tak nejste neustále rušeni přechody různých barev na stěnách či podlaze.

Niky sloužící jako doplňkový úložný prostor byly vestavěny do sádrokartonové příčky pomocí různě velkých krabic z MDF desek ve vysokém lesku šedivé barvy. Velmi čisté řešení obývací stěny, co myslíte? S výběrem originálních doplňků se Ivanka Kowalski obrátila na Praguekabinet, který v této oblasti nabízí ojedinělý sortiment. Není to poprvé, co se architektka na Praguekabinet obrátila. Jedinečná díla z rukou milánského umělce Piera Fornassetiho naleznete často rafinovaně umístěné v Ivančiných realizacích, ať už v podobě potisků polštářů, váz či hodin.

Relaxační část osvětluje prověšená útlá Twiggy lampa od Foscarini, která barevně doplňuje již zmiňované Serie UP 2000 křeslo. Harmonie obývacího prostoru je tímto užitím uzavřena, i přestože se jedná o extravagantnější barevnost než kterou Ivanka standardně používá.

Interiér - Byt plný hudby

Původně neutrální židle u jídelního stolu nechala designérka přečalounit na zářivou žlutou, která s šedou zdí opodál výborně ladí. Z jídelního stolu se tímto krokem stává výrazné místo interiéru pro společná setkání. Majitelé se mohou pyšnit bytem, který je pro početné návštěvy jako stvořený. Nad jídelním stolem je zavěšeno svítidlo, které zaujme svým tvarem, nápadně připomínající svázané baterky. Prozradíme vám, že bylo navrženo Sylvain Willenz a konkrétně se jedná o Torch Light Bunch. Tapeta s textem a kytarou doplňuje reálné hudební nástroje, jež jsou v bytě zavěšeny. Sama Ivanka nám prozradila, že již dlouho toužila tapetu v jedné ze svých realizací uplatnit.

Interiér - Byt plný hudby

Interiér - Byt plný hudby

Pokud prostupujete dále interiérem, narazíte na velmi výjimečně řešenou a nápadnou vinotéku. Že by odkazovala na další koníček majitelů? Lahve sektů jsou zde zasazeny do vestaněných bublinkových nik. Realizace výklenků se ukázala být opravdovým oříškem pro dodavatele. Po dlouhé diskuzi společně s designérkou na problém vyzráli použitím částí různě širokého kanalizačního potrubí, zapuštěného a začištěného sádrokartonem.

Interiér - Byt plný hudby

Postel navržená na zakázku vyniká na první pohled svým čelem, které splňuje funkci nenápadného prádelníku a zároveň doplňuje koncept vyhloubených prostor. Niky zde opět nahrazují klasické police. Koneckonců poličky byste v celém bytě hledali jen velmi těžko. Čelo postele dokreslují jemná světla Occhio, stejně tak jako vedle umístěnou koupelnu.

Interiér - Byt plný hudby

Ložnice a koupelna téměř splývají v jedno. Ivanka Kowalski ráda vytváří otevřený prostor, snaží se tak vyhnout jednotlivým buňkám či škatulkám, ve kterých se člověk zpravidla necítí dobře. Vana stojící samostatně je od postele oddělena pouze luxfery, které zajišťují dostatečné soukromí, ale jsou schopny propouštět hojnost světla. Slunečních paprsků procházejících skrze velká francouzská okna je v koupelně vždy dostatek. Vážky, hned vedle umyvadla a velikého zrcadla, na svých křídlech unesou nespočet náhrdelníků. Plní funkci sofistifikovaných háčků, tančí v rytmu hudby a jako jediné svou četností narušují strohost koupelny. Aby ručníky nebránily vážkám v letu a byly vždy po ruce, je pro ně určen jednoduchý stojan umístěný hned vedle vany.

Interiér - Byt plný hudby

Interiér - Byt plný hudby

Ivanka Kowalski přistoupila k celému prostoru s velkou pokorou a dodala tak realizaci čerstvý vzhled. Přetvářela komplexně celý byt, jak je pro ni typické. Žádný nábytek, materiál či doplněk není v bytě nahodile, vždy je zasazen do souvislostí, které nakonec vytvoří čistý melodický celek. 

 

 

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...