Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

Pražské Vinohrady přijaly v červnu do svých ulic nový kadeřnický salon. V čem je neobyčejný? To se dozvíte o pár řádků níže.

Na počátku zrodu kadeřnictví stála italsko-francouzská značka přírodní kosmetiky Rolland, kterou v roce 2013 přivedla Martina Sikorová na český trh. Jelikož se Rolland dobře ujal a získal si mnoho příznivců, rozhodla se Martina, která se do té doby pohybovala v neziskovém sektoru, posunout svůj projekt ještě dál a o rok později založila kadeřnický salon, který nabízí i kosmetické služby a masáže. Zároveň slouží jako showroom kosmetiky Rollandu pro Českou a Slovenskou republiku. Martina Sikorová vytvořila pilotní projekt franchisingového konceptu ECOart salonů v České republice a vůbec první podnik tohoto druhu u nás. Drží se stejné filosofie jako kosmetická značka Rolland: tedy neplýtvat materiály a recyklovat, co to jde. Holistický přístup se zde promítá i v přátelském a srdečném personálu, éterické hudbě či aroma difuséru, který celý prostor krásně provoní. Kadeřníci, kosmetičky i maséři vždy pracují s organickou kosmetikou, biodynamicky pěstovanými bylinami, vlasy barví barvami bez amoniaku, používají esenciální oleje a eticky získané komponenty ze zemí třetího světa.

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

ECOart salon Rolland není tuctové kadeřnictví, kde služba končí a začíná úpravou vlasů. Koná se tu řada akcí. Doporučit můžeme například jógu, tančírnu či výstavy, které se v salonu budou pravidelně každý měsíc střídat. Díky flexibilitě nábytku v prostoru lze místnost vždy přizpůsobit dané události: když se například každý čtvrtek cvičí jóga, z kadeřnických zrcadel se prostě vytvoří zrcadlová stěna. „Naším cílem je vytvořit komunitu a vzdělávat lidi. Mimo jiné budeme pořádat semináře o biodynamice a o tom, jaká je energetická náročnost produkce různých materiálů,“ říká Martina Sikorová.

Se salonem spolupracuje třeba obecně prospěšná společnost KOKOZA, která se především zabývá urban gardeningem a komunitními zahradami v centrech měst. Do kadeřnictví umístila organizace hnědou popelnici, do níž se bude sbírat tříděný odpad nejen ze salonu, ale i z jeho blízkého okolí. Třídit se tu budou hlavně hliněné tuby, ve kterých se prodávají barvy na vlasy, a další výrobky z aluminia. „Sběrných míst, kam lidé můžou přinést hliník, je v Praze málo. Když si u nás zákazník koupí barvu v hliněné tubě, může ji pak přinést zpět prázdnou,“ vysvětluje majitelka. Podobně se v salonu od zákazníků vybírají i prázdné skleněné lahvičky; ty poté kadeřnictví předá designérům, návrhářům či uměleckým školám, kde najdou další využití.

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

Ekologie a příroda se odráží i v pojetí interiéru kadeřnictví. Koncept vytvořil společně tým Martiny Sikorové a Lucie Novákové (Lulu Newman). Pojetí kadeřnictví navazuje na vzhled produktů Rolland. „Jsou jednoduché, lékárenské, retro a krásné,“ vysvětlují Martina a Lucie. Salon je proto políben industrialitou a lehkou nedbalostí, která dává vyniknout přírodním materiálům – příkladem může být schválně přiznaná textura původní zdi, která symbolicky propojuje starý a nový prostor, či stěna z krabic od produktů Rolland. Realizace probíhala pouhý měsíc a nápady přicházely velmi spontánně. 

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

V místě se dříve nacházela tančírna, měla snížený strop a byla rozdělena příčkami. Ty byly odstraněny a strop se zvýšil, čímž se prostor více otevřel. V ECOart salonu Rolland najdete minimum úplně nových věcí, většina pochází z druhé ruky. Tím místo naplňuje svou filosofii, dle níž nechce vytvářet nový odpad a smysluplně využívat to, co již existuje a je funkční. Zaujaly nás třeba staré vojenské skříňky z továrny u Prahy nebo vintage žluté židle pečlivě posbírané po různých anticích.

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

Zrcadla na kolečkách jsou zasazena do rámů, jež truhlář vyrobil ze starých prken. Mobilní zrcadla a všechen další nábytek, který v kadeřnictví najdete, byl vyroben podle návrhů hlavní designérky projektu Lucie Novákové. Původní betonovou podlahu designérka pouze zbrousila a nechala nalakovat. Dřevěné stromy za okny jsou přímo od firmy Rolland, tedy dovezené z Itálie. Vtipně je řešená toaleta: „Staré dlaždice jsme vytloukli a prázdná místa po nich natřeli tabulovou barvou. Můžete tu tak nechat vzkaz pro dalšího návštěvníka. Tabulovou barvu najdete i na skříni a posuvných dveřích, kde slouží jako skvělý komunikační prostředek pro personál i zákazníky,“  říká Lucie.

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

Kadeřnictví - ECOart salon Rolland: kadeřnictví s přesahem

ECOart salon Rolland na adrese Francouzská 17 funguje teprve dva měsíce. Za tu dobu ovšem stihl sklidit spoustu pozitivních zpětných vazeb a vytvořila se kolem něj komunita, která se postupně rozrůstá. Chcete-li se přesvědčit o výjimečnosti tohoto místa, přijďte využít jeho kadeřnické, kosmetické či masérské služby ve všední den mezi osmou ranní a osmou večerní, v sobotu pak od 10 hodin ráno do 16 hodin odpoledne. Nebo se stavte 3. září, kdy proběhne vernisáž obrazů Lyuben Petrov, první Tančírna s dýdžejem Carlos Squintem a jeho exkluzivním hostem IM Cyberem. Produkty Rolland si pak budete moci zakoupit za zvýhodněnou cenu při Beauty Garage Sale. Velká slavností otvíračka ECOart salonu Rolland proběhne 17. září. Těšit se můžete na DJ Johanku, módní přehlídku značky La Femme MiMi a představení fotografií Marka Musila. Uvidíme se?

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Veronika Čáslavská Autor:
Veronika Čáslavská

Foto: insidecor

Publikováno: 01.09.2014

Mohlo by Vás zajímat

Přidejte se k Insidecor komunitě...