Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Horská chata v Alpách: tradiční architektura v moderním pojetí

Horská chata v Alpách: tradiční architektura v moderním pojetí

Ve francouzských Alpách, a to v obci Manigod, byste našli úžasný horský domek, za jehož realizací stojí architektonické studio Razavi. V této oblíbené lyžařské destinaci platí ale přísné zásady tradiční horské architektury, které se museli architekti striktně držet. Přesto se jim povedlo vytvořit jedinečnou stavbu s tradičními, ale moderně pojatými prvky.

Region má velmi přísné kontroly, které řídí nové stavby a diktuje detaily, včetně stavebních materiálů, velikostí oken i sklonu střechy. Proto jsou všechny stavby v oblasti na pohled téměř identické. Právě tato obydlí s typicky dřevěnými, šikmými střechami, byla pro architekty výzvou. Bylo to něco, co chtěli zkusit znovu interpretovat, ale modernějším způsobem.

Abychom obešli tato omezení, věnovali jsme velkou pozornost analýze historických budov, kde jsme chtěli pochopit, co jaké formy splňují a jak se formovala místní architektonická kultura,“ říkají architekti.

Tyto informace jsme pak integrovali do našeho designu. Vyhnuli jsme se tak všem umělým a zastaralým prvkům a zároveň jsme zajistili, že budova bude zcela kompatibilní s pravidly horské architektury.“

Architekti doufali, že spárování surového betonu s teplým dřevem poskytne horské chatě, která je zároveň rodinným domem, pocit současnosti i teplo domova. Série převisů na přední straně fasády pomáhá chránit budovu před táním sněhu. Okna v horní úrovni jsou navíc zabudována dál od okraje střechy, čímž nabízejí stín od vysokého letního slunce.

Místní stavební oddělení trvalo na tom, že by dolní část stavby měla být kamenná, ale architekti si stáli za svým a tvrdili, že beton je jako nosný materiál vhodnější. Nakonec dostali zelenou a beton byl schválen.

Dům replikuje formát tradičních chalup, které kdysi zemědělci používali k tomu, aby zvířata drželi v přízemí ve stodole a zároveň tu ukládali krmivo. V horních patrech pak sami bydleli. Pro tento horský domek také platí různé uspořádání s odlišnými funkcemi bydlení. V přízemí najdete technické prostory, včetně vchodu a parkoviště, v prvním patře všechny ložnice a ve druhém zase obytné prostory.

První a druhé patro je tvořeno dřevěnou konstrukcí, kde je obložení z borového dřeva provedeno čistým a moderním způsobem. Každá úroveň domu se stává čím dál více světlejší a prostornější, čím výše se nacházíte. Nejzajímavější je asi obývací prostor, kde se nachází nejvíce přirozeného světla a kde jsou ty nejkrásnější výhledy na okolní horskou krajinu.

V interiéru jsou použity materiály, které doplňují vnější výraz stavby.

Mnoho domů v tomto údolí je vybaveno dekorativními prvky, které nemají žádný skutečný důvod. Proto jsme se snažili vyjádřit pouze ty prvky, které jsou pro budovu nezbytné, a celkovou estetiku vytvořit poměrně jednoduše,“ říkají architekti.

Koupelna je obložena dlaždicemi z umělého kamene, které svou texturou a tonalitou doplňují paletu ostatních přírodních materiálů v domě.

Během našich rozhovorů s klientem bylo jasné, že jsme všichni chtěli něco moderního, ale zároveň zanechat historické dědictví této oblasti a nepůsobit rušivě. Myslím, že se nám to povedlo,“ dodávají architekti na závěr.

SaveSave

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...