Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Mysleli jste, že v Pařížské nikdy neuvidíte squat? Mýlíte se

Mysleli jste, že v Pařížské nikdy neuvidíte squat? Mýlíte se

V krásném činžovním domě v Pařížské ulici žije pět rodin. Zatímco v jednom bytě si vysoké stropy užívá otec s dětmi, v nejvyšším poschodí se výhledem z terasy kochá mladý pár designérů. O patro níž bydlí pár mužů, který má rád konzervativní interiéry, a podle toho také vypadá jejich byt. Na chodbách se potkávají s modelkou a podnikatelem z druhého patra a sem tam zastihnou i rodinu z prvního poschodí, která je věčně na cestách. Teď však odjeli všichni, dveře nechali otevřené. Vy máte koncem listopadu možnost obsadit jejich domovy a stát se tak trochu netradičními squattery. Vstoupíte?

Pokud ano, stanete se součástí projektu SQUAT iD23. Koncept je velmi jednoduchý. V každém z pěti pater vytvořilo pět různých architektonických ateliérů pět různých bytů pro pět různých rodin. Každý byt vás překvapí něčím jiným, ale jedno mají společné: nabídnou skvělý zážitek z interiéru se vším všudy.  

Vybrali jsme architekty tak, aby mezi nimi byly zastoupeny ateliéry s lety zkušeností i mladí talenti, přičemž každý z nich má jiný rukopis. Vybavení pak zajistili naši partneři: třeba firma Stockist, Light Works a Bulb. Samozřejmostí je i catering, který zajišťuje mimo jiné firma Moët Hennessy či řetězec Ambiente a restaurace SOHO. Všechny spojuje vysoká kvalita a vůle dělat věci kreativně i pořádně tak, aby nebyly jen dočasné. 

Ale teď už k vizualizacím, které se sice od finální podoby bytů mohou mírně lišit, základní idea je z nich však jasná. Největší podíl má na projektu ateliér Ivany Dombkové, který provedl celou renovaci i dispoziční řešení budovy. Zároveň vytvořil povrchy bytů a vestavěný nábytek ve třech posledních patrech domu. Byt ve čtvrtém patře pro umělce a kuchaře pak navrhl kompletně včetně interiéru. Na konceptu vybavení s ateliérem spolupracovala také designérka Monika Ciprová.

Zajímavým prvkem třípodlažního bytu od Ivany Dombkové a Rosti Černíka je například svítidlo Soul, které navrhla designérka Eva Eisler pro firmu Preciosa. O design nábytku, látek a dekorací se postarala designérka Monika Ciprová.

Na práci Ivany Dombkové a předem navržený nábytek i podlahy navázali ve třetím patře architekti z ateliéru SAD, který proslul mimo jiné výrobou designových hraček. Ty rozhodně v bytu pro otce s dětmi nebudou chybět.

Neotřelé doplňky, světla, hračky a osobní kolekce ikonických předmětů: to je interiér v podání Adama Jirkala, Jerryho Kozy, Martina a Tomáše Kalhouse z ateliéru SAD.

Na základu od Ivany Dombkové stavěla také architektka Lenka Míková, která v pátém patře vytvořila interiér, jenž zahrnuje ikonické i současné produkty českého designu. Bydlí tu mladý architekt a designérka s dcerkou. Jejich byt je plný předmětů, které získali od svých známých: většinou rovněž designérů či umělců. Z terasy s krbem si užívají krásný výhled na Prahu.

Domov jako útočiště, kombinující ikonické produkty i práci současných českých designérů a umělců. Tak pojala Lenka Míková interiér svého dvoupodlažního bytu pod střechou. 

Před byt, kde bylo dáno jen dispoziční řešení, byla postavena architektka Radka Valová se svým ateliérem OOOOX. Ve druhém patře navrhla pro modelku a podnikatele byt, který je plný zlatých honosných prvků odkazujících na prestižní adresu. Rozbíjí je nicméně ostré geometrické tvary a surový beton.

 Radka Valová a Jakub Vala z ateliéru OOOOX zaujmou návštěvníky mimo jiné výběrem materiálů a textur: od zlata po geometrické  tvary.

Byt včetně nábytku a povrchů vytvořila v prvním patře i designérka Ivanka Kowalski, která zde představuje odkaz k pařížským interiérům. Do kontrastu staví tradiční a nové materiály, to vše v kombinaci s pastelovými barvami. Žije tu rodina s dvěma dětmi.

Návrh Ivanky Kowalski, který se do velké míry odráží od historických prvků a pařížských interiérů, by se dal popsat jako elegantní a sofistikovaný.

Byty můžete obsadit mnoha různými způsoby. Ráno se tu budou konat workshopy, které bude organizovat například tým časopisu SOFFA, případně můžete pro své přátele či zaměstnance uspořádat vlastní akci. Odpoledne pak budou patřit komentovaným prohlídkám, kdy návštěvníky budovou provedeme a odpovíme na vše, co je bude zajímat. Večer přijde čas na party: stačí prostor zarezervovat a uspořádat pro své zaměstnance či přátele jedinečnou akci ve squatu, který ještě určitě nezažili. SQUAT iD 23 bude mít své dveře otevřené od 24. listopadu do 22. prosince.

Na projektu spolupracujeme s Pražskou správou nemovitostí (PSN), která dům vlastní. Oslovili jsme PSN s tím, že by dům mohl sloužit jako jedinečné místo k výstavě interiérového designu a díky vstřícnosti kreativního ředitele Filipa Šorma se to povedlo. Velkou zásluhu má na projektu i hlavní architekt Jakub Žoha, který si vzal na starost veškeré stavební práce a koordinaci celé rekonstrukce. Díky patří rovněž řediteli PSN Maxu Skalovi za to, že se rozhodl investovat do projektu a vytvořit kvalitní prostory, jež pak může používat dál. Byty nabídne PSN k pronájmu, a to buď ve stávající podobě, nebo pozměněné na přání klienta. Zásluhu má na projektu i generální projektant David Skořepa z CHS Praha a generální dodavatel Sapros. Děkujeme i digitální agentuře Brainz, která pro nás přichystala vizuální styl projektu.

A proč to celé děláme? Chceme návštěvníkům nabídnout intenzivní zážitek z prostoru a ukázat, že investice do profesionála se vyplatí. Plně vybavené a funkční byty můžete zažít všemi smysly  – přivonět ke květinám, ochutnat víno, vnímat materiály, textury, struktury i vůni kávy. Ponoříte se do smýšlení architektů, jejich práce a poznáte výhody prostoru, jenž sice stojí více peněz, zato však vydrží desetiletí. Prostě věci, které na běžných showroomech a veletrzích nefungují. Navíc sami zjistíte, jaký prostor vám sedne nejlépe.

Zároveň chceme veřejnosti představit práci talentovaných českých i zahraničních designérů a ukázat firmy a jejich produkty, které jsou spolehlivou špičkou v oboru. Držíme se tak hlavního poslání Insidecoru: přispívat k osvětě jak interiérového designu, tak architektury a zlepšovat kvalitu bydlení v České republice. Prvním úspěchem je velký zájem médií, který zaručí, že se o tématu bude více mluvit nejen na našem portálu.

Každý rok bychom takto rádi vytvořili jiný SQUAT, na jiné adrese, s jinými architekty a v jiném stylu. Vždy však s našimi ověřenými partnery, kteří jsou zárukou zážitku, na který se nezapomíná. Jdete do toho s námi?

Informace o SQUATu iD23 sledujte na našem webu, Facebooku a na stránce projektu. Již teď si můžete zamluvit prohlídku či účast na akcích a dostávat informace o aktualitách přednostně. Těšíme se!

____________________________________________________________________________________

SQUAT iD23

24. listopadu  22. prosince 2016

Pařížská 23,  Praha 1

facebook

SaveSave

SaveSave

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...