Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Tři v jednom

Tři v jednom

Redakce, kanceláře a multifunkční sál. To je tři v jednom v pražském Karlíně. Insidecor vás tentokrát zavede na místa, kde se kdysi vyráběly parní stroje a která se dnes proměňují v moderní architekturu. V Pernerově ulici můžete navštívit Forum Karlín, neobvyklé spojení budov navržené španělským studiem Ricardo Bofilla, Taller de Arquitectura ve spolupráci s českým AED project. „Forum Karlín je jedinečný prostor, který se umí dokonale přizpůsobit nejrůznějším typům akcí,“ říká Ondřej Špalek, ředitel společnosti Forum Karlín, a dodává, „flexibilita haly, vysoký komfort pro návštěvníky, vystupující i organizátory už nyní ukazují, že takový objekt na trhu chyběl.“

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Forum Karlín vychází z budovy nevyužívané haly kotlárny, v minulosti poměrně plynule přestavované vzhledem k potřebám firmy. Proto byly v objektu téměř neviditelné stopy po přestavbách. Střechu haly podpírají ocelové a ocelobetonové sloupy a vodorovné nosné konstrukce tvoří ocelové příhradové vazníky. Úpravy budovy zahrnovaly především zazdění původních nik, okenních či dveřních otvorů. Nová konstrukce byla navržena hlavně z lehkých materiálů na bázi sendvičových desek na ocelové konstrukci.

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Interiérové koncepce se ujal Ateliér Kunc, který také pro vydavatelství připravil specialitu tzv. Backstage, jež je určená pro neformální schůzky s hosty či odpočinek zaměstnanců. Nábytkové vybavení interiéru redakce pak pochází z dílny společnosti Vitra.

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Mezi budovou zrekonstruované kotlárny, aktuálně redakce vydavatelství Economia a zcela novou budovou se nachází pasáž, která propojuje historii se současnou architekturou. Ve dvou nadzemních a jednom podzemním patře administrativní budovy se nachází víceúčelová hala pro dva tisíce sedících a tři tisíce stojících návštěvníků. V sálu je instalován závěsný, tzv. rigging systém s extrémně vysokou nosností. Díky tomu zde mohou pořadatelé umístit nejrůznější statické i pohyblivé programové prvky, dekorace či techniku až do hmotnosti 180 tun. „V případě multifunkčního sálu se nejedná o standardní hudební klub, ale prostor, který bude zároveň pronajímaný také pro konference, větší firemní akce apod.“, říká Tomáš Pavlík, PR Director z BM Management, s.r.o.

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Zajímavostí na fasádě prvních dvou pater je měnící se instalace, která se může sladit s aktuálním programem v sále, s počasím či exteriéry. Na fasádu je totiž nainstalován speciální transparentní lamelový materiál U glass zavěšený na ocelové konstrukci, jež je předsazena před budovou. Ve vzniklé mezeře jsou umístěny tři lávky, na kterých je nainstalováno LED scénické osvětlení.

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Mohlo by se zdát, že spojení multifunkčního sálu a kanceláří, ve kterých lidé potřebují klid na práci, je poněkud nešťastné. Opak je pravdou. Odhlučnění sálu zabraňuje přenosu vibrací a hluku nejen do kancelářských prostor, ale i do exteriérů. O akustické řešení budovy se postaraly firmy AVETON a SONNING Praha. Administrativní prostory pak umožňují jak systém tzv. open space kanceláří, tak i klasické uspořádání. Kromě toho může být v budově instalován i systém flexibilních pracovních míst „new way of working“. Moderní kancelářské plochy rozkládající se v osmipodlažní budově na působivých 9500 m2 nabízejí také rozsáhlé terasy s pozoruhodnými výhledy na okolí. Právě teď vrcholí příprava podob interiérů těchto luxusních kanceláří, do kterých se nové firmy budou stěhovat již na konci léta.

Bar / restaurace / café - Tři v jednom

Jaký je Váš názor?

zpět na seznam článků

O článku

Ivana Stařičná Autor:
Ivana Stařičná

Foto: Kateřina Svobodová, Filip Šlapal

Zdroj: forumkarlin.cz, aedproject.cz, www.ricardobofill.com

Publikováno: 29.05.2014


Přidejte se k Insidecor komunitě...