Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

V pořádku

Vykročte ven stylově – úpravy povrchů v exteriéru

Vykročte ven stylově – úpravy povrchů v exteriéru

Za teplých dní je posezení na vzduchu k nezaplacení, ať už jde o denní vyhřívání se na slunci, nebo večerní posezení pod hvězdnou oblohou. Se začínajícím létem jsme pro vás připravili speciál zaměřený na zahrady a terasy. Právě ony jsou určitým symbolickým mostem mezi domovem a okolní přírodou, nebo džunglí velkoměsta.

Zahrada, mnohdy s integrovanou terasou, představuje rozšířený obytný prostor. Tato dělící čára mezí tím, co je doma, a tím, co už je venku, je vždy určitým způsobem definována povrchovými úpravami. Ty by měly být v symbióze nejen s domem, ale i se stylem a kompozicí zahrady. Odolnost a praktická údržba jsou v tomto případě klíčové, vizuální stránka by však také neměla zůstat pozadu. Vypravte se s námi do světa letní pohody, odpočinku, grilování či garden party a představte si, čím byste mohli být obklopeni.

Obložit dřevem venkovní podlahu či fasádu? S firmou Soliter Parket můžete mít obojí. Letošní novinkou v jejich distribuci jsou obklady estonského výrobce Thermory z tepelně upraveného dřeva. Tzv. zapékání je speciální úprava za pomoci tepla a páry bez jakýchkoli přidaných chemických látek. Dřevo navíc pochází z ekologických zdrojů, takže vám Terasový decking Thermory poskytne opravdové spojení s přírodou v ryze pozitivním smyslu. Můžete jej pravidelně olejovat, aby si zachoval stálou barvu a kresbu dřeva, nebo ho můžete ponechat svému osudu jako „bezúdržbový“, čímž časem docílíte přirozené šedavé patiny. Ta však nijak neovlivní kvalitu a životnost dřeva.

Pokud vám učarovalo dřevo, ale odříkáte si ho z obavy o jeho údržbu, je zde ještě další alternativa. Porcelánové dlaždice Soho Acero, které vypadají jako dřevěné. Španělský výrobce, firma Porcelanosa, udává trendy ve světě obkladů v globálním měřítku. Za svou čtyřicetiletou existenci společnost vyvinula technologie zaručující nejvyšší kvalitu výrobků včetně unikátního designu. Porcelanosa je známá především jako jednička v oblasti vybavení koupelen, nebojí se však experimentovat a pouští se i do smělých projektů v exteriéru. Keramické dlaždice v dřevěném hávu seženete u firmy Design Bath.

S modelem dlaždic Tech#2 od italské firmy Floor Gres zůstáváme u keramických obkladů. Klíčovými pojmy zde jsou ekologická udržitelnost – 70 % tvoří recyklované materiály, všestranné využití a snadná instalace. Přidejte samonosné řešení dlaždic a vysokou estetickou kvalitu a možná se právě díváte na vysněné dlaždice pro svou terasu či zahradu. Svou funkci budou skvěle plnit například u bazénu, jako cestičky napříč zahradou nebo jako obložení terasy. Najdete je u firmy ProCeram a.s.

U firmy ProCeram a.s. najdete také mimořádně trvanlivé obklady Walks/0.1, ve kterých se snoubí špičkové technologické zpracování s přírodní krásou křemence. Hlavní devizou této kolekce je naprostá jednoduchost akcentující přirozené estetické hodnoty materiálu. Výrobce, tradiční značka Floor Gres, si zakládá především na udržitelnosti, a to ve všech směrech: ekologické, ekonomické i sociální. Mimo to se snaží neustále držet krok s aktuálními technickými i estetickými požadavky.

Beton je zásadním pojmem jak v architektuře, tak v designu. V současnosti je po kratší odmlce opět na špici mezi stavebními materiály a rozhodně není jen reliktem minulosti, ačkoli ho používali již staří Římané. Právě v Itálii, pod křídly firmy Ideal Work, se vyrábí hlazená betonová podlaha Nuvolato. Vysoká odolnost a dlouhá životnost z ní činí ideální povrch do náročných podmínek. Je voděodolná a neobyčejně pevná, tudíž obavy z působení přírodních vlivů jsou zbytečné. Obsahuje barevný vsyp, který podlahu zpevní a zároveň jí dodá specifický charakter. K dispozici je 24 barevných odstínů a následně je možné podlahu ještě dobarvit reaktivním barvivem. Stejně tak můžete vybírat typy povrchů – hladké či drsné, nebo jejich finální úpravu (protiskluzová, s vysokým leskem a další). Tyto funkční podlahy prodává firma BOCA.

Společnost NĚMEC Luxusní Povrchy přináší trend betonu v trochu jiném pojetí. Technologii Imitace betonu® firma vyvinula již v roce 2003 a od té doby ji dovedla k dokonalosti. Tento „beton naruby” v podobě tenké stěrky o tloušťce cca 1,5 mm nabízí širokou škálu užití, co se týče povrchů i barev. Prostoru dodá na monumentalitě stejně jako klasický beton a zároveň podtrhne vhodně zvolené doplňky svým jednoduchým provedením. Moderní, místy až futuristické vzezření je aktuálním trendem nejen pro domácnosti, ale rovněž v exteriérech.

Nemáte zahradu ani terasu? Netřeba věšet hlavu, i pro vás má firma NĚMEC Luxusní Povrchy řešení. Pokud postrádáte kousek přírody, který vás nabije energií pulzující vegetace, společně jistě najdete řešení na míru svému interiéru. Společnost se zabývá realizací vertikálních zahrad již mnoho let. Nejlépe zapadnou do hal či obývacích pokojů, kde na vás zelená masa dýchne svými blahodárnými účinky. Vedle akvária není o mnoho více uklidňujících možností než pohled do živé zeleně.

Závěrem vám představíme odvážné pojetí fasády od italské jedničky přes tapety Wall&decò. Tapety v exteriérech již dávno nejsou hudbou vzdálené budoucnosti. Pokud vám nestačí střídmost přírodních materiálů, nechte se zlákat barvami a dekorativními vzory. OUT SYSTEM™ je inovativní řešení pro fasády, které je trvanlivé (firma poskytuje desetiletou záruku) a snadno aplikovatelné. Tapeta Nero di China italského designéra Gia Paganiho vás nenechá chladnými díky emocím ztvárněným v dramatickém živém vzoru.

Pobyt venku je zdravý a pro mnohé je synonymem odpočinku, ať už aktivního, či pasivního. Být venku, ale zároveň doma v žádném případě není oxymóron. Zahrady a terasy jsou skvělým prostředníkem, jak toho docílit. Na předchozích řádcích se vystřídalo několik přístupů k realizaci venkovních povrchů a my doufáme, že vám napomohou při rozhodování, jak se postavit k řešení této specifické součásti bydlení.

Jaký je Váš názor?

Související články

zpět na seznam článků


Přidejte se k Insidecor komunitě...